eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Fcaebook/Magyar Atlétika - Hungarian Athletics

Íme, a 2023-as év legfőbb sporteseményei

A teljesség igénye nélkül az év legfontosabb eseményei, több rangos hazai rendezésű verseny is szerepel köztük.

Már rögtön év elején fontos eseményben érdekeltek a sportolók: január 9-én díjazzák az Operaházban a 2022-es év legjobb magyar sportolóit. Az új esztendő első mega sporteseménye az olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokság lesz, amelynek Svédország és Lengyelország ad majd otthont január 14-től 29-ig. A torna végjátéka idején, január utolsó hétvégéjén, itthon a labdarúgó NB I első tavaszi fordulóját fogják megrendezni.

A február is elsősorban a futballról szól: 1-jétől Marokkó ad otthont a klubvilágbajnokságnak, majd 14-től már az európai kupasorozatok eseményeit tartják. A FIFA Év legjobbja díjátadó gála február 27-én lesz Zürichben.

A Forma 1-es szezon március elején kezdődik Bahreinben, a szahíri futamot 5-én rendezik. A Magyar Nagydíj a szokottnál kicsit hamarabb, július 23-án lesz. Erre a napra elfogyott az összes belépő, ráadásul jóval előbb, mint az előző mogyoródi csúcseseményre. Gyulay Zsolt, a Hungaroring és a MOB elnöke szerint ez a hír is jelzi a Forma-1 népszerűségét. Az idény november 26-án zárul Abu Dzabiban.

Tavasz elejétől ősz derekáig a megszokott, vagy talán még annál is nagyobb dömping lesz sporteseményekből. Budapesten márciusban női- és férfi párbajtőrvívó Grand Prix-versenyt, valamint férfi kard világkupa versenyt is rendeznek. Utóbbin

Szilágyi Áront is láthatják majd a nézők.

Március végén pedig a bolgárok elleni meccsel kezdi meg a Puskás Arénában a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnoki selejtezősorozatot.

Áprilisban többek között öttusa világkupa-viadalt rendez a magyar főváros.

Májusban pedig kajak-kenu világkupa-versenyt tartanak a Szeged melletti Maty-éren. A további májusi események közül kiemelkedik a labdarúgó Európa-liga hónap végi budapesti döntője, amelynek helyszíne a Puskás Aréna lesz. A férfi vízilabda BL belgrádi nyolcas döntőjét május 31-e és június 3-a között tartják.

A női kézilabda BL végjátéka Budapesten lesz június 3-án és 4-én, a férfiak BL végjátékát pedig két héttel később Kölnben rendezik. Eközben június 10-én Isztambulban játsszák a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét. Az európai játékok helyszíne ezúttal Krakkó és környéke lesz, és az esemény június 21-én kezdődik és július 2-ig tart.

Gyulay Zsolt szerint számos sportágban ez Európa-bajnokságnak is számít, de nem csak ez a tétje. "Az egyik legnagyobb eséllyel ott olimpiai kvóták szerezhetők, úgyhogy az Európa Játékok nagyon rangos esemény lesz és csaknem 150 fős csapattal fogunk részt venni" – mondta. Szerinte kulcskérdés, hogy mennyi kvótát tudunk szerezni Párizsra, mert a Párizs "fantasztikus olimpia lesz".

Legalább ilyen rangos lesz a július 14-e és 30-a között a vizes világbajnokság Japánban, Fukuokában.

Augusztus 19-e és 27-e között az atlétikai világbajnokság Budapesten, a most épülő Nemzeti Atlétika Központban. Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke így beszélhet az elvárásokról: a résztvevőszám az elsődleges, hogy minél több atléta jusson ki a világbajnokságra. Ha ez megvan, akkor "bármi kisülhet", és van 3-4-5 olyan versenyzőnk, akik a hátukon vihetik a magyar csapatot.

A hagyományos magyar siker sportágak közül a vívók világbajnokságát július 10. és 18. között Milánóban rendezik, míg a párizsi olimpiai kvóták szempontjából meghatározó kajak-kenu vb augusztus 23. és 27. között következik a németországi Duisburgban.

A legnagyobb őszi események sorából a torna-világbajnokság emelkedik ki, amelynek szeptember 30-a és október 8-a között Antwerpen lesz a házigazdája.

A vízilabdázók október 7-től Tel Avivban az Európa-bajnokságon szerepelhetnek, míg az olimpiai kvalifikációs női kézilabda világbajnokság november 30-án kezdődik és december 17-ig tart Dániában, Norvégiában és Svédországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×