eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Luis Suárez, az FC Barcelona játékosa ünnepel, miután gólt szerzett a Manchester United ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén a manchesteri Old Trafford stadionban 2019. április 10-én.
Nyitókép: MTI/AP/Jon Super

Évi kilencmillió eurót keres majd Suárez az Atléticónál

Az Atletico Madridhoz igazolt Luis Suárez. Az uruguayi csatárnak az Atléti az ötödik európai klubja a Groningen, az AFC Ajax, a Liverpool FC és a Barcelona után.

A Barca ezen a héten már a harmadik játékosa eligazolását jelentette be: Nelson Semedo a Wolverhamptonhoz, Arturo Vidal az Internazionaléhoz, míg Luis Suárez a La Liga-rivális Atléticóhoz került. Utóbbi átigazolási díj nélkül mehetett Diego Simeone csapatához, de az Atléticónak várhatóan körülbelül hatmillió eurót fizetnie kell majd eredményességi prémiumként.

A középcsatár fizetése évi nettó kilencmillió euró lesz, két esztendőre írt alá. Korábban felvetődött, hogy a Juventushoz igazol, de az az ügylet meghiúsult, egyebek mellett azért is, mert a játékos nem kapta meg az olasz állampolgárságot, így pedig az Európai Unión kívülinek számított volna. (Mi több, kételyek vetődtek fel az állampolgársági procedúra részének tekinthető nyelvvizsga szabályosságát tekintve is.) A Juvéba végül Álvaro Morata került – így az Atléticónak középcsatár kellett, előtérbe került a 2014 óta a Barcelonábaqn futballozó Suárez.

A 34. évében járó támadó hat év alatt 283 mérkőzésen 198 gólt szerzett a katalánoknál, bajnoki mérlege 191/147.

Nem akadt olyan idénye, amelyben ne szerzett volna legalább 16 gólt a La Ligában.

Spanyolországban négy bajnoki címet szerzett, ugyancsak négyszer lett csapatával a Király-kupa, a Copa del Rey győztese, továbbá kétszeres spanyol Szuperkupa-győztes. Noha éveken keresztül szinte csak Lionel Messi vagy Crsitiano Ronaldo nyerte a gólkirálynak járó Pichichi-trófeát, 2015–2016-ban még azt is megszerezte. A nemzetközi porondon a Bajnokok Ligája, az UEFA Szuperkupa és a klubvilágbajnokság győztese is lett.

Luis Suáreznél a Barecelona történetében mindössze két futballista, Lionel Messi és a negyvenes-ötvenes évek sztárja, César Rodriguez szerzett csak több gólt.

Temérdek emlékezetes mérkőzést, pillanatot élt meg a Barcában, részese volt annak, amikor a világfutball történetében először, a kor legjobb argentin (Messi), brazil (Neymar) és uruguayi játékosa egy klubban futballozott, egyetlen támadótriót alkotott.

Tizenegy gólt szerzett az El Clásicókon, főszerepet vállalt a 2015-ös BL-győzelemből. Ugyanakkor örökre fájó emlék marad a számára, hogy barcelonai pályafutását a Bayern München elleni, lisszaboni 2-8-cal zárta le.

Persze, már ettől függetlenül gyönyörű pályafutás áll mögötte. Az argentin határhoz közeli Saltóban született, de már gyerekként a fővárosba, Montevideóba került, 11 évesen a Nacional kölyökjátékosa lett. 2005. május 3-án, a kolumbiai Junior Baranquilla elleni Libertadores Kupa-mérkőzésen mutatkozott be az első csapatban, tizennyolc évesen már az első osztályban futballozott, 19 meccsen 12 gólt szerzett.

2006 nyarán egymillió dollárért a holland Groningenhez igazolt, első európai idényében - minden sorozatot figyelembe véve - 35 mérkőzésen 14 gólt szerzett. A következő nyáron megint feljebb lépett, a Groningen közel tízszeres áron, 7,5 millió euróért adta tovább uruguayi csatárát az Ajaxnak. „Luisito” az első ajaxos bajnokiján lőtt egy gólt, adott három gólpasszt, s kiharcolt egy tizenegyest az újonc De Graafschap ellen 8-1-re megnyert mérkőzésen. Az első szezonját - minden sorozatot számolva - 20, a másodikat 28, a harmadikat 49 (!) góllal zárta. Európa tíz legerősebb bajnokságában senki sem akad, aki vetélkedni tudna Suárez 2009–2010-es teljesítményével. Hollandiában megkapta az Év játékosa díjat.

2011 és 2014 között a Liverpoolban futballozott, 133 mérkőzésen 82 gólt szerzett. Az angol Ligakupa győztese lett. A vörösöknél kétszer is az idény legjobb játékosának választották, sőt a 2013–2014-es idényben ő volt a Premier League legjobbja.

Az uruguayi A válogatottban 2007. február 7-én, Kolumbia ellen játszott először, 119 mérkőzésnél, 59 gólnál tart. Előbbivel ötödik, utóbbival első a Celeste rangsorában.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×