INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

uefa

fifa

aleksander ceferin

kezezés

Az UEFA lazítaná a kezezés szabályozását

Az UEFA lazítaná a kezezés szabályozását

Infostart

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) azzal fordult a sportág nemzetközi szövetségéhez (FIFA), hogy lépjen fel a kezezési szabály finomítása érdekében. Aleksander Ceferin szerint nem vált be a tavaly bevezetett szigorítás.

A kezdeményezés célja az, hogy nagyobb rugalmasságot kapjanak a játékvezetők, és elejét vegyék a játékosok igazságtalanul súlyos büntetésének.

A Gianni Infantino FIFA-elnöknek címzett levélben Aleksander Ceferin, az UEFA első embere azt kérte, a sportág szabályalkotói a novemberi egyeztetéseken fontolják meg, hogy ismét lehetővé teszik a bírók számára annak eldöntését, a kezezés szándékos vagy vétlen volt-e. AZ UEFA-elnök azért fordult a FIFA-hoz, mert az utóbbi időben

számos esetben ítéltek büntetőt olyankor, amikor a labda kinyújtott vagy felemelt kezet érintett úgy, hogy az adott játékosnak egyáltalán nem állt szándékában így blokkolni.

"Az a szándék, hogy szigorúan meghatározzák azokat az eseteket, amelyekben a kezezés szabálytalanságnak minősül, számos igazságtalan ítéletet eredményezett, ami a futballközösségben csalódottságot és bosszúságot váltott ki" – írta Ceferin, hozzátéve: "a játék szellemiségét mindenkor meg kell óvni".

Az UEFA elnöke szerint megoldás lehet a korábbi megfogalmazáshoz való visszatérés, esetleg azt felülvizsgálva, illetve kiegészítve azzal, hogy kézzel/karral nem lehet gólt szerezni.

A levelet Ceferin október 27-én keltezte, de az általa felvetett probléma ismét egyértelműen jelentkezett a Bajnokok Ligájában szerdán, amikor Tammy Abraham, a Chelsea támadója a Rennes védőjének, Henrique Dalbert-nek a lábára rúgta a labdát, amely onnan felpattanva a felemelt karját érintette. A franciák brazil játékosa második sárgalapját kapta ezért, így kiállították, a londoni klub pedig büntetőhöz jutott, amit Timo Werner értékesített.

Ceferin emlékeztetett rá, számtalanszor előfordul, hogy a labda véletlenül érinti egy játékos kezét vagy karját, márpedig a szabályozás szellemisége egyértelműen az, hogy mivel ezeket az eseteket nem lehet elkerülni, nem szabadna szankcionálni. Már csak azért sem, hogy elejét vegyék a játék szükségtelen széttördelésének, illetve annak, hogy véletlenszerű helyzetek döntsenek el mérkőzéseket.

Hozzátette: a kezezési szabályt 2019 márciusában módosították, azóta a videóasszisztens számos helyen működik, ennek alkalmazása pedig csak súlyosbította a problémát, az adott bíró és a média minden esetet aprólékosan elemez, "paranoid hatásokkal és ellentmondásos állásfoglalásokkal".

Ceferin problémásnak nevezte, hogy a játékvezetők a testrészek helyzetét vizsgálgatják.

Mint írta, a játékosok a karokat dinamikusan igénybe veszik a mozgások során, ezek a mozdulatok az egyensúly megőrzése, a sikeres erőkifejtés vagy a sérülés megakadályozása végett szükségesek.

"Sok bizonyíték van arra, hogy a védők manapság kénytelenek természetellenes pózokat felvenni, csak hogy elkerüljék a vétlen kezezést és hogy büntetőt ítéljenek ellenük" - folytatta.

Az UEFA elnök arra is kitért, hogy több esetben nem ítéltek gólt, amikor a támadó kezét előzőleg minimálisan érintette a labda úgy, hogy erre irányuló szándéka egyáltalán nem volt, ráadásul az akció kimenetelét ez egyáltalán nem befolyásolta. Hozzátette, ha az eredeti szándék az volt, hogy ne lehessen karral vagy kézzel gólt szerezni, akkor ennek a szabálynak az alkalmazása már túlment a racionális mértéken.

Ceferin bízik benne, hogy a szabályozást finomítja majd a jövő év elején a sportág szabályalkotó testülete, az IFAB, amelyben a nemzetközi szövetség a nyolc szavazatból néggyel rendelkezik.

"Nem szégyen – mondta –, ha néha felülvizsgálnak olyan döntéseket, melyeket a jobbítás szándékával hoztak meg, de nem érték el a céljukat."

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018