eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Baráth Etele, az MKKSZ Közgyűlésének elnöke beszédet mond Kadler Gusztáv 2019-ben elhunyt magyar kajakozó, edző, sportvezető, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke (1955–2019) emléktáblájának avatásán a győri Kajak-Kenu Vízitelepen 2021. május 7-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Baráth Etele: aki hibázott, gyorsan perifériára szorult

Aztán vagy változtatott, vagy eltűnt a süllyesztőben – ecseteli a magyar kajak-kenu egészséges értékrend szerinti működését a szövetséget korábban 21 éven át irányító sportvezető. Baráth Etele nyolcvanéves.

Baráth Etele tizenkét évesen kezdett kajakozni, és azóta sem szakadt el a sportágtól – áll a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapján közölt születésnapi interjúban. Az MKKSZ korábbi elnöke, az építész, kormánybiztos, országgyűlési képviselő és miniszter, az MKKSZ közgyűlésének és stratégiai bizottságának jelenlegi elnöke 80 éves lett.

A sportvezető felidézi, az 1954-es macroni világbajnokság csodás magyar eredményei hatására választotta tizenkét évesen a kajakot. 1992-ben először a Budapesti Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja lett, később elnöke, majd bekerült az MKKSZ elnökségébe. „Aztán 1995-ben a sportág elnöke lettem, és ebben a tisztségemben 21 éven át dolgoztam” – mondja az ünnepelt.

„A három fiamból kettő, az unokáim közül szintén kettő, és az egyikük még mindig csinálja, vagyis van harmadik generációs kajakosa is a családnak” – feleli a kérdésre, hogy az utódok közül hányan kajakoznak.

A sikereket firtató kérdésre úgy felel, hogy neki az atlantai olimpia volt az első, folyamatosan érkeztek az eredmények, de két-három évente mindig jött egy nagyobb gödör.

„Bármilyen probléma merült fel, a sportág nem tért le a helyes útról. Akik hibáztak, azok gyorsan perifériára szorultak, és vagy változtattak, vagy eltűntek a süllyesztőben.

Ez is azt mutatja, hogy a kajak-kenu erkölcsei mindig az egészséges értékek mentén működtek.”

Úgy látja, robbanásszerűen fejlődik a kajak-kenu. „Megjelent a valódi kapcsolat a sportág és a szabadidősport között – mondja Baráth Etele. – A társadalmi bázis minden eddiginél erősebb, átevezések, beevezések, SUP-sorozatok zajlanak, több ezer gyerek jár vízitúrázni évente. Ráadásul beindult a regionális együttműködéseken alapuló fejlődés, létrejött számtalan korszerű létesítmény, így a klubok is elindultak abba az irányba, hogy hosszútávon önfenntartó legyen a működésük. Ami az elmúlt években történt, az minden eddiginél beágyazottabbá tette a sportágat.”

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×