eur:
395.07
usd:
365.52
bux:
65379.62
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Max Verstappen, a Red Bull holland címvédője a pódiumon, miután győzött a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Mexikói Nagydíján a mexikóvárosi Hermanos Rodríguez versenypályán 2022. október 30-án.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/José Mendez

Ha nem lassít, 400 millióval is könnyíthetnek Verstappen pénztárcáján

Egyetlen tétellel több versenyző zsebéből is százmilliókat ránt ki minden egyes Forma–1-es szezonban az FIA.

Hosszú ideje fizetniük kell a Forma–1-es versenyzőknek szuperlicenszük érvényességéért: az erre kiszabott adót 2008-ban emelték meg jelentősen – az akkori elnök, Max Mosley érvelése szerint azért, mert eleget keresnek ahhoz, hogy nagyobb részben hozzájáruljanak a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) költségvetéséhez, a befolyt összeget pedig a biztonság javítására fordítják – emlékeztet a Vezess.hu.

Bár egyes értesülések szerint a megújítás fix költsége akár 20 ezer euróra, azaz 8 millió forintra is rúghat, az utolsó hivatalos információk alapján még 10 400 euróval, jelenlegi árfolyamon 4,2 millió forinttal könnyítik meg a versenyzők tárcáját. Erre terhelik rá a világbajnoki pontok után fizetendő bónuszt – amit a csapatok esetében a nevezési díjba építenek be –, aminek összege változatlanul 2100 euró, vagyis minden egyes megszerzett pont után további 846 ezer forintot kell kicsengetni – idézik a GPblog.com-ot.

Az már biztos, hogy a következő évben Max Verstappennek jókora adót kell fizetnie az FIA-nak, ugyanis amellett, hogy megszerezte a világbajnoki címet, a Mexikóvárosi Nagydíjon aratott győzelmével az egy szezonon belül szerzett pontok számában rekordot is döntött. Amennyiben még a 2008-ban bevezetett tarifák vannak érvényben, jelenlegi 416 pontjával Verstappen adója 884 ezer euróra rúg, ami 356 millió forintnak felel meg. Ha a Red Bull pilótája az idény hátralévő két fordulóján jól teljesít, netalán mind a hatvan (még megszerezhető) pontot begyűjti,

ez az összeg az egymillió eurós, vagyis több mint 400 millió forintos határt is átlépheti.

Hozzá kell tenni, sok csapat a megszerzett pontok után bónuszokkal toldja meg a versenyzők amúgy is figyelemreméltó bérezését, így voltaklépp a szuperlicensz-költségek egy részét közvetetten a csapatok fedezik. Nem tudni, hogy Verstappen új, 2028-ig szóló szerződésében szerepel-e hasonló kikötés, de valószínűleg igen.

A pontverseny jelenlegi állása alapján a három legerősebb csapat versenyzői – átszámítva – jócskán száz-, kétszáz- vagy akár háromszáz millió forint feletti összeget fognak fizetni – teszi hozzá a Vezess.hu, listába szedve a pilótákra jutó 2023-as szuperlicenszadó-összegeket is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×