eur:
394.2
usd:
365.02
bux:
65570.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Félmaratoni futóverseny mezőnye az egyesült királyságbeli Bathban 2020. március 15-én. A Bath félmaraton egyike annak a néhány sporteseménynek, amelyet a koronavírus-járvány terjedése ellenére megrendeztek. A brit kormány mérlegeli a tömegrendezvények betiltását a fertőzések elkerülése érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

A sportközgazdász kiszámolta: ennyit bukik a magyar gazdaság a sportipar leállásával

Az UEFA a legjobb döntést hozta a nyári futball-Eb elhalasztásával - vélekedett Muszbek Mihály sportközgazdász, aki szerint a következő fél-egy évben a koronavírus-járvány jelentős károkat okoz a sportgazdaságban.

Tisztelet illeti azokat a döntéshozókat, akik értenek a saját szakmájukhoz; a koronavírus labdarúgásra gyakorolt következményei kapcsán Muszbek Mihály sportközgazdász az InfoRádióban arról beszélt, az UEFA és a FIFA, vagy akár az MLSZ is "járulékos" döntést hoztak, az igazi döntés az egészségügyi és a WHO kezében van.

"Ez egy olyan, globális járvány, amely a világ 200 országát érinti, még akkor is, ha nem mindegyikben van jelen. Meg kell állítani, ennek része, hogy a tömegrendezvényeket és a társas kapcsolatokat ki kell zárni" - hangsúlyozta alá Muszbek Mihály.

A társas kapcsolatokban szerinte "élen jár" a sport és a kultúra, ezért a döntés - a nyári foci-Eb elhalasztása - "maximálisan támogatható és észszerű".

Külön kiemelte, hogy a károkozás most nem is csak az egyes sporteseményekben érhető tetten, hanem abban, hogy

leáll a teljes sportpiac.

"Ha abból indulunk ki, hogy mennyi a világ összes országának a GDP-je, folytatjuk azzal, hogy egy ország sportgazdasága milyen mértékű - a GDP 0,3-0,6 százaléka, nálunk 1,6 százalék -, és megnézzük, hogy ez egy nap mennyi kárt okoz, akkor azt a számot kapjuk, hogy minden nap, amikor nincs sportgazdaság, nem működik ez az iparág,

349 milliárd forintnak megfelelő a veszteség.

Ez úgy jön ki, hogy a világ GDP-je fél százalékának a 365-öd része" - fordította a számok nyelvére a sportközgazdász, hozzátéve: Magyarország teljes GDP-je egy évben 45 ezer milliárdos nagyságrend, tehát a napi magyar veszteség is kiszámolható: 1,2 milliárd forint.

De nem ez a legnagyobb baj szerinte.

"A világ ennek a veszteségnek az elején vagy legfeljebb a gyenge középtáján van maximum. Több hónapra, negyedévekre, évekre kell felkészülni" - tette hozzá. "Azok a versenyzők, akik világversenyre készültek, most otthon ülnek és nem csinálnak semmit, ami óriási szakmai kár. Aki 100 méteren futott 10,1 másodpercet, az három hét kieséssel nagyot ront az idején. Ugyanígy az úszóknál. A kiesés nem fér bele sportszakmailag" - mondta még, de "természetesen első az egészség".

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×