eur:
395.72
usd:
371.96
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
MTI/EPA/Ian Langsdon
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Gyulay Zsolt: ne a sportolót büntessük azért, mert az útlevele orosz

Tovább mélyülhet a sportéletben is az oroszok körüli konfliktus. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke arról is beszélt, hogy a MOB a saját eszközeivel hogyan segíti a magyar sportolók párizsi kvalifikációját.

"Az olimpiai felkészülés nem szenvedhet hiányt. Az a lényeg, hogy mindenki tudjon koncentrálni a kvalifikációs versenyekre" – mondta az InfoRádióban Gyulay Zsolt. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint a krakkói Európa Játékok azért lesz nagyon fontos állomás, mert több sportágban a szereplés olimpiai kvótát fog érni.

Elkezdték meglátogatni a szövetségeket, az eddigi tapasztalatok pozitívak. "Számos olyan esetben tudunk beavatkozni egyes sportágaknál, ahol egy kis segítség is elég ahhoz, hogy egy-két kvótával többet szerezzenek. Van, akinek csak éppen egy edzőtáborozási lehetőség hiányzik, van, akinek éppen csak egy külföldi verseny" – mondta.

Gyulay Zsolt kifejette: azt szeretné felmérni, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság hol tud még segíteni. "Ennél többet a felkészülés érdekében nem tudunk tenni, bár nagyon szívesen tennénk. Azt látom, hogy

mindenki halad a kijelölt útján, hiszen jól megtervezték az utat az olimpiáig"

– jegyezte meg.

A központi téma hetek óta az oroszok, illetve a fehéroroszok olimpiai szereplése. Gyulay Zsolt szerint egyre kaotikusabb a helyzet Európában, mert éppen Lengyelországban dőlt el, hogy a lengyelek nem engedik be az orosz és fehérorosz sportolókat az Európa Játékokra. Eközben a Nemzetközi Vívószövetség a beengedné a sportolókat, így a vívás "veszélybe került" a az Európai Játékokon, vannak ugyanis olyan országok, amelyek hallani sem akarnak az orosz és belorusz sportolók visszaengedéséről.

"Itt érzek nagyon erős kormányzati nyomást a nemzeti olimpiai bizottságokon, és Thomas Bach is ezt hangsúlyozta, hogy ne engedjünk, hiszen nekünk a sportoló az első" – mondta Gyulay Zsolt.

A MOB-elnök visszaidézte, amikor 1980-ban a nyugati országok sportolói nem indulhattak Moszkvában az olimpián, majd 1984-ben ő sem utazhatott a bojkott miatt Los Angelesbe. "Nem követtem el semmit, szerettem volna részt venni az olimpián, küzdeni a dobogóért" – mondta a kétszeres olimpiai bajnok kajakos. Megjegyezte, hogy

mindig a sportoló jár pórul, hiszen a nagypolitika eddig semmit sem ért el se bojkottal, se kitiltással.

Ezért nagyon támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azon irányvonalát, hogy a sportolókat ne büntessék. "Azt a sportoló, aki nem fegyveres testület tagja, nem támogatja a háborút, csak szeretne olimpiára kijutni, ne különböztessük meg azért, mert az útlevele fehérorosz, orosz vagy bármilyen" – mondta Gyulay Zsolt.

A NOB konferenciáján az is elhangzott, hogy csaknem hetven fegyveres konfliktus van ma a világban, de az ukrajnai háború közel van hozzánk, ezért most ez a leghangsúlyosabb.

"A vita csak egyre fokozódik: a lengyelek, az ukránok és a skandináv országok nagyon elszántnak tűnnek, és tényleg veszélynek látom azt, ha NOB ragaszkodik a döntéséhez, akkor a konfliktus csak mélyülni fog" – mondta Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×