eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hasimoto Szeiko, a 2020-as tokiói nyári olimpiát és paralimpiát előkészítő bizottság elnöke egészségügyi szakértőkkel tárgyal a koronavírus-járvány megfékezéséről Tokióban 2021. április 30-án. Japánban az új variánsok miatt megnőtt a fertőzések száma ezért több prefektúrában veszélyhelyzetet rendeltek el. A koronavírus-járvány miatt 2020-ról 2021-re halasztott ötkarikás játékokat július 23. és augusztus 8. között rendezik külföldi nézők nélkül. Felmerült, hogy a játékokat zárt kapuk mögött rendezzék, de erről még nem született döntés.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Kato Isszei

Sportközgazdász: már a NOB is komolyan foglalkozhat a B-tervvel

Negyven japán város mondta le a külföldi sportolók olimpiai edzőtáborát. A települések vezetői a koronavírus-járvány terjedése miatt hozzák meg ezt a döntést. Még mindig nagyobb az esélye annak, hogy lesz idén Tokióban olimpia, de fel kell készülni a B forgatókönyvre is – mondta az InfoRádiónak Dénes Ferenc sportközgazdász.

Bár továbbra is azt tartja, lesznek ötkarikás játékok Tokióban, Dénes Ferenc az InfoRádiónak mégis úgy fogalmazott, ha lesz, az semmiképp sem egy eddig megszokott olimpia lesz, utalva egyrészt a sport világát is egyre inkább érintő politikai mozgalmakra és forrongásokra, de legfőképp a pandémiára. Ráadásul Japánban épp az esemény időpontjában csúcsosodhatnak ki a járvány okozta problémák, ami jelentősen kockáztathatják az olimpia nagy és látványos fesztiváljellegét – fogalmazott a sportközgazdász.

A szakértő szerint mindezek miatt már

a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is komolyan foglalkozhat a B-tervvel, nevezetesen azzal, hogy „mi van, hogyha mégse?”

Annak ellenére, hogy várhatóan mind a szervezők, mind a NOB a legvégsőkig el fog menni, értve ezalatt, hogy bármilyen korlátozott körülmények között is – extrém példaként: „odarepülsz, lősz, visszarepülsz” –, de valamilyen mód legyenek versenyek – tette hozzá Dénes Ferenc, megismételve, hogy bizony benne van a pakliban, hogy nem lesz olimpia.

A sportközgazdász, egyetértve Kulcsár Krisztán, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének korábbi nyilatkozatával maga is úgy véli, ha nem a japánok lennének a házigazdák, akkor már réges-régen nem beszélhetnénk olimpiáról. Kiemelte: nemcsak politikai, hanem morális kérdésekről is szó van, és nyilván nem elhanyagolhatók a gazdasági károk, amelyek a szigetországot érintik. „Van egy bizonyos határ, amikor azt mondják a döntéshozók, »igen, mérlegeltünk, de itt a vége«, bizonyos határokat ugyanis nem lehet átlépni.” Vélhetően ennek a közelében jár Japán, ennek ellenére még

„valóságosan játszódhat a sakkjátszma, hogy a leg…leg…leg…- mód hogyan lehet megvalósítani az olimpia valamilyen változatát”

– fogalmazott.

A „bukta” azonban már megvan,

így a kérdés már csak az, mekkora a veszteség mértéke. Hogy egyszer már halasztották az olimpiát, és tudvalevő, hogy csak korlátozottan, nézők nélkül lehet megrendezni, tehát nem lesznek turisták, legfeljebb minimális számban, mindez horribilis veszteséget jelent. „Ha elmarad, ehhez képest mennyivel nő a veszteség, talán furcsa a számból, de szinte már másodlagos kérdés” – zárta szavait Dénes Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×