eur:
392.81
usd:
367.92
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Vidi FC játékosai ünnepelnek, miután a labdarúgó Bajnokok Ligája második selejtezőkörének visszavágóján 1-0-ra legyőzték a bolgár PFK Ludogorec Razgrad csapatát a felcsúti Pancho Arénában 2018. augusztus 1-jén.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Lazovic nélkül kezd ma nagy kalandba a Vidi

Története során másodszor kezd ma az Európa Ligában főtáblás sorozatot a Vidi FC. A székesfehérváriak rossz előjelek után, de bizakodva várják a Groupama Arénában ma 18.55-kor kezdődő, a fehérorosz BATE Boriszov elleni találkozót.

A Vidi, akkori nevén Videoton, 2012 őszén játszott először és egyben legutóbb a második számú európai kupasorozat főtábláján. Paulo Sousa irányította akkor a csapatot, a magyarok mellett portugál és spanyol anyanyelvű játékosokra épülő csapata az első hazai meccsén, nem túlzás, az egész kontinens elismerését kiváltva, 3-0-ra nyert a portugál Sporting CP ellen.

Ezt szívesebben emlegeti az ember, mint azt, hogy az első meccsén, Belgiumban kikapott. Hiszen a Videoton a csoportkör felénél továbbjutó helyen állt, s szinte az utolsó mérkőzésig megmaradt az esélye arra, hogy versenyben maradjon a tavaszi folytatásra. Mindezt azért is érdemes megemlíteni, mert az európai klubok rendszerének átalakítása óta magyar csapat még soha nem jutott tovább a csoportszakaszból.

A MOL Vidi – amely az európai porondon, az UEFA tiltása alapján, nem használhatja nevében szponzora nevét – nem kapott rossz sorsolást augusztus utolsó péntekjén. Könnyűt sem, hiszen az angol Chelsea minden józan számítás szerint „elviszi” az egyik továbbjutó helyet. Ám a másikért nem reménytelen a küzdelem a fehérorosz BATE Boriszov és a görög PAOK ellen, még ha mindkettőnek magasabb is az UEFA-együtthatója, mint a magyar bajnoknak.

A mostani találkozó leginkább arra adhat választ, hogy az előző, jelen idejű mondatot nem kell-e múlt időbe tenni. A Vidi még a négy nyári európai párbajából egyedüliként elveszített, AEK Athén elleni csatában is helytállt, noha a selejtezők szintjéhez képest erős ellenfeleket kapott. Az AEK a Bajnokok Ligája főtábláján, a Dudelange, a Ludogorec és a Malmö az Európa Liga főtábláján szerepel ősszel. Marko Nikolics együttese a bajnokságban eddig a rangadókon játszott jól (a Honvéd ellen végig, a Ferencvárossal szemben a második félidőben), hozta, mondjuk így, nemzetközi formáját.

Ám az utóbbi hetekben nem találja önmagát, s a külső szemlélő számára úgy tűnik, a korábbi nehéz pillanatokban jól kamatoztatott csapategység törékennyé vált. A Vidi a legutóbbi tizenegy tétmérkőzéséből mindössze kettőt (a Ludogorec elleni hazait és a Honvéd elleni idegenbelit) nyert meg. Igaz az is, hogy mindössze kettőt veszített csak el, az AEK és a Puskás Akadémia ellen, mindkettőt a Pancho Arénában. Az egyiken hosszú időn át emberhátrányba kényszerült, a másikon a hosszabbításban elhibázott Marko Scsepovics egy tizenegyest.

Másképpen: ha egy nagy egyéni hiba nem hátráltatja a csapatot, döntetlenre bárki ellen jó volt. De van-e most olyan állapotban, mint volt?

Kovácsik Ádám, az első számú kapus az agyrázkódása miatt nem védhet, a helyettese Tomas Tujvel lesz. A szlovák kapus rutinos, egyébként az egyetlen a játékoskeretben, aki a 2012 őszi Európa Liga-szereplésnek is a részese volt, igaz, csak egy mérkőzésen védett, méghozzá az utolsó, a Sporting elleni decemberi találkozón. Hiányozni fog Huszti Szabolcs is, aki két meccsre szóló eltiltást kapott az AEK Athén elleni, budapesti piros lapja miatt.

A legnagyobb vihart Danko Lazovic kiesése okozta. A sokak szerint legnagyobb tudású, s vitathatatlanul a mostani keretből a legtekintélyesebb múlttal az OTP Bank Ligába igazoló fehérvári légiós váratlanul bejelentette a visszavonulását. Sajnos, a valós okáról a klub nem ad tájékoztatást, pedig mindenkit érdekelne, hogy három nappal az EL-főtábla rajtja előtt miért hoz valaki meg egy ilyen döntést. Főleg az, aki fél évvel ezelőtt hosszabbította meg a szerződését. Információk hiányában a sajtó találgat, s nem is biztos, hogy jól.

Marko Nikolics nincs könnyű helyzetben. A nyáron igazolt három játékost (Berecz Zsombort, Hangya Szilvesztert és Sós Bencét), akiket idáig szinte csak végszükségben vetett be. A főtáblára jutás tudatában szerződtetett két külföldi közül a bosnyák Armin Hodzic még nem kapott szerepet, a bolgár Georgi Milanov 36 percet kapott a szerződtetése utáni első bajnokin. A leglogikusabb, hogy ma este a Tujvel – Fiola, Juhász, Vinícius, Stopira – Pátkai, Hadzic, Nikolov – Nego, Kovács – M. Scsepovics tizenegy kezdjen, esetleg Milanov bevetése is elképzelhető.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×