eur:
389.76
usd:
364.83
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Szilágyi Dorottya (b) és az új-zélandi Emmerson Houghton a női vízilabdatorna csoportkörének harmadik fordulójában játszott Új-Zéland - Magyarország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 20-án.  Magyarország 23-5-re nyert.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Görögök legyőzve, Amerikával játszik a vb-5. helyért a női vízilabda-válogatott

Bíró Attila csapata helyosztós mérkőzésen 10-9-re legyőzte Görögországot a fukuokai olimpiai kvalifikációs világbajnokságon, így pénteken az 5. helyért játszhat a tornán.

Bíró Attila a 15 fős keretből ezúttal Dömsödi Dalmát és Hajdú Katát hagyta ki.

Mindkét oldalon kihagyott lövésekkel indult a találkozó, majd Faragó Kamilla révén a magyarok kerültek előnybe, de gyorsan érkezett a görög válasz. A dél-európai együttes elhibázott egy ötméterest, elöl viszont Mahieu Geraldine szedett össze centerben egy rossz passzt és húzott szépen a kapuba. Az első szünetig nem változott az eredmény, a magyarok lövései nem jelentettek komoly veszélyt, hátul azonban Magyari Alda háromszor is nagyot védett.

A második játékrész görög góllal és kihagyott magyar fórral indult, majd Garda Krisztina nyolc méterről vette be a rivális kapuját. Bíró Attila együttesének támadásaiban sok volt a hiba, Magyarinak köszönhetően azonban addig sikerült megőrizni az előnyt, amíg a görögök egymást követő három fórjukból egyet be nem lőttek. A nagyszünet előtt 59 másodperccel történelmi pillanatot láthattak a nézők,

a csapatkapitány Keszthelyi Rita talált be, akinek ez volt a 700. gólja a nemzeti csapatban.

A fordulást követően a Parkes Rebecca által kiharcolt ötméterest Keszthelyi értékesítette, a görögök azonban két gyors góllal - mindkétszer elcsúszott a magyar védekezés - egyenlítettek. Garda újabb távoli bombájára Eirin Ninu válaszolt közelről. Ezt követően mindkét gárda percekre "elakadt", végül a magyaroknak sikerült továbblépniük, Gurisatti Gréta értékesítette a fórt. A görögök szintén létszámfölényben egyenlítettek, de Faragó Kamilla a túloldalon ugyancsak belőtte az emberelőnyt. A magyaroknak még a szünet előtt egy megúszás után Keszthelyi révén sikerült kettővel ellépniük az utolsó felvonás előtt.

A záró nyolc perc elején Gurisatti lőtt kapufára egy fórt, a második megjátszása előtt viszont Bíró Attila időt kért: a megbeszélés után azonban a magyar lövés a blokkról pattant ki. Magyari újabb védése után harmadszor támadhatott a háromgólos vezetésért a magyar csapat, Gurisatti viszont jócskán fölé ejtett. A görögök meg is bosszulták a hibát, Eleni Szenaki centerből talált be.

A magyarokat újfent Garda mozdította el a holtpontról, de a görögök szerencsés góllal zárkóztak, mivel a blokkoló Leimeter Dóra gyakorlatilag a saját kapujába ütötte a labdát. A görögök másfél perccel a vége előtt emberelőnyben támadhattak az egyenlítésért, de három magyar blokkolt hősiesen a kapuban. Elöl fórt kapott a magyar csapat, a kapitány megint időt kért, a figura Szilágyi Dorottyára jött ki, ő viszont nem tudta lezárni a meccset, megtette viszont a túloldalon Magyari egy remek védéssel.

A magyar női vízilabda-válogatott mostani, egygólos győzelme azt jelenti, hogy pénteken

a legutóbbi három olimpián aranyérmes - és az elmúlt 4 vb-n is győztes - Egyesült Államok ellen szállhat vízbe az ötödik helyért.

Az amerikaiak szerdán az 5-8. helyért 16-4-re nyertek Kanada ellen.

Statisztika

Vizes világbajnokság, Fukuoka, női vízilabdatorna, az 5-8. helyért:

Magyarország-Görögország 10-9 (2-1, 2-2, 5-4, 1-2)

Gólszerzők: Garda, Keszthelyi 3-3, Faragó, 2, Mahieu, Gurisatti 1-1, illetve Ninu 3, Elefterianu 2, E. Plevritu, Miriokefalitaki, V. Plevritu, Szenaki 1-1

Nyilatkozatok

Bíró Attila (M4 Sport): - Nem mondhatom azt, hogy hibátlan volt a játék, hatalmas szívvel és küzdőképességgel azonban sikerült nyerni. A centereink megoldották a kulimunkát, a szélsők is elvégezték a feladatot, és hátul pedig volt egy kapus, akinek azért tudna segíteni egy jó védekezés. Ha így véd a spanyolok ellen Alda, akkor most elődöntőt játszunk. Szeretnénk legyőzni az Egyesült Államok csapatát.

Keszthelyi Nagy Rita csapatkapitány (M4 Sport): - Örülök, hogy fel tudtuk szívni magunkat, de még mindig úgy gondolom, hogy ennél sokkal, de sokkal jobban tudunk játszani. Van még egy nagyon nehéz mérkőzésünk, szeretnénk nyerni, az ember önbecsüléséről van szó. Ma már egy olyan képet mutattunk magunkról, ami mi vagyunk. Meglőttem a 700. gólomat, de mit sem érne, ha nem nyertünk volna. Ez csak történelem, ez csak egy papír, majd egyszer fel lehet írni, hogy valaki utolért.

Faragó Kamilla (M4 Sport): - A spanyolok elleni vereség után mindenki tudta hozni, amire képes. Sokat beszéltünk a vereségről, fontos volt, hogy mindenki őszintén elmondja a véleményét. Beszéltük, hogy legyünk határozottak, de ne kapkodjunk, vállaljuk el a lövéseket.

A magyar és az amerikai csapat a tavalyi, budapesti világbajnokság döntőjében is egymással játszott, akkor 9-7-re az Egyesült Államok nyert. Az már korábban eldőlt, hogy a magyar csapat nem szerezhet kvótát a Japánban zajló világbajnokságon, ahonnan a két döntős biztosítja helyét a jövő évi, párizsi ötkarikás játékokra.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×