eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Párizs, 2017. szeptember 14.Az olimpiai ötkarika a párizsi Trocadero téren, az Eiffel-torony előtt 2017. szeptember 14-én, miután az előző nap bejelentették, hogy Párizs nyerte el a 2024-es nyári olimpia rendezési jogát. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Orosz olimpiai részvétel - A házigazda franciák máshogy értik a NOB-döntést

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a héten javasolta, hogy orosz és fehérorosz sportolók újra indulhassanak nemzetközi versenyeken.

Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter azonban hangsúlyozta: a NOB ajánlása "semmiképpen nem dönti el", hogy a párizsi olimpián már indulhatnak is oroszok és fehéroroszok.

"Az utolsó szó a NOB-é, a NOB határozza meg a részvétel feltételeit az olimpiai és paralimpiai sportolókat illetően egyaránt. Az viszont nyilvánvaló, hogy a fogadó ország államfőjének a hangját a döntés előtti mérlegeléskor meghallgatják" - utalt arra, hogy rendezőként a francia döntéshozók véleménye is számít.

Hozzátette: kollégáival, más országok sportminisztereivel folyamatosan egyeztet, és úgy érzi, közelednek a legjobb megoldás megtalálásához.

Az orosz és fehérorosz versenyzők és sportvezetők az ukrajnai háború miatt nem kívánatos személyek a nemzetközi viadalokon, ugyanakkor a NOB abban bízik, hogy a sportszervezetek semleges színekben engedélyezik az indulásukat, és szerepelhetnek már olyan helyeken, ahol szerezhető indulási jog a párizsi olimpiára. Ugyanakkor arról még nem született döntés semmilyen fórumon, hogy az orosz és fehérorosz sportolók részt vehetnek-e a jövő évi ötkarikás játékokon.

A semlegesség azt jelenti, hogy a sportolók nem használhatják nemzeti szimbólumaikat, ha győznek, nem játsszák le nekik a himnuszukat.

Emellett csak akkor nevezhetnek, ha nem támogatják aktívan Oroszország Ukrajna elleni háborúját. A két ország azon versenyzőit és csapatait, akiknek, illetve amelyeknek bármilyen katonai kötődése van, továbbra is kizárják a viadalokról.

Több ország és sportszervezet ugyanakkor ellenzi a NOB politikáját, szerintük csak akkor lehetne engedélyezni az érintettek szereplését, ha Oroszország beszünteti a háborút, továbbá Ukrajna visszakapja szuverenitását és területi integritását. Ha ez nem történik meg, és az oroszok, fehéroroszok mégis versenyezhetnének a 2024-es párizsi olimpián, akkor Ukrajna akár bojkottálhatja is a játékokat.

A világ más részein ugyanakkor - így Ázsiában, Dél-Amerikában és Óceániában - támogatják az oroszok és fehéroroszok visszatérését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×