eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az olimpiai öt karika a tokiói Odaiba Marine Parkban 2021. február 11-én. A Kyodo japán hírügynökség hivatalosan meg nem erősített értesülése szerint Mori Josiro, a 2020-as tokiói nyári olimpiát és paralimpiát előkészítő bizottság elnöke lemondani készül a bizottság február 3-i ülésén elhangzott, szexistának tekintett kijelentései miatt. A tokiói nyári játékokat a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották.
Nyitókép: MTI/EPA/Franck Robichon

Ötvenéves kamionsofőr is lesz a tokiói olimpia úszói között - fotók

Siphiwe Baleka megcélozta az 1992-es olimpiát, de nem sikerült megúsznia a 100 gyors szintjét. Három évtizeddel később 50 gyorson indulhat Tokióban.

Minden idők legidősebb olimpikon úszójává válik július végén Siphiwe Baleka, aki 50 évesen kapja meg az esélyt, hogy képviselje Bissau-Guineát Tokióban. Baleka története több szempontból is példátlan. Az Egyesült Államokban született és nőtt fel, itt kezdett el profi szinten úszni, majd a Yale Egyetem hallgatójaként próbált kijutni az 1992-es barcelonai olimpiára – ekkor még Tony Blake-ként, hisz a törzsi eredetű Siphiwe Baleka nevet néhány évvel ezelőtt, egy Dél-Afrikában tett látogatása után vette fel – írja a SwimSwam és Swimming World alapján az eurosport.hu.

Miután a barcelonai kvalifikáció nem jött össze (100 méter gyorson elmondása szerint körülbelül nyolc tized kellett volna a kijutáshoz), teljesen elveszítette a motivációját és a lendületét, és az úszástól is eltávolodott. Végül azok után tért vissza a sportághoz, hogy kamionsofőrként kezdett dolgozni, hisz érezte: muszáj valamilyen mozgásformát választania, különben belerokkan a munkába.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Siphiwe Baleka (@siphiwebaleka) által megosztott bejegyzés

Kidolgozott egy kifejezetten kamionsofőrök számára szóló, speciális edzésprogramot, magára pakolt néhány kiló izmot, majd miután betöltötte a 40. életévét, belevetette magát a szenior úszóversenyek világába. Olyannyira sikeresen, hogy 13-szoros szenior amerikai bajnoknak mondhatja magát, a 2017-es, budapesti masters-világbajnokságon pedig négy ezüstérmet szerzett. A vb két dolog miatt maradt külön emlékezetes számára: egyrészt az egyik eredményhirdetésen, a Hajós Alfréd Sportuszoda dobogóján kérte meg kínai származású párja kezét, másrészt eldöntötte, hogy ott akar lenni a tokiói olimpián.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Siphiwe Baleka (@siphiwebaleka) által megosztott bejegyzés

Még 2010-ben DNS-teszteknek vetette alá magát, és kiderült, hogy bissau-guineai, egész pontosan balanta felmenőkkel rendelkezik. Miközben az utóbbi években otthonában, a Missouri állambeli Springfieldben edzett (Bissau-Guineában életében először 2020 januárjában járt), június 10-én megkapta az állampolgárságot. Mivel a NOB és a FINA a felzárkóztatás jegyében megadja az esélyt a kis nemzeteknek az olimpiai indulásra, Baleka előtt elhárultak az akadályok, és amellett, hogy ő lesz minden idők legidősebb olimpikon úszója, ő lesz a történelem első bissau-guineai olimpikon úszója is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Siphiwe Baleka (@siphiwebaleka) által megosztott bejegyzés

Minden valószínűség szerint kizárólag 50 méter gyorson láthatjuk őt, ahol 25 másodpercben belüli egyéni legjobbal rendelkezik, ebben a szezonban pedig 25,20 és 25,53 közötti időket tudott – ezek alapján valószínűsíthető, hogy jó néhány versenyzőt meg fog előzni a mezőnyből.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Siphiwe Baleka (@siphiwebaleka) által megosztott bejegyzés

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Bissau-Guinea népét képviselhetem az olimpián – idézi az eurosport.hu egy interjúját. – Bármi is lesz a végeredmény, 50 évesen az én kitartásom az olimpiai mozgalom szellemiségét tükrözi."

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×