eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az olimpiai öt karika a tokiói Odaiba Tengeri Parkban, virágzó cseresznyefaágak között 2021. április 13-án, 101 nappal a tokiói nyári olimpia kezdete előtt. A 2020-as tokiói nyári játékokat a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztották.
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Kiterjesztették a vészhelyzetet Japánban három hónappal az olimpia előtt

Több prefektúrában is járványügyi szigorításokat vezetnek be.

A koronavírus-fertőzések emelkedő adatai miatt, alig három hónappal a tokiói olimpia előtt kiterjesztették a járványügyi vészhelyzetet Japánban.

Nisimura Jaszutosi illetékes miniszter pénteken közölte, hogy a szigetország kormánya Hokkaido, Okajama és Hirosima prefektúrákban is szigorításokat vezet be május 31-ig.

A kabinet nemrég meghosszabbította a vészhelyzetet a játékoknak otthont adó Tokióban, és immár hat régióra kiterjesztette azt. A pénteken bejelentett három tartományt illetően korábban csak a vészhelyzet egy enyhített verziójáról volt szó, de a szakértők keményebb fellépést javasoltak.

A vészhelyzet ugyanakkor nem jelent teljes lezárást: az éttermek és bárok nem forgalmazhatnak alkoholt, és csak 20 óráig tarthatnak nyitva. A lakosságot felszólították, hogy csak indokolt esetben hagyja el az otthonát, a vállalatoknak pedig lehetővé kell tenniük a távmunkát. A bevásárlóközpontok és mozik vagy zárva vannak, vagy csak korlátozott ideig lehetnek nyitva. A kulturális és sporteseményeken legfeljebb ötezer néző lehet jelen.

A kormányfő szerint az esetek növekvő száma ellenére lehetséges, hogy biztonságban megrendezzék a nyári olimpiai és paralimpiai játékokat. Úgy véli, hogy a megoldás a japánok és az eseményre érkező külföldiek egymástól való elszigetelése lehetne.

"Biztosítani fogjuk a megfelelő vírusellenes óvintézkedések életbe léptetését annak érdekében, hogy a sportolóknak és a személyzetnek ne kelljen aggódnia – hangsúlyozta. – A japánok életét és egészségét védő, átfogó intézkedésekkel úgy vélem, lehetséges biztonságban megrendezni a játékokat."

Szuga megjegyezte: a szakértői vélemények ellenére nem fontolgatja, hogy kiterjessze a rendkívüli állapotot az egész országra, inkább célzott és korlátozott lépésekkel igyekszik kordában tartani a járványt.

Az éttermeknek és bároknak tilos alkoholt kiszolgálniuk, és este 8-kor be kell zárniuk. A rendelkezés megsértése esetén akár 300 000 jen (825 ezer forint) bírság is kiszabható. A vállalkozásokat arra ösztönzik, hogy ideiglenesen zárjanak be, vagy rövidítsék le a munkaidőt, az alkalmazottak pedig lehetőleg otthonról dolgozzanak. A koncerteket és sporteseményeket legfeljebb ötezer résztvevővel vagy a létesítmény kapacitásának legfeljebb felének kihasználásával tarthatják meg.

A 126 milliós szigetországban eddig a lakosság alig három százalékát oltottak be koronavírus ellen, a legfejlettebb (OECD-) országok közül arányaiban a legkevesebbet.

Az elmúlt napokban megugrott a fertőzöttek száma, csütörtökön már harmadik napja hatezernél több új esetet regisztráltak. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint Japánban a járvány kezdete óta 667 330 ember kapta el a koronavírus-fertőzést, és 11 250-en haltak bele a vírus okozta Covid-19-be.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a pandémia miatt a japánok kétharmada nem szeretné, ha idén nyáron megrendeznék a tavalyról elhalasztott tokiói olimpiát. Egy múlt héten elindított, olimpiarendezést ellenző petíciót több mint 300 ezren írtak már alá.

A lakosság beoltottságának aránya a szigetországban továbbra is rendkívül alacsony.

Külföldi nézők és külföldi önkéntesek nem utazhatnak az olimpiára, de ezek az intézkedések sem enyhítették a játékok megrendezése miatti aggodalmat országszerte.

Az olimpia július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×