eur:
393.74
usd:
364.99
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Márton Richárd, a későbbi ötödik helyezett magyar váltó tagja a férfi 4x200 méteres gyorsváltó döntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 23-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Minden magyar döntőbe jutott, Milák Kristóf 100-on is favorit a vizes-vb-n

Telegdy Ádám és a férfi 4x200-as váltó is ötödik lett. Csak tengerentúli úszók nyertek aranyérmet csütörtökön.

A Duna Arénában zajló úszó-világbajnokság csütörtöki döntői közül egyikben sem született európai aranyérem: az amerikaiak három, az ausztrálok két elsőséget zsebeltek be.

Női 100 méter gyorson az ausztrál Mollie O'Callaghan diadalmaskodott 18 évesen és 82 naposan, legutóbb 1991-ben az amerikai Nicole Haislett győzött hasonlóan fiatalon ebben a számban. A svéd Sarah Sjöströmnek ezúttal sem sikerült elhódítania az aranyérmet, ő a vb-k történetének egyetlen olyan női úszója, aki 100 méter gyorson világcsúcstartóként nem nyert világbajnoki címet, immáron négy ezüst és egy bronz a mérlege.

Női 200 méter mellen az amerikai Lilly King nyert, az orosz Julia Jefimova után ő lett a második női úszó, aki 50, 100 és 200 méteren is szerzett világbajnoki aranyat.

Férfi 200 méter mellen az ausztrál Zac Stubblety-Cook diadalmaskodott, ezzel hazája történetének első aranyát nyerte ebben a számban.

Ötödik a magyar váltó

A Márton Richárd, Németh Nándor, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású egység 7:06.27 perces országos csúccsal ért célba a fináléban.

Ez az egység a felnőttek között a délelőtti előfutamban állt újra össze, 2017-ben az indianapolisi junior világbajnokságon korosztályos világcsúccsal, a házigazda amerikaiak elől hozta el az aranyérmet.

Márton Richárd első emberként délelőtt - amikor 7:07.46 perces országos csúcsot úszott a váltó - 1:46.52-es időt tudott úszni, a döntőben viszont csak 1:48.12-re volt képes. Németh Nándornak így tetemes hátrányt kellett ledolgoznia, de ő másfél másodperccel gyorsabb volt, mint az előfutamban. Holló hét tizedet rontott délelőtti teljesítményéhez képest, a záróember Milák a teljes mezőny harmadik legjobb 200-as idejével (1:44.68) az ötödik helyre hozta fel a csapatot.

A számot az amerikaiak nyerték nagy fölénnyel.

"Túl sok idő telt el anélkül, hogy sok közünk lett volna egymáshoz a váltón kívül, ami viszont nem olyan, mint egy álom vagy egy gyerekmese, erre készülni kell. Van benne potenciál, hiszek és bízok benne" - nyilatkozta a váltóval kapcsolatban Milák, aki ekkor értékelte a 100 méter pillangó elődöntőjét is, ahol toronymagasan végzett az élen.

"Senkinek nem akasztják a döntő előtt a nyakába az érmet, ugyanúgy meg kell majd küzdenem érte, mint bárki másnak. Nagyon érdekes versenyre számítok, a legjobb időeredményre, minőségre és kivitelezésre törekszem majd" - mondta Milák. Hozzátette, hogy idén sokkal többet készült a 100-ra, mint korábban, de még nem érzi teljesen magáénak a számot, ugyanakkor elődöntős idejét jó előjelnek tartja.

Németh Nándor elégedetten nyilatkozott a csapatról és a megszerzett ötödik helyről is. "Szerettem volna 1:46-on belüli időt úszni, tudtam, hogy ha eljutunk a délutánig, akkor képes lehetek valami hasonlóra" - mondta Németh, aki 1:45.73 perccel csapott célba a váltó második embereként.

Nyitóképünkön Márton Richárd, a későbbi ötödik helyezett magyar váltó tagja a férfi 4x200 méteres gyorsváltó döntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 23-án

Telegdy Ádám ötödik 200 háton

A tokiói olimpián tavaly ötödik Telegdy az ötödik, a világbajnoki újonc Kovács pedig nagy egyéni csúcsának köszönhetően - majd hat tizedet javított korábbi legjobbján - a hetedik idővel került a fináléba.

A döntőben mindkét magyar a mezőny második felében úszott szinte végig, Kovács kezdett erősebben, de a hajrája Telegdynek volt erősebb, aki a tokiói olimpián úszott egyéni legjobbját (1:56.15) csak megközelíteni tudta, 1:56.91 perccel csapott célba.

Telegdy a vegyes zónában elmondta, elégedett, hogy évek óta ott van a döntőben és bízik benne, hogy tovább tud majd javulni, mert akkor például a római Európa-bajnokságon - egy héttel a Kapás Boglárkával kötendő házasságuk előtt - érmet nyerhet.

Kovács nem tudta megúszni az elődöntőben elért legjobbját (1:57.12), 1:58.52 perccel a nyolcadik helyen zárt.

Ő a finálé után arról beszélt, hogy nem tudta magát kellőképpen kipihenni, rendkívül fáradt volt és ugyan az első két ötvenen hasonló részidőket hozott, mint az elődöntőben, a táv második felére "elfogyott".

A számot a négyszeres olimpiai bajnok amerikai Ryan Murphy nyerte, neki ez volt pályafutása ötödik vb-aranya, de először nyert egyéni versenyt, ebben a számban 2017-ben ugyanitt és 2019-ben Kvangdzsuban is második lett.

Milák Kristófnak 100-on sem volt ellenfele

Milák Kristóf a legjobb idővel jutott be a 100 méter pillangó döntőjébe a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A 22 éves, olimpiai bajnok Milák kedden világcsúccsal védte meg címét 200 méter pillangón, és a rövidebb a távon is ott van a favoritok között. A magyar versenyző éremesélyeit tovább javította, hogy a szám ötkarikás aranyérmese és címvédője, az amerikai Caeleb Dressel szerdán egészségi okokra hivatkozva visszalépett a további küzdelmektől.

Milák már az előfutamok során jelezte a többi trónkövetelőnek, hogy jó formában van, ugyanis olyan idővel (50.68) zárt az összesítés élén, aminél idén csak Dressel úszott jobbat (50.01) és amivel a 2019-es kvangdzsui vb-n ezüstérmes, az olimpián harmadik lett volna.

Virth Balázs tanítványa az esti programban is megörvendeztette a közönséget: 50 méternél még csak harmadikként fordult, azonban a fordulás után már elsőnek bukkant fel a vízből és végül 50.14 másodperces idővel csapott célba. Ez karrierje második legjobb úszása ezen a távon, csak tavaly, a tokiói olimpia döntőjében úszott gyorsabban, ott 49.68-as Európa-csúccsal lett második a világcsúccsal (49.45) benyúló Dressel mögött.

Milák magabiztosan várhatja a pénteken 18.44 órakor kezdődő finálét, mivel elődöntős ideje 67 századdal jobb, mint a második japán Mizunoma Naokié.

Szabó Szebasztián egy nap két egyéni csúcsot úszott, döntős

Szabó Szebasztián a hetedik helyen bejutott a döntőbe 50 méter gyorson a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A szám rövidpályás Európa-bajnoka egyéni csúcsát (21.99) - amelyet a délelőtti előfutamban beállított - alaposan megjavítva, 21.81 másodperces idővel csapott célba.

Szabó a vegyes zónában azt mondta, egyáltalán nem érezte úgy, hogy tökéletesen úszott volna, ugyanakkor nagyon örült annak, hogy ott lesz a fináléban. Abban véleménye szerint bármi lehet, és mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy még tovább javuljon.

A szám döntőjét pénteken 18.09-kor rendezik.

Mindkét magyar döntős 200 női háton

Molnár Dóra a hetedik, Burián Katalin a nyolcadik idővel bejutott a döntőbe 200 méter háton csütörtökön a Duna Arénában zajló úszó-világbajnokságon.

A magyar csapat legfiatalabb tagja, a 16. születésnapját jövő szerdán ünneplő Molnár - aki szerdán a 4x200 méteres gyorsváltó tagjaként ötödik lett - egyéni legjobbjától (2:09.34) nem sokkal elmaradva, 2:09.94 perces idővel csapott célba, ez majdnem egy másodperccel jobb, mint a délelőtti előfutamban (2:10.88).

"A vége egy kicsit azért már fájt, de ott a szívem és a közönség hangzavara behúzott. Nagyon boldog vagyok, hogy döntőt úszhatok, remélem, holnap sikerül még egy kicsit javítani az időmön. Öt évvel ezelőtt még szurkolóként ültem itt a Duna Arénában, de titkon arról álmodtam, hogy egyszer majd én is a sztárok között versenyezhetek" - nyilatkozta a vegyes zónában Molnár Dóra.

Burián - akinek reggel a szemüvegével is "meg kellett küzdenie" a vízben - közel másfél másodpercet javult a délelőtthöz képest, 2:10.07-tel pedig pont elérte a finálét.

Az olimpiai 10. magyar versenyző a vegyes zónában elmondta, az ideje lehetne sokkal jobb, hiszen fizikálisan jó formában érzi magát, mentálisan azonban nincs a topon, mivel az olimpia után volt egy nehéz időszaka, egy műtét és a koronavírus miatt négy hónapot hagyott ki. Hozzátette, megpróbálja kipihenni magát és akkor a döntőben sokkal jobb időt úszik majd.

A szám fináléját pénteken 18.53 órakor rendezik.

Eredmények

férfiak

200 m mell, világbajnok:

Zac Stubblety-Cook (Ausztrália) 2:07.07 perc

2. Hanaguruma Ju (Japán) és Erik Persson (Svédország) 2:08.38

200 m hát, világbajnok:

Ryan Murphy (Egyesült Államok) 1:54.52 perc

2. Luke Greenbank (Nagy-Britannia) 1:55.16

3. Shaine Casas (Egyesült Államok) 1:55.35

...6. TELEGDY ÁDÁM 1:56.91

.8. KOVÁCS BENEDEK BENDEGÚZ 1:58.52

4x200 m gyorsváltó, világbajnok:

Egyesült Államok (Drew Kibler, Carson Foster, Trenton Julian, Kieran Smith) 7:00.24 perc

2. Ausztrália (Elijah Winnington, Zac Incerti, Samuel Jack Short, Mack Horton) 7:03.50

3. Nagy-Britannia (James Guy, Jacob Henry Whittle, Joe Richard Litchfield, Tom Dean) 7:04.00

.5. MAGYARORSZÁG (MÁRTON RICHÁRD, NÉMETH NÁNDOR, HOLLÓ BALÁZS, MILÁK KRISTÓF) 7:06.27

nők

100 m gyors, világbajnok:

Mollie O'Callaghan (Ausztrália) 52.67 másodperc

2. Sarah Sjöström (Svédország) 52.80

3. Torri Huske (Egyesült Államok) 52.92

200 m mell, világbajnok:

Lilly King (Egyesült Államok) 2:22.41 perc

2. Jenna Strauch (Ausztrália) 2:23.04

3. Kate Douglass (Egyesült Államok) 2:23.20

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×