eur:
395.25
usd:
371.87
bux:
66277.71
2024. április 16. kedd Csongor
Baráth Etele, az MKKSZ Közgyűlésének elnöke beszédet mond Kadler Gusztáv 2019-ben elhunyt magyar kajakozó, edző, sportvezető, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke (1955–2019) emléktáblájának avatásán a győri Kajak-Kenu Vízitelepen 2021. május 7-én.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Baráth Etele: ide mindenki behoz, és senki semmit nem visz el

Szerdától Baráth Etele Székháznak hívják a Magyar Kajak-Kenu Szövetség Latorca utcai épületét. A sportág korábbi elnöke, aki a napokban volt 80 éves, 21 évig irányította a hazai kajak-kenu sportot.

Amekkora megtiszteltetés és legőszintébb öröm, hogy megbecsülték a gesztussal, egyelőre annyira zavarja is Baráth Etelét, hogy már az ő nevét viseli a Magyar Kajak-Kenu Szövetség székháza.

„Azt is mondhatnám, kicsit ironikusan, hogy talán korai, hiszen mit lehet tudni, hogy még mi mindent fogok csinálni” – fogalmazott félig viccesen a kajak-kenu sport legendás vezetője.

Baráth Etele érdeklődésünkre elmondta, 1954-ben, a mâconi világbajnokság után határozta el, ha „ilyen gyönyörű győzelmek vannak”, akkor neki kajakoznia kell. Négy-öt év kajakozás után egy időre elszakadt a sportágtól, leginkább a tanulmányai miatt. Majd két fiának, később pedig két unokájának köszönhetően vissza-visszasodródott a sportághoz. Konkrétan aztán 1992-ben Szilárdi Katalin, az Építők vezetőedzője, a későbbi olimpiai bajnok Dombi Rudolf mestere volt az, aki meginvitálta, hogy segítsen a sportágnak eszközökhöz jutni, mert nagyon szegényesen álltak.

„Így a budapesti szövetségbe kerültem be, majd lettem budapesti szövetségi elnök, ennek kapcsán lettem országos elnökségi tag, és aztán 1995-ben megválasztottak elnökké” – idézte fel Baráth Etele.

Mint mondta, egy aránylag kicsi, részben eladósodott szövetséget vett át elnökként, amely mára viszont Magyarország egyik legsikeresebb, legjobban felépített, vagyonával nagyon jól gazdálkodó szövetséggé vált. A kajak-kenu sport sikerét illetően nejét idézve úgy fogalmazott, a titok abban van, hogy

„ide mindenki behoz, és innen senki semmit nem visz el”,

példaként említve a 78 éves Hesz Mihály olimpiai bajnokot, aki a mai napig segít, átadva a tudását.

Baráth Etele azt is elárulta, hogy a sikerek és a balsikerek is megérintik, látott nagyon nagy versenyzőt is sírva elbújni a nádasban. Utólag visszagondolva Kolonics György sydney-i egyes győzelme volt az, ami a legmélyebben hatott rá. Eegyrészt addigra emberileg nagyon közel kerültek egymáshoz, másrészt az a dráma, ami azt követte…

„Ha az ember végignézi az ő versenyét, a küzdelmét abban az erős, viharos szélben, az egyszerűen döbbenetes. Csodálatos intellektuális és fizikai teljesítmény volt egyszerre” – fogalmazott.

Az MKKSZ közgyűlésének elnökével, Baráth Etelével készült interjú teljes változatát péntek este fél nyolc után hallhatják az InfoRádió Ötkarika című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

A Fehér Ház szertefoszlatta Zelenszkij reményeit, az ukrán segélycsomagról folyik a vita Amerikában – Híreink az ukrajnai frontról kedden

Republikánus törvényhozók azt javasolták, hogy próbáljanak meg egy csak Izrael támogatására vonatkozó törvénycsomagot elfogadni. A Fehér Ház hétfőn azonban megismételte, hogy Joe Biden amerikai elnök nem fog jóváhagyni egy önálló, egyedül csak Izraelt támogató finanszírozási törvényjavaslatot, a csomagnak Ukrajna támogatását is tartalmaznia kell. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fölvetette, hogy a NATO-országok úgy segíthetnék az ukrán védekezést, ahogy tették azt Izraellel, de a Fehér Ház szerint a két ország esete teljesen más, az Egyesült Államok nem fog részt venni az ukrajnai harcokban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 15:23
2024. április 16. 14:48
×
×
×
×