INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

thomas bach

kulcsár krisztián

nob

mob

olimpia 2020

koronavírus

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke felszólal a szervezet közgyűlésén a budapesti Larus rendezvényközpontban 2019. május 24-én.

MOB-elnök: nem csapás, hanem lehetőség a halasztás

Infostart / MTI

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke azt mondta: a körülményeket figyelembe véve a sport diadala az, hogy nem törölték, hanem elhalasztották a 2020-as tokiói olimpiát. Megszólalt Thomas Bach NOB-elnök is.

"Tudomásul vesszük a döntést, ahogy mondani szokták, benne volt a levegőben - nyilatkozott szerdán a közmédiának adott interjúban a sportvezető, aki 2017 óta irányítja a MOB-ot. - Volt egyfajta nyomás a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon, ugyanúgy, ahogy a japán kormányon és a szervezőbizottságon is. Több nemzeti ötkarikás bizottság vagy sportszervezet sportolói bizottsága is kinyilvánította, hogy helyesnek tartaná a halasztást, ezzel együtt nem gondolom azt, hogy a döntéssel elkésett volna a NOB. Vasárnap úgy döntöttek, hogy négy héten belül határoznak, szerintem négy hónappal a rajt előtt belefért volna még néhány nap vagy hét, meg lehetett volna nézni, hogy a járványhelyzet hogyan alakul a világban. De a döntés megszületett, és mi előre nézünk."

Ahogy fogalmazott, a jó oldalát nézik a helyzetnek, hiszen

most "egyfajta bizonyosság költözhet a szívünkbe".

"És itt azért beszélek többes szám első személyben, mert a sportolókról beszélek, nekünk ők a fontosak. Szörnyű bizonytalan időszak van mögöttünk, ez most valamilyen formában véget ér. A döntés sokkal rosszabb is lehetett volna: nem törlésről, hanem halasztásról döntött a NOB" - mondta.

Hangsúlyozta: biztató, hogy a határozat szerint jövő nyár végéig meg kell rendezni az olimpiát és paralimpiát, ez az elkötelezettségről árulkodik. Hozzátette: örülnek, hogy az edzéslehetőségek kiegyenlítődnek majd, normalizálódni fognak, hogy a kvalifikációs versenyeket rendben be lehet fejezni, annak pedig külön örülnek, hogy a megszerezett kvóták rendelkezésre állnak.

"Tehát senkinek nem kell attól félnie, hogy a már kivívott indulási jogát elveszíti" - mondta Kulcsár Krisztián, hozzátéve ugyanakkor, hogy együtt éreznek a sportolókkal, mert "biztosan rengeteg lélekben van most kilátástalanság, szomorúság, elkeseredettség, tehetetlenségérzet", de a MOB mindenben igyekszik segíteni, a felmerülő igényekre megpróbál reagálni, egyesével átbeszélik majd, hogy kinek mire van szüksége.

"Mi úgy fogjuk fel, hogy ez egy lehetőség, amit szeretnénk megragadni, hogy a magyar sport a lehető legjobban jöjjön ki belőle,

a lehető legerősebb csapattal tudjunk majd odaállni arra az olimpiára, amelyet hiába jövőre rendeznek meg, Tokió 2020 lesz a neve" - fogalmazott az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok korábbi párbajtőrvívó.

A MOB elnöke szerint a közeljövő legnehezebb feladata az lesz a NOB és a nemzetközi sportszövetségek számára, hogy kidolgozzák a meghosszabbított kvalifikációs időszak menetrendjét. Ami a MOB-ot illeti, a kifizetett szolgáltatásokat most igyekeznek átütemezni, de - ahogy Kulcsár Krisztián megjegyezte - ezzel kapcsolatban a tokiói szervezőbizottságra is óriási munka vár.

"Nem csapásként éljük meg a halasztást. Néhány napja én még nagyobb esélyt adtam annak, hogy ezt az olimpiát végül beszámozzák, de nem rendezik meg. Ismerve azt, hogy milyen óriási munka egy olimpiát megszervezni, hogy évek óta készülnek rá, hogy rengeteg pénzt beleöltek, hogy minden a legapróbb részletekig el volt tervezve - ezt áttenni A-ról B időpontra, nem olyan egyszerű. Ha ez az olimpia nem Japánban lenne, akkor megkockáztatom, hogy szinte lehetetlen is volna. Tehát a körülményeket figyelembe véve nálam ez a döntés a sport diadala" - fogalmazott a Magyar Olimpiai Bizottság vezetője.

NOB: ezernyi probléma

Minden érintettől áldozatokra és kompromisszumokra lesz szükség a tokiói olimpia újratervezéséhez Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint.

"Az a küldetésünk, hogy megszervezzük a játékokat és így valóra váltsuk a sportolók álmát" - jelentette ki szerdán a német sportvezető, aki szerint "gyönyörű kirakós játék lesz megszervezni egy csodálatos olimpiát".

Bach ugyanakkor jelezte, "ezernyi logisztikai és pénzügyi problémával" kell szembenézniük.

"A megállapodás szerint legkésőbb jövő nyárig kell megrendezni az olimpiát.

A lehetséges dátum nem csak a nyári hónapokra korlátozódik. Minden lehetőség az asztalon van"

- mondta Bach a szerdai média telekonferencián legtöbbek által firtatott új időpontot illetően. Hozzátette, csütörtökön kezdik meg az egyeztetéseket a sportági világszövetségekkel, hogy elkerüljék az ütközéseket a versenynaptárban.

A NOB-elnök elismerte, a törlés is napirenden volt, ugyanúgy megfontolták, mint minden más lehetőséget, ugyanakkor a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy a lemondást a NOB semmilyen módon nem támogatja.

Bach arról is beszélt, nem tudja garantálni, hogy minden elemében ugyanolyan lesz a tokiói olimpia, amilyennek eredetileg tervezték. Példaként említette a sportolók lakhelyéül szolgáló olimpiai falut, melynek lakásait az esemény után még idén értékesítették volna.

"Ez egyike a több ezernyi kérdésnek, melyre meg kell találnunk a választ. Mindent megteszünk, ami csak lehetséges, mert az olimpiai falu az, ahol a játékok szíve dobog" - mondta Bach. "Példa nélküli helyzetben vagyunk. Azt hiszem, a halasztás minden érintettől áldozatokat és kompromisszumokat követel".

A NOB kedden jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt a tokiói olimpiát a jövő évre halasztja és legkésőbb 2021 nyarán kell megrendezni. A döntés sporttörténelmi, ugyanis az olimpiai mozgalom 124 éves történetében nem volt példa halasztásra. A XXXII. nyári olimpiát idén július 24. és augusztus 9. között bonyolították volna le. Szakértők szerint a halasztás Japánnak 670 milliárd jenbe (1,9 billió forint) kerül.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Mónus Márton
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018