eur:
394.07
usd:
364.94
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A sajtó munkatársai a sieani kórház bejáratánál, ahová Alex Zanardi olasz paralimpiai bajnokot szállították az előző nap történt balesete után, 2020. június 20-án. A korábbi autóversenyző, paralimpiai bajnok Zanardi kézzel hajtott, háromkerekű járművével verseny közben teherautóval ütközve szenvedett súlyos sérülést, majd helikopterrel szállították egy sienai kórházba, ahol gyors vizsgálat után azonnal a műtőbe vitték. Az olasz sajtó információ szerint súlyos fejsérüléseket szenvedett, és a kórházba már rendkívül súlyos állapotban érkezett meg.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Fabio di Pietro

Zanardi sérülése más, mint Schumacheré

Az olasz versenyző orvosa jó hírről is beszámolt.

Alex Zanardi múlt pénteken kézzel hajtott, háromkerekű járművel, handbike-kal vett részt egy parasportolók részére rendezett országos váltóversenyen, és áttért a teherautó sávjába. Az ütközés során leesett a sisakja, súlyos fej-, arc- és szemsérüléseket szenvedett, ennek ellenére az orvosok megérkezéséig eszméleténél volt.

A baleset után helikopterrel kórházba szállították, ahol háromórás műtéten esett át, azóta altatásban tartják. Az operációt végző orvos szerint a beavatkozás jól sikerült, viszont nehéz megmondani, hogy alakul majd Zanardi állapota a következő napokban.

Siena, 2020. június 20.
Alex Zanardi korábbi autóversenyző, paralimpiai bajnok kézzel hajtott, háromkerekű járműve a balesete után Siena közelében 2020. június 19-én. Zanardi verseny közben teherautóval ütközve szenvedett súlyos sérülést, majd helikopterrel szállították egy sienai kórházba, ahol gyors vizsgálat után azonnal a műtőbe vitték. Az olasz sajtó információ szerint súlyos fejsérüléseket szenvedett, és a kórházba már rendkívül súlyos állapotban érkezett meg.
MTI/EPA/ANSA
Alex Zanardi korábbi autóversenyző, paralimpiai bajnok kézzel hajtott, háromkerekű járműve a balesete után Siena közelében MTI/EPA/ANSA

A történtek láttán felmerült Michael Schumacher esete, aki 2013 decemberében szintén súlyos fejsérülést szenvedett egy síbalesetben. Zanardi kezelőorvosa szerint a két eset között akadnak eltérések – írja a gphirek.hu a La Gazzetta dello Sport alapján.

„Az út nem lesz rövid, időre lesz szükség, hogy kivizsgáljuk Zanardit a következő hetek során.

Hogy a károsodás olyan súlyos-e, mint Schumacheré? Az idegrostok károsodását, úgy tűnik, sikerült elkerülni. A diffúz axonális sérülés az egész agykéreg nagyon súlyos károsodása, abból nehezen lehet visszatérni a normális kognitív és motorikus funkciókhoz” – mondta Giuseppe Oliveri.

Az orvos kiemelte: időre van szükség, mire kiderül, milyenek a kilátások.

„Ilyen típusú sérüléseknél néhány napot biztosan várni kell. Egy hetet, talán kettőt. Egy törékeny állapotban lévő betegről beszélünk, aki jelentős fejsérülést szenvedett, és extrém óvatossággal kell őt kezelni. A legrosszabb, ha aggódni kezdünk, és túlságosan előre tekintünk” – közölte.

A szakorvos szerint nemcsak az számít, hogy hol érte ütés Zanardit, hanem az, hogy koponyán belül milyen mértékű a sérülés, ami más területeken is megjelenhet.

„Túl korai még megmondani, hogy Alex visszatér-e a korábbi állapotába. Egyelőre az az első jó hír, hogy a beteg állapota stabil. Most ez a legtöbb, amit kívánni lehet. Optimizmusra ad okot, hogy sportoló, ezért az általános állapota optimális volt.”

Zanardi ismert autóversenyzőként 2001-ben egy németországi versenyen olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy mindkét lábát amputálni kellett. Ezt követően a saját maga által tervezett protézis segítségével megtanult újra járni, majd túraautóban is versenyzett. Ezt követően talált új kihívásként a kézihajtású kerékpárra, amelyben négy paralimpiai bajnoki címet nyert: kettőt 2012-ben Londonban, kettőt 2016-ban Rióban.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×