INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

baráth etele

kajak-kenu

mkksz

születésnap

Baráth Etele, az MKKSZ Közgyűlésének elnöke beszédet mond Kadler Gusztáv 2019-ben elhunyt magyar kajakozó, edző, sportvezető, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke (1955–2019) emléktáblájának avatásán a győri Kajak-Kenu Vízitelepen 2021. május 7-én.

Baráth Etele: aki hibázott, gyorsan perifériára szorult

Infostart

Aztán vagy változtatott, vagy eltűnt a süllyesztőben – ecseteli a magyar kajak-kenu egészséges értékrend szerinti működését a szövetséget korábban 21 éven át irányító sportvezető. Baráth Etele nyolcvanéves.

Baráth Etele tizenkét évesen kezdett kajakozni, és azóta sem szakadt el a sportágtól – áll a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapján közölt születésnapi interjúban. Az MKKSZ korábbi elnöke, az építész, kormánybiztos, országgyűlési képviselő és miniszter, az MKKSZ közgyűlésének és stratégiai bizottságának jelenlegi elnöke 80 éves lett.

A sportvezető felidézi, az 1954-es macroni világbajnokság csodás magyar eredményei hatására választotta tizenkét évesen a kajakot. 1992-ben először a Budapesti Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja lett, később elnöke, majd bekerült az MKKSZ elnökségébe. „Aztán 1995-ben a sportág elnöke lettem, és ebben a tisztségemben 21 éven át dolgoztam” – mondja az ünnepelt.

„A három fiamból kettő, az unokáim közül szintén kettő, és az egyikük még mindig csinálja, vagyis van harmadik generációs kajakosa is a családnak” – feleli a kérdésre, hogy az utódok közül hányan kajakoznak.

A sikereket firtató kérdésre úgy felel, hogy neki az atlantai olimpia volt az első, folyamatosan érkeztek az eredmények, de két-három évente mindig jött egy nagyobb gödör.

„Bármilyen probléma merült fel, a sportág nem tért le a helyes útról. Akik hibáztak, azok gyorsan perifériára szorultak, és vagy változtattak, vagy eltűntek a süllyesztőben.

Ez is azt mutatja, hogy a kajak-kenu erkölcsei mindig az egészséges értékek mentén működtek.”

Úgy látja, robbanásszerűen fejlődik a kajak-kenu. „Megjelent a valódi kapcsolat a sportág és a szabadidősport között – mondja Baráth Etele. – A társadalmi bázis minden eddiginél erősebb, átevezések, beevezések, SUP-sorozatok zajlanak, több ezer gyerek jár vízitúrázni évente. Ráadásul beindult a regionális együttműködéseken alapuló fejlődés, létrejött számtalan korszerű létesítmény, így a klubok is elindultak abba az irányba, hogy hosszútávon önfenntartó legyen a működésük. Ami az elmúlt években történt, az minden eddiginél beágyazottabbá tette a sportágat.”

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018