eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A lengyel Iga Swiatek az amerikai Sofia Kenin ellen játszik a francia nyílt teniszbajnokság női egyesének döntőjében a párizsi Roland Garros Stadionban 2020. október 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien De Rosa

Két év után ismét Iga Swiatek a Roland Garros bajnoka

A világelső Iga Swiatek nyerte meg a női egyes küzdelmeit a francia nyílt teniszbajnokságon, mivel a vasárnapi döntőben könnyedén legyőzte az amerikai Coco Gauffot.

Az esélyek egyértelműen a 2020-as győztes lengyel kiválóság mellett szóltak, a tavaly a negyeddöntőig jutó játékos ugyanis már 34 mérkőzés óta veretlen volt a szombati döntő előtt, és ez a sikersorozata 2000 óta a második leghosszabb volt a nők között. Az elődöntőben az amerikai Serena Williamset érte be, és az évezredben már csak Venus Williams állt jobban nála 35-tel. Az abszolút rekord Martina Navratilova nevéhez fűződik, aki 1984-ben 74 meccset nyert megszakítás nélkül.

A kedd óta 21 esztendős varsói sportoló sorozatban a hatodik trófeájára hajtott, 8-1-es mérleggel büszkélkedhetett eddigi döntőiben, és három éve nem vesztett szettet egy verseny végjátékában. Az idei Garroson eddig csupán egyetlen játszmát bukott el.

A világranglistán 23. kihívó - aki Coriként született, de beceneve után a WTA nyilvántartásában is már Coco szerepel - első Grand Slam-fináléjára készült. A 18 éves atlantai teniszező a legfiatalabb párizsi döntős volt Kim Clijsters 2001-es menetelése óta. Gauff már megízlelhette a siker ízét a Garroson, 2018-ban ugyanis junior bajnok lett.

A WTA honlapján Navratilova előzetesen úgy vélekedett, hogy mivel Swiatek "megeszi reggelire" a lassú második adogatásokat, Gauffnak sok első szervát kell beütnie, és a másodikoknál is törekednie kell a nagy sebességre. Emellett a legendás játékos agresszivitásra és a játék gyorsítására buzdította honfitársát.

Ami az egymás elleni mérleget illeti, Swiatek 2-0-ra vezetett kettejük párharcában, miután tavaly a római salakon és idén márciusban Miamiban sem vesztett szettet Gauff ellen - majd mindkét alkalommal megnyerte a tornát. A lengyel csak összesen 18 bréklabdát engedélyezett ellenfeleinek az idei Garroson, míg az amerikai 48-szor került szorult helyzetbe adogatóként. Gauff 33 kettős hibája mellett Swiatek neve mellett mindössze 5 szerepelt.

A szombati összecsapást idegesen kezdte az amerikai, rögtön elbukta a szerváját, Swiatek pedig a hatodik bréklabdáját kihasználva hamarosan ismét elvette a sokat rontó Gauff adogatását (3:0). A dupla brék után két labdára volt az 5:0-tól, de a Floridában élő tinédzser hozta a szerváját, ám 32 perc elteltével végül simán elvesztette első szettjét az idei Garroson.

A folytatásban Swiatek váratlanul elkezdett rontani, elvesztette az adogatását (0:2), ám összeszedte magát, ellenfele is "segített" néhány rontott ütéssel, és a lengyel kisvártatva 4:2-re fordított. Swiatek lendületben maradt, hihetetlen nyerőket ütött, és 1 óra 8 perc után lezárta a finálét.

Az immár 35 meccs óra veretlen Swiatek karrierje kilencedik trófeája, a Suzanne Lenglen Kupa mellé 2,2 millió eurót (860 millió forint) kapott.

Női egyes, döntő:

Iga Swiatek (lengyel, 1.)-Coco Gauff (amerikai, 18.) 6:1, 6:3

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×