INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

tokió

olimpia

vajda lászló

halasztás

olimpia 2020

koronavírus

A kivilágított olimpiai ötkarika a japán főváros Odaiba nevű városrészében 2020. január 24-én, pontosan fél évvel a sportesemény kezdete előtt. A tokiói nyári olimpiai játékokat július 24. és augusztus 9. között rendezik.

Mélyponton a japánok, a NOB-ra óriási csata vár

Infostart / InfoRádió - Farkas Dávid

Nagy küzdelem vár a Nemzetközi Olimpia Bizottságra, de a tokiói játékokat elhalasztó bejelentés fő üzenete, hogy az eseményt 2021 nyarán rendezhetik meg - fejtette ki az InfoRádióban Vajda László, a 2022-es pekingi téli olimpia szervezőbizottságának tagja, több nyári olimpia és pályázat kulcsszereplője.

Hetek óta húzódott a tokiói olimpia halasztásának ügye, érezhető volt, hogy a törlés nem opció, de a halasztást fel kell vállani, és az volt a kérdés, hogy milyen időintervallumot jelöl ki a NOB - összegzett a kiemelt sportrendezvények specialistája, aki szerint nagyon fontos szempont volt a döntésben, hogy a sportolók a koronavírus-járvány elleni küzdelem alatt nem tudtak volna felkészülni megfelelően a nyár közepéig.

Vajda László arról is beszélt, hogy a hivatalos bejelentés óta mindenki a veszteségeket mérlegeli.

"Nincs presztízsveszteség, mert meg kellett ezt lépni, de a japánoknak érzelmileg mindenképpen nagy csapást jelent.

A helyiek már rákészültek az olimpiára, így egy komoly érzelmi mélypont lehet ezekben a napokban Tokióban és az egész országban" - mondta Vajda László.

Hozzátette, hogy a szponzorációs szerződések futnak, de a szervezőbizottságnál óriási kiesések lesznek.

A labdarúgó-Eb, a vizes vb és az atlétika-vb is a jövő nyári programban szerepel szinte közvetlenül egymás után, ezekkel a NOB-nak meg kell birkózni, mert szintén óriási események. A sportesemény-szervező szerint az igazi üzenet mégis az NOB bejelentésében, hogy az olimpia 2021 nyarán lesz, a többi időpont szembemenne számos nemzetközi és nemzeti sorozattal, illetve ütné a hagyományos formaidőzítést.

"Egy őszi vagy tavaszi rendezés olyan szinten rúgná fel a versenynaptárat, hogy az szerintem nem kivitelezhető" - fogalmazott Vajda László.

Kitért arra is, hogy óriási stáb dolgozik egy olimpia sikeréért: 5-6 ezer főállású szervező, 70 ezer önkéntes és több mint 100 ezer szerződött partner és egyéb cég munkatársa.

"Nagy csalódottság mindenkinek, hogy a hétéves menet nem most csúcsosodhat ki,

ráadásul az érzelmek mellett anyagiaknak is nagy szerepe van, hiszen a munkahelyeket, pozíciókat meg kellene őrizni" - emelte ki az InfoRádióban Vajda László.

Nyitókép: MTI/AP/Jae C. Hong

Kapcsolódó hang

Vajda László
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018