INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

gyulai zsolt

párizsi olimpia

olimpia 2024

Párizs, 2017. szeptember 14.Az olimpiai ötkarika a párizsi Trocadero téren, az Eiffel-torony előtt 2017. szeptember 14-én, miután az előző nap bejelentették, hogy Párizs nyerte el a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát. (MTI/EPA/Ian Langsdon)

Gyulay Zsolt: a sportolók nem tehetnek a háborúról

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid

Továbbra is nagy a nyomás a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon az ukrajnai háború miatt - mondta az InfoRádiónak a MOB elnöke.

Gyulay Zsolt elmondta, hogy másfél hónappal ezelőtt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke videokonferenciát tartott, amelyen az orosz és a fehérorosz sportolók szereplése volt a téma. Thomas Bach közölte: a NOB szeretné, ha e két ország sportolói, semleges zászló alatt, részt vehetnének a párizsi játékokon.

Ezzel akkor mindenki egyetértett, hiszen Gyulai Zsolt szerint nem lehet diszkriminálni sportolókat a nemzeti hovatartozásuk miatt. Ezt az Olimpiai Charta is kimondja: nincs helye a faji, a nemzetiségi, vagy vallási megkülönböztetésnek.

A Magyar Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke azonban azt is elmondta, hogy néhány nappal a videokonferencia után mégis változott a helyzet.

A lengyel, az ukrán illetve más, főleg skandináv olimpiai bizottságok belengették, hogy bojkottálni fogják a párizsi olimpiát, amennyiben azon orosz és fehérorosz sportolók is részt vennének.

"Nem gondoltam volna, hogy 1984 után még beszélhetünk ilyenről. Akkor minket is érintett egy ilyen bojkott és jómagam sem tudtam részt venni a Los Angeles-i olimpián" - emlékeztetett Gyulai Zsolt.

Ebben a helyzetben a MOB 127 tagú közgyűlése úgy döntött,

a magyar olimpiai csapat mindenképpen ott lesz Párizsban és a lehető legjobb tudása szerint fog szerepelni.

Az elnöknek ugyanis meggyőződése, hogy az olimpiai eszme a béke utolsó szigete, így nincs is helye semmiféle bojkottnak vagy diszkriminációnak.

Az orosz és a fehérorosz sportolók részvétele azóta is visszatérő téma a NOB megbeszélésein - folytatta Gyulai Zsolt. A téma nagyon érzékeny és egyes országok részéről hatalmas nyomás nehezedik a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra.

A magyar testület azonban továbbra is kitart amellett, hogy azok a sportolók, akik nem vettek vagy vesznek részt a háborúban, semleges zászló alatt indulhassanak a párizsi olimpián.

"Ők ugyanúgy nem tehetnek arról, hogy az országukban született egy politikai döntés, mint ahogy mi sem tehettünk erről annak idején.

Ugyanilyen okból nem vehettünk részt az1984-es olimpián, pedig lehet, hogy sokan közülünk győzni tudtak volna" - nyilatkozta a NOB elnöke.

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Kapcsolódó hang

Gyulay Zsolt: a sportolók nem tehetnek a háborúról
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018