eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Baráth Etele, az MKKSZ Közgyűlésének elnöke beszédet mond Kadler Gusztáv 2019-ben elhunyt magyar kajakozó, edző, sportvezető, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke (1955–2019) emléktáblájának avatásán a győri Kajak-Kenu Vízitelepen 2021. május 7-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Baráth Etele: aki hibázott, gyorsan perifériára szorult

Aztán vagy változtatott, vagy eltűnt a süllyesztőben – ecseteli a magyar kajak-kenu egészséges értékrend szerinti működését a szövetséget korábban 21 éven át irányító sportvezető. Baráth Etele nyolcvanéves.

Baráth Etele tizenkét évesen kezdett kajakozni, és azóta sem szakadt el a sportágtól – áll a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) honlapján közölt születésnapi interjúban. Az MKKSZ korábbi elnöke, az építész, kormánybiztos, országgyűlési képviselő és miniszter, az MKKSZ közgyűlésének és stratégiai bizottságának jelenlegi elnöke 80 éves lett.

A sportvezető felidézi, az 1954-es macroni világbajnokság csodás magyar eredményei hatására választotta tizenkét évesen a kajakot. 1992-ben először a Budapesti Kajak-Kenu Szövetség elnökségi tagja lett, később elnöke, majd bekerült az MKKSZ elnökségébe. „Aztán 1995-ben a sportág elnöke lettem, és ebben a tisztségemben 21 éven át dolgoztam” – mondja az ünnepelt.

„A három fiamból kettő, az unokáim közül szintén kettő, és az egyikük még mindig csinálja, vagyis van harmadik generációs kajakosa is a családnak” – feleli a kérdésre, hogy az utódok közül hányan kajakoznak.

A sikereket firtató kérdésre úgy felel, hogy neki az atlantai olimpia volt az első, folyamatosan érkeztek az eredmények, de két-három évente mindig jött egy nagyobb gödör.

„Bármilyen probléma merült fel, a sportág nem tért le a helyes útról. Akik hibáztak, azok gyorsan perifériára szorultak, és vagy változtattak, vagy eltűntek a süllyesztőben.

Ez is azt mutatja, hogy a kajak-kenu erkölcsei mindig az egészséges értékek mentén működtek.”

Úgy látja, robbanásszerűen fejlődik a kajak-kenu. „Megjelent a valódi kapcsolat a sportág és a szabadidősport között – mondja Baráth Etele. – A társadalmi bázis minden eddiginél erősebb, átevezések, beevezések, SUP-sorozatok zajlanak, több ezer gyerek jár vízitúrázni évente. Ráadásul beindult a regionális együttműködéseken alapuló fejlődés, létrejött számtalan korszerű létesítmény, így a klubok is elindultak abba az irányba, hogy hosszútávon önfenntartó legyen a működésük. Ami az elmúlt években történt, az minden eddiginél beágyazottabbá tette a sportágat.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban támadnak, a tengeren nagy veszteség érhette őket - Háborús híreink vasárnap

Az oroszok Harkivban nyomulnak előre, szombaton egy falu elfoglalását jelentette be az orosz védelmi minisztérium. Közben Ukrajna lőszerhiánnyal küzd, és a harkivi frontról több ezer civilt evakuáltak. Tegnap életbe lépett az új törvény, amely átalakítja a hadsereg mozgósításának módját. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elutasította Emmanuel Macron francia elnök javaslatát az Oroszország és Ukrajna közötti ideiglenes tűzszünetre a párizsi olimpia alatt. Szombaton ebben a cikkünkben számolunk be a háború legfontosabb eseményeiről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 18:07
×
×
×
×