eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
A győztes zalaegerszegi csapat ünnepel a trófeával  a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntője, a Budafoki MTE - ZTE FC mérkőzés utáni eredményhirdetésen a Puskás Arénában 2023. május 3-án. A Zalaegerszeg hosszabbításban 2-0-ra nyert a Budafok ellen.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Elképesztő gólokkal nyerte meg a ZTE a Magyar Kupát

A 117. percben még 0-0-ra állt a MOL Magyar Kupa döntője, ám előbb Németh Dániel, majd Szalay Szabolcs lőtt látványos gólt. A Zalaegerszeg 2-0-ra legyőzte a Budafokot.

A mérkőzést élőben tudósítottuk, ezt kicsit lejjebb visszaolvashatják.

A sorozat 113 éves történetében a 83. finálén a 19. győztest avatták, ugyanis a kék-fehérek először hódították el a trófeát, miután egyetlen korábbi fináléjukat 2010-ben elvesztették.

A vezető találatot Németh Dániel szerezte a 117. percben, a végeredményt pedig Szalay Szabolcs állította be az utolsó pillanatokban egy hatalmas szabadrúgásgóllal, így a ZTE a következő idényben a Konferencia-liga selejtezőjében szerepelhet.

A Budafoki MTE szintén először nyerhetett volna, eddigi legjobb szereplése a 2017-es elődöntő volt még harmadosztályú együttesként.

A lelátón a zalaegerszegi drukkerek voltak többségben, akik olyan élőképpel kedveskedtek kedvenceiknek, melyen kék alapon fehér betűkkel a ZTE felirat rajzolódott ki azzal az üzenettel, hogy "a városért, a címerért, a kék-fehér színekért". A fővárosi szurkolók azt feszítették ki előzetesen esélytelenebbnek tartott csapatuknak, hogy "írjuk tovább a történelmet".

Az élvonalbeli Zalaegerszeg az első perctől ráerőltette akaratát a másodosztályú riválisára, így egyértelmű fölényben futballozott, Gundel-Takácsnak már a mérkőzés elején akadt dolga bőven a budafoki kapuban. Tíz perc után azonban kiszabadult a szorításból a piros-fekete gárda, amely elvétve lövésig is eljutott. A huszadik percben már csak a keresztléc mentette meg a zalaiakat a bekapott góltól, majd a kipattanó után kialakult veszélyes szituációban kétszer is a védők tisztáztak a gólvonal előtt. A labdaszerzések után kifejezetten bátran meginduló Budafok a szünetig hátralévő időben is lendületesebben, elszántabban és veszélyesebben játszott, de ígéretes akcióit nem sikerült gólra váltani, mert az utolsó kulcspasszokba rendre hiba csúszott, pedig nem egyszer a ZTE védelmi vonala mögé kerültek a szélsők.

Budapest, 2023. május 3.
A zalaegerszegi Eduvie Ikoba (j3) fejel a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjében játszott Budafoki MTE - ZTE FC mérkőzésen a Puskás Arénában 2023. május 3-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
A zalaegerszegi Eduvie Ikoba (j3) fejel. MTI/Koszticsák Szilárd

A térfélcserét követően sem változott a játék képe, az alacsonyabb osztályú fővárosiak támadóbb szellemben futballoztak, ennek nyomán leginkább a zalaegerszegi védelemnek volt dolga. Az idő előrehaladtával viszont kiegyenlítetté vált a találkozó, a csapatok egyre kevesebb kockázatot vállaltak, inkább a biztonságra helyezték a hangsúlyt. A hajrához közeledve a ZTE próbálta átvenni az irányítást, de a Budafok szervezett védekezésével megakadályozta a helyzetek kialakulását, így következhetett a hosszabbítás.

A ráadásban többször is percekre beszorult az elfáradó Budafok, de hősies és önfeláldozó védekezéssel tartotta a gól nélküli döntetlent. A nehéz időszakot átvészelve az utolsó 15 percre rendezte sorait a fővárosi csapat, ám amikor már úgy tűnt, kihúzza a 11-esekig, akkor Németh Dániel egy eladott labdából megindulva éles szögből leadott lövésével eldöntötte a kupa sorsát. A kegyelemdöfést Szalay Szabolcs keresztlécről hálóba vágódó szabadrúgása adta meg a remekül küzdő riválisnak.

Az élő tudósítás

Biztosan új győztest avatnak a Magyar Kupában, hiszen korábban sem a ZTE, sem a Budafok nem nyerte meg a trófeát. Második ligás csapat 1984 óta nem nyert, akkor a Siófok óriási meglepetésre legyőzte az ország akkori egyik legjobb csapatát, a Rába ETO-t.

A Budafok ezzel a tizeneggyel kezd: Gundel-Takács – Nándori, Jagodics, Fótyik – Bíró M., Csonka A., Kovács D., Oláh B., Kalmár O. – Horváth O., Beke. A ZTE: Demjén – Gergényi, Mocsi A., Kálnoki-Kis, Csóka D. – Szankovics, Tajti M. – Szendrei Á., Mim, Ubochioma – Ikoba.

Több mint húszezer néző a Puskás Arénában, az egerszegi szurkolók kék füstöt eregettek

Budapest, 2023. május 3.
Zalaegerszegi szurkolók a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjében, a Budafoki MTE - ZTE FC mérkőzésen a Puskás Arénában 2023. május 3-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Zalaegerszegi szurkolók a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjében. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az első helyzetet Tajti Mátyás emelése jelentette, Gundel-Takács jól reagált, a kapu fölé nyomta a labdát. utána egy beadásnál jól vetődött rá a labdára.

Az első öt perc után a Budafok is éledt, kiegyenlítetté vált a labdabirtoklás.

A 20. percben helyzetbe került a Budafok, védőről, Kálnoki-Kis Dávidról pattant a lécre saját kapujánál a labda. Utána Horváth lövése után Beke sarokkal próbálta kapura tenni a labdát.

Beke fölöslegesen odarúgott Demjén kapusnak, sárga lapot kapott érte.

Ismét a Budafok veszélyeztetett, de csak szögletig jutott.

Beke, a kupasorozat eddigi budafoki gólkirálya főszereplő lehetett volna, de kétszer is rossz döntést hozott gólkelyzetben, előbb a jobb, majd a bal szélen.

Vége az első félidőnek, kiegyenlített játékkal, gól nélkül telt el 45 perc.

Kicsit fokozták a tempót a csapatok, a Budafok egyelőre jobban érvényesíti az elképzeléseit.

Gergényi labdavesztése után Beke betört a tizenhatoson belülre, Mocsi becsúszott, szerelt. A VAR megnézte, de megerősítette, nem kárt büntető az esetért.

Nagyon kevés a helyzet, pontatlanok a lövési kísérletek.

Kovács Dávid megsérült, elveszítette a Budafok a csapatkapitányát.

Budapest, 2023. május 3.
A budafoki Fótyik Dominik (b), valamint a zalaegerszegi Kálnoki-Kis Dávid (k) és Tajti Mátyás (j) a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjében, a Budafoki MTE - ZTE FC mérkőzésen a Puskás Arénában 2023. május 3-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
A budafoki Fótyik Dominik (b), valamint a zalaegerszegi Kálnoki-Kis Dávid (k) és Tajti Mátyás (j) a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntőjében, a Budafoki MTE - ZTE FC mérkőzésen a Puskás Arénában Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Kálnoki-Kis fejese után fogták a fejüket az egerszegiek, Bíró, a csereként beállt budafoki védő mentett.

A zalaegerszegi Németh D. kilépett középen, helyzetbe került, Bíró bravúrosan és önfeláldozóan mentett.

Budapest, 2023. május 3.
A Magyar Kupa serlege a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntője, a Budafoki MTE - ZTE FC mérkőzésének kezdete előtt a Puskás Arénában 2023. május 3-án.
MTI/Koszticsák Szilárd
Egyre inkább úgy tűnik, további harminc percet kell játszani a csaspatoknak a serlegért. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Letelt a 90, sőt még további öt perc. Nem esett gól a kupadöntő rendes játékidejében. Hosszabbítás következik.

Öt perc eltelt a hosszabbításból, ahogy régen mondták, egymás hibáiból élnek a játékosok.

A cserék után a 112. percre eljutottunk odáig, hogy mind a 22 a pályán lévő játékos magyar.

Nagyon fáradt már mind a két csapat.

A 116. percben Bedi lövése saját emberéről pattant ki.

A 117. percben Németh Dániel a védőkről elépattant labdával betört a tizenhatoson belülre, majd nyolc méterről, nagyon éles szögből, a kaus keze mellett a rövid sarokba vágta a labdát. 1-0.

Tajti Mátyás helyére Zoran Lesiak állt.

Az elődöntőben, áprilisban, a Puskás Akadémia ellen a 119. percben szerzett góllal nyert a ZTE. Most egy kicsit előrébb hozta.

A 122. percben Szalay Szabolcs elképesztően nagy gólt lőtt 22 méterről, szabadrúgásból.

A ZTE a klub történetében először lett a Magyar Kupa győztese.

A következő idényben indulhat a Konferencia-ligában.

A Zete, története során, immár magyar bajnok és Magyar Kupa-győztes. Korábban a vidéki klubok közül ezt csak az ETO, a DVSC és a (mai nevét említve) és a MOL Fehérvár érte el.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×