eur:
393.79
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Märcz Tamás szövetségi kapitány (j) a vizes világbajnokság férfi vízilabda tornáján, az A csoportban játszott Magyarország - Brazília mérkőzés szünetében a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. június 23-án. Magyarország-Brazília 20-6.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Innen már "élet-halál" mérkőzések várnak a pólósainkra

Szerdán az olaszok ellen negyeddöntőben folytatja szereplését a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely utolsó csoportmeccsén 18-14-re nyert Grúzia ellen.

A férfi világbajnokságokon már ritkán látunk olyan csapatot a 16-os mezőnyben, amely könnyű ellenfél lenne. Tudtuk, hogy Montenegró lesz a legnehezebb ellenfél, és tudtuk azt is, hogy a grúz lesz a legkellemetlenebb csapat. Az is várható volt, hogy a brazilok elleni meccs lesz talán a legegyszerűbben hozható - sorolta Märcz Tamás.

"Összességében elégedett vagyok: megszereztük a csoportelsőséget, ezzel kiharcoltuk azonnal a legjobb 8 közé jutást. Az elején egy nehéz mérkőzés után jött egy könnyebb, és utána egy nehezebb, ami segít is elemezni a saját csapatunkat, hogy mi az, amiben esetleg jobbak lehetünk. Nehezebb ellenállásra kényszerített bennünket a georgiai csapat, akár fizikailag is: gyorsak voltak a lövések, jól játszottak a georgiaiak, úgyhogy ez egy hasznos mérkőzés volt az elkövetkező napokra előre nézve. A csapat fejben éles, nincs ezzel gond, de azért nem baj, ha jön egy pici ilyen figyelmeztető itt a csoporton belül."

A szövetségi kapitány szerint a vizes-vb játékvezetése nem hozza könnyű helyzetbe a csapatokat, nagyon gyorsan és könnyen jönnek a kiállítások - erre találgatják a lehető legmegfelelőbb megoldást, több taktikai lehetőségük is van.

Azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy most talán a szokottnál is több védekező specialista vagy jól védekező játékos van a keretben, és ehhez képest kap a csapat viszonylag sok gólt - a rengeteg lőtt gól mellett -, Märcz Tamás elmondta:

nincs nagyon út arra, hogy miként kerüljék el a kiállításokat.

"Ha szorosat fogunk, akkor a külső körön, ha zónázunk, akkor is odaadják a kiállításokat, tehát ez ezek valahogy mindenképpen érkeznek. Inkább az lehet itt a nagy kérdés, hogy ha választunk zónavédekezést, azt milyen szinten tudjuk kivitelezni, milyen blokkokkal tudjuk segíteni a védelmet és a kapusainkat, illetve ha hátrányra kényszerülünk - márpedig ebből biztos, hogy lesz nagyon sok -, azt milyen mozgás- és blokkmennyiséggel tudjuk megoldani. Fontos lesz, mennyire leszünk reaktívak a mozgásokra, és mennyire tudjuk olvasni az ellenfél támadását. Rengeteg áldozatot kell hozni a védekezésben, jól kell zárni hátul. Minél kevesebb lehetőséget igyekszünk adni a játékvezetőknek, hogy kiállítsanak bennünket, de egyenlőre azért nehezen tudtuk megoldani, legalábbis Georgia ellen nehezen."

A szövetségi kapitány ezzel együtt bizakodó, úgy látja, meg fogják találni a megoldást erre a kihívásra.

A csapat támadójátéka miatt nem aggódik a szakember, a legutóbbi mérkőzésen 18 gólt lőttek. Gyorsult is a csapat, ezzel sem lesz gond.

"Inkább azt kell megoldani, hogy ha nem lövünk volt, akkor minél gyorsabban visszazárjunk, legyen elég ember a kapu előtt, legyen elég blokk a kapusaink előtt, minél kevesebbszer érkezzen a kapura a labda, illetve minél több védés érkezzen a kapusainktól, hogyha mégis áthatol a külső falon.

A magyar férfi vízilabda-válogatott harmadik világbajnoki csoportmeccsén Manhercz Krisztián kapta a legjobb játékosnak járó címet. Az eddigi mérkőzéseket értékelve úgy látja, a védekezésükkel nem lehetnek teljesen elégedettek, a támadójátékkal azonban annál inkább. Eddig sem tartalékoltak, de a következő mérkőzés már "más kávéház" lesz, innentől csak rangadók, "élet-halál" mérkőzések jönnek.

A játékos szerint kellettek a kicsit nehezebb szituációk is, mert ezáltal megszokták, hogyan reflektáljanak arra, ha vezet 1-2 góllal az ellenfél, de reméli, hogy nem fognak ilyen hátrányba kerülni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×