eur:
393.47
usd:
368.12
bux:
65986.87
2024. április 24. szerda György
Bánhidi Bence, a magyar válogatott játékosa kezében a labdával a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában Izland ellen játszott mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 18-án. Körülötte izlandi játékosok, Aron Palmarsson (4), Bjarki Mar Elisson (8), Elvar Jónsson (9) és Ýmir Gíslason (11).
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kézilabda - Csak a válogatottal együttműködő klubok számíthatnak teljeskörű támogatásra

Kevesebb anyagi támogatást kapnak azok a kézilabdaklubok, amelyek nem lesznek mindenben együttműködőek a válogatottal. Erről Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség sportszakmai igazgatója beszélt az InfoRádiónak.

Eléggé hektikus volt a nemzeti válogatottak vezetése és a sportszervezetek közötti kapcsolatrendszer. Nem volt olyan rendszeres és folyamatos információ állomás szakmán belül, amivel a játékosok napi teljesítményleadását nyomon lehetett volna követni - kezdte nyilatkozatát a Magyar Kézilabda Szövetség sportszakmai igazgatója.

Juhász István szerint ez azért volt gond, mert a játékosok a nemzeti válogatottban csak mintegy 60 napot töltenek, míg sportkarrierjük nagy része a sportszervezetekben zajlik. Arra a munkára pedig a szövetség szakembereinek nem volt rálátása. Igaz, a klubok sem érdeklődtek különösebben aziránt, hogy a játékosaik milyen teljesítményt nyújtanak a válogatottban - hangsúlyozta a szakvezető.

2011-től, amióta a látványsportok támogatását lehetővé teszi a TAO, a hazai klubok eszközállománya már nemzetközi összehasonlításban is megfelelő. Vagyis mindenfajta eszköz a szakemberek kezében van ahhoz, hogy a válogatott sportolók felkészítését megfelelően tudják segíteni - vélekedett a kézilabda szövetség szakmai igazgatója.

Ám nem volt összhang a sportszervezetek és a nemzeti válogatott módszertana között. Ez azt jelenti, hogy nem voltak egymással összemérhetőek azok a paraméterek, amikkel a sportolók teljesítményét mérték. Juhász István úgy fogalmazott: "Csinálunk valamit, de az eredményekből nem tudunk következtetéseket levonni, mert az értékek egymással nem összehasonlíthatóak."

Ezzel indokolta, hogy ezentúl a Magyar Kézilabda Szövetség a klubok támogatásából a források bizonyos részét visszatartja.

A pénzek elosztása a nemzeti válogatottal való együttműködéstől, illetve a válogatott eredményességétől is függ majd.

Így már nemcsak a sportszakma, hanem a sportgazdaság is belép ebbe a kérdéskörbe - nyilatkozta Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség sportszakmai igazgatója.

A teljes interjút meghallgathatják az InfoRádió Hetes című magazinműsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×