eur:
394.06
usd:
365.26
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Polgár Judit olimpiai bajnok, nemzetközi sakknagymester, a rendezvény ötletgazdája az október 12-i Világsakkfesztiválról tartott sajtótájékoztató előtt a Morgan Stanley IX. kerületi irodájában 2019. október 2-án. Immár ötödik alkalommal rendezik meg a Világsakkfesztivált, amelynek a Magyar Nemzeti Galéria ad otthont és várhatóan 30 országból csatlakoznak hozzá profi és amatőr játékosok, világhírű sakkozók.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Polgár Judit beiktatták a Hírességek Csarnokába

A magyar sakkozó egyedüli női játékosként jutott 2700 Élő-pont fölé, 2004-ben pedig pályafutása csúcsaként nyolcadik volt a világranglistán.

Szombat este St. Louisban ünnepélyes keretek között beiktatták a sakkozók Hírességek Csarnokába Polgár Juditot, minden idők legjobb női játékosát.

"Több évtized munkájának az elismerése, amibe a sakkozóként elért eredményeim mellett a sakk oktatási eszközként való használatát és a nők sakk iránti orientációjának ösztönzését népszerűsítő munkám is beletartozik" – mondta beszédében Polgár Judit menedzsmentjének tájékoztatása szerint.

A sportág halhatatlanjainak első magyar tagja szerint tovább kell dolgozni azért, hogy minél többen és minél több lány megtapasztalja a sakk szépségét és előnyeit.

"Minden alkalmat megragadok, hogy közvetítsem az üzenetet a lányoknak és a környezetükben élőknek: törekedjenek arra, hogy a legtöbbet hozzák ki tehetségükből.

Ha nem korlátozzuk a lányokat, ha kitartásra bátorítjuk és inspiráljuk őket, és építjük az önbizalmukat, akkor az élet bármely területén sikeresek lehetnek"

– mondta a ceremónián.

Shannon Bailey, az intézmény vezető kurátora inspirálónak nevezte Polgár Juditot, egyúttal lenyűgözőnek tartotta a sakk népszerűsítése terén tett lépéseit és az elkötelezettségét, amivel lebontja a lányok és nők előtt álló akadályokat.

A 46 éves Polgár Judit 1988-ban és 1990-ben sakkolimpiát nyert a magyar női csapat tagjaként. Pályafutása későbbi részében kizárólag férfiakkal versenyzett, egyedüli női játékosként jutott 2700 Élő-pont fölé, 2004-ben pedig pályafutása csúcsaként nyolcadik volt a világranglistán. Visszavonulását 2014-ben jelentette be.

A sakkozók Hírességek Csarnokának tagjait a nemzetközi szövetség (FIDE) javasolja a sportágra gyakorolt hatásuk alapján, elsőként 2001-ben, a korábbi világbajnok amerikai Bobby Fischer lett ilyen módon halhatatlan.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×