eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság megbízott főtitkára beszédet mond az Olimpia Éjszakája elnevezésű rendezvényen Budapesten 2017. június 23-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Fábián László: a NOB-nak és Párizsnak ki kell egyeznie az orosz és fehérorosz sportolók ügyében

Jövőre Párizsban jöhet egy újabb csonka olimpia, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára elmondta, szerinte hol kell és hol nem szabad beleszólnia a politikának a bojkottfenyegetésekkel teli folyamatba.

Ha véget érne az ukrajnai háború, az nagyban hozzájárulna, hogy ne legyen csonka olimpia a jövő évi, párizsi. A magyar álláspont egyértelmű, a magyar sportolókat nem érheti hátrány a szomszédos országban zajló konfliktus miatt – mondta az InfoRádióban Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára.

"Szívem szerint nagyon örülnék neki, ha ez a kérdés nem lenne reális, de sajnálattal úgy látom a jelenlegi állapotokat, a kommunikációt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság állásfoglalását és a különböző nemzeti megnyilvánulásokat, hogy így vagy úgy, de sérülni fog a párizsi olimpia" – mondta a sportvezető.

Merthogy vagy az oroszok és a fehéroroszok nem indulhatnak majd el, vagy ha igen, akkor az ukránok szinte biztosan bojkottálni fogják az olimpiát, és akár más országok is csatlakozhatnak hozzájuk. Már csak a harmadik forgatókönyv, hogy a háború véget ér, a probléma megoldódik.

"Szerintem a politikának itt kellene beszállnia a kérdésbe, nem pedig a különböző nemzeti olimpiai bizottságokat presszionálni különböző irányokba. Hál' Istennek, Magyarországon ilyen nincs, de egyértelmű, hogy a béke az olimpiától függetlenül is a legjobb" – tette hozzá Fábián László.

A magyar sportolókat szerinte – bármi is lesz – nem érheti hátrány.

Fábián László szerint némileg az is visszás, hogy

rengeteg konfliktus van szerte a világon, de sehol sem fenyeget egyetlen agresszort sem a veszély, hogy kizárják az olimpiáról.

"Azért vagyok egy kicsit meglepődve, mert a többi háború vagy fegyveres konfliktus nem érdekes a világnak, illetve azoknak a nemzeteknek, amelyek bojkottal fenyegetnek vagy a sportolók kizárását kérik" – jelentette ki.

Hogy mennyire megosztott a nemzetközi sportvilág, arra példa az is, hogy a NOB felszólította a sportági szövetségeket, fogadják vissza az orosz és a fehérorosz sportolókat; az atlétikai szövetség viszont már jelezte, köszöni szépen, de ezt a lépést nem kívánja megvalósítani, illetve idén Lengyelország rendezi az Európa Játékokat, és a házigazda már tisztázta, nem vehetnek részt rajta orosz és fehérorosz sportolók.

"Sarkos a világ, mindenki a saját belátása szerint dönt és kommunikál ebben a helyzetben. Eközben az afrikai és az ázsiai országok túlnyomó többsége az orosz és fehérorosz sportolók kizárása ellen állt ki. Sajnos ez a megosztottság jelenti a legnagyobb problémát" – mondta MOB-főtitkár.

Hogy a végső szót ki mondja majd ki a 2024-es párizsi olimpiával kapcsolatban, arról úgy vélekedett, hogy a jogtulajdonos a NOB, de a rendező Franciaországgal közös álláspontra kell jutnia, hogy milyen elvek mentén vehetnek részt az orosz és fehérorosz sportolók, és "remélhetőleg ezt el fogja fogadni a világ".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?

Az utóbbi évtized egyik érdekes eredménye az volt, hogy azon országokban, ahol olyan nyelvet beszélnek, amelyben a jelen idő használatával lehet a jövőre hivatkozni, magasabb a megtakarítási ráta, még akkor is, ha egyéb tényezőket, mint például a gazdasági fejlettség, az intézményi rendszer, és a kultúra, figyelembe vesznek. A nyelvi-megtakarítás hipotézise szerint ez azért van, mert azok, akik a jelen időt használják a jövőről szólva, közelebbinek érzik a jövőt és így inkább hajlandóak megtakarítani. Mi azt teszteltük, hogy ha valaki természetes módon a jelen időt használja a jövő idő helyett, amikor a jövőről beszél, akkor fontosabb-e számára a jövő (és emiatt akár többet is takarít meg). A várakozásainkkal ellentétben nem találtunk ilyen összefüggést.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×