eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
London, 2018. március 27.Az olasz Ciro Immobile (b) és az angol John Stones az Anglia - Olaszország barátságos labdarúgó-mérkőzés kezdetén Londonban 2018. március 27-én. (MTI/AP/Alastair Grant)
Nyitókép: Alastair Grant

Vb-felkészülés: az észak-afrikaiak olyanok, mint a brazilok

A nyári labdarúgó-világbajnokság harmincegy résztvevője két mérkőzést játszott az elmúlt öt napban. Két győzelmet csupán Brazília, Marokkó, Peru, Svájc, Tunézia és Uruguay szerzett. A belgák egyből egyet nyertek.

ANGLIA: A „háromoroszlánosok” pénteken 1-0-ra nyertek Hollandiában az Oranje ellen, majd kedden a hajrában kapott gól miatt, csak 1-1-re végeztek az olaszokkal. Gareth Southgate nehezményezte, hogy az olasz a videobíró segítségével kaptak büntetőt a hajrában, de megadható tizenegyes volt. Jamie Vardy és Jesse Lingaad szerzett ugyan egy-egy gólt – Harry Kane-re nagy szükség lenne.

AUSZTRÁLIA: A júniusban a világbajnoki felkészülését majd a magyarok ellen, Budapesten záró válogatott pénteken súlyos vereséget szenvedett Oslóban, a norvégoktól (1-4). Kedd este a londoni Craven Cottage-en a kolumbiai válogatott ellen 0-0-s döntetlenre végzett. A holland kapitány, Bert van Marwijk öt helyen változtatott, érdekes, hogy az oslói súlyos vereség ellenére a védelem szinte egyben maradt.

ARGENTÍNA: Jorge Sampaoli válogatottja pénteken 2-0-ra nyert az olaszok ellen Manchesterben, majd 6-1-re kikapott a spanyoloktól Madridban. Lionel Messi (valamint Sergio Agüero és Paulo Dybala) egyik mérkőzésen sem játszott. Javier Mascherano Madridban igen, beállította Javier Zanetti szereplési rekordját.

BELGIUM: A vörös ördögök kedd este Szaúd-Arábia együttesét fogadták Brüsszelben, 4-0-ra nyertek. Romelu Lukaku két gólt szerzett az első félidőben, majd adott egy gólpasszt Kevin De Bruynének a másodikban. De Bruyne két gólpasszal tűnt ki a találata mellett, a negyedik gólt Batshuayi lőtte. Mignolet védett, Roberto Martínez hat mezőnyjátékosát, köztük minden csatárát lecserélte. Nagyon gazdag a keret, de a kapitány avatott újoncot is, Anthony Limbombe, az FC Bruges támadó középpályása személyében.

BRAZÍLIA: Tite válogatottja pénteken Moszkvában 3-0-ra verte a rendező országot, majd kedden 1-0-ra nyert Berlinben a németek ellen. Neymar nélkül az Alisson – Dani Alves, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Casemiro, Fernandinho – Willian, Coutinho, Paulinho – Gabriel Jesus tizenegy tűnik a vb-re tervezettnek, de ha a PSG csillaga felépül, neki helye lesz a csapatban.

COSTA RICA: A közép-amerikai válogatott pénteken 1-0-ra nyert Glasgow-ban a skótok ellen, majd kedden, a franciaországi Nizzában 1-0-ra kikapott a tunéziaiaktól.

DÁNIA: A csapat csütörtökön és kedden is otthon vívott, két meglehetősen unalmas mérkőzést. A vb-résztvevő Panamát 1-0-ra legyőzte, a tornáról lemaradó chileiek ellen gól nélküli döntetlent játszott. A norvég kapitány, Age Hareide azt biztosan konstatálhatta, hogy a védelme rendben van.

EGYIPTOM: A „fáraók” pénteken, Svájcban a 90. percben még vezettek a portugálok ellen Salah góljával, de aztán kikaptak 2-1-re. Kedden, ugyancsak Zürichben, nem szereztek gólt, 1-0-ra kikaptak a magyarok Nemzetek Ligája ellenfelétől, a görögöktől.

FRANCIAORSZÁG: Didier Deschamps együttese pénteken elrontotta a kolumbiaiak ellen Saint-Denis-ben elrontotta a hajrát, ki is kapott 3-2-re, de kedden javított Szentpéterváron, az oroszokat 3-1-re legyőzve. A két gólt szerző Kylian Mbappé eddigi legjobb meccsét játszotta a válogatottban. A „kékeknek” is nagyon gazdag a kerete, csak Lloris, Umtiti, Mbappé és Kanté kezdett mindkét találkozón.

HORVÁTORSZÁG: A déli szomszéd szombaton az Egyesült Államokban 2-0-ra kikapott a peruiaktól, majd szerda hajnalban javított, Ivan Rakitic tizenegyes-góljával Texasban 1-0-ra megverte a mexikóiakat.

IRÁN: Két észak-afrikai válogatott ellen játszott, pénteken kikapott 1-0-ra Tunéziában, majd kedden Grazban 2-1-re megverte az algériaiakat.

IZLAND: Nagyon rosszul sikerült az amerikai túra, a csapat szombaton Kaliforniában kikapott 3-0-ra a mexikóiaktól, majd szerda hajnalban 3-1-es vereséget szenvedett New Jerseyben a peruiaktól.

JAPÁN: Az ázsiai válogatott a múlt héten 1-1-re végzett Belgiumban Mali válogatottjával, majd ugyancsak Liege-ben, 2-1-re kikapott az ukránoktól.

KOREAI KÖZTÁRSASÁG: Szombaton és kedden is veszített. Előbb 2-1-re kikapott az északírektől, majd 3-2-re a lengyelektől. Belfastban a 86. percben még döntetlenre állt, Wróclawban a 85. és a 87. percben szerzett góllal egyenlített 0-2-ről, de a 92. percben még kapott egyet.

KOLUMBIA: A franciák elleni, a hajrában elért, bravúros, 3-2-es párizsi győzelem után négy nappal, kedden, a kolumbiaiak Londonban 0-0-ra végeztek az ausztrálokkal.

LENGYELORSZÁG: A pénteki, nigériaiaktól elszenvedett vereség után kedden 3-2-re megverte a dél-koreaiakat. A 92. percben szerzett góllal.

MAROKKÓ: Nagyon jól sikerült a legutóbbi két találkozója, pénteken, Torinóban, 2-1-re megverte a szerbeket, majd kedden, immár otthon, Casablancában, 2-0-ra győzött az üzbégek ellen.

MEXIKÓ: Az izlandiak 3-0-s legyőzése után négy nappal 1-0-ra kikapott a válogatott a horvátoktól. A 180 perc alatt nem kapott akciógólt. A három gólból kettőt Miguel Arturo Layún, a Sevilla csatára ért el.

NÉMETORSZÁG: Joachim Löw válogatottja pénteken 1-1-et játszott a spanyolokkal Düsseldorfban, majd Berlinben, több kulcsjátékosa nélkül, 1-0-ra kikapott a braziloktól.

NIGÉRIA: A Szuper Sasok meglepetésre nyertek pénteken Lengyelországban 1-0-ra, ám utána Londonban, a harmadik ligás Barnet pályáján 2-0-s vereséget szenvedtek a szerbektől.

OROSZORSZÁG: A rendező ország válogatottja pénteken a braziloktól (0-3), majd kedden a franciáktól (1-3) kapott ki. Tavaly június 17. óta nyolc mérkőzésen egy győzelem, két döntetlen és öt vereség a szbornaja mérlege.

PANAMA: A közép-amerikai válogatott múlt csütörtökön 1-0-ra kikapott Koppenhágában, majd Luzernben 6-0-s vereségbe szaladt bele a svájciak ellen.

PERU: Két meccs, két győzelem, előbb 2-0 a horvátok ellen, majd 3-1 az izlandiak ellen, egyaránt az Egyesült Államokban.

PORTUGÁLIA: Az Európa-bajnok pénteken, Svájcban, az utolsó pillanatokban fordított Cristiano Ronaldo duplájával az egyiptomiak ellen. Hétfőn aztán súlyos, 3-0-s vereséget szenvedett Genfben a hollandoktól.

SPANYOLORSZÁG: A Vörös Harag (Furia Roja) pénteken 1-1-re végzett Düsseldorfban a németekkel, majd kedden 6-1-re kiütötte a Lionel Messi nélkül felálló argentinokat Madridban.

SVÁJC: Két győzelem, kapott gól nélkül. Előbb Athénben 1-0 a görögök ellen, majd hazai pályán 6-0 a panamaiakkal szemben. Dzemaili mindkét mérkőzésen szerzett gólt.

SVÉDORSZÁG: Kétszer kikapott, előbb otthon 2-1-re a chileiektől, majd Craiovában 1-0-ra a románoktól. Nagy szükség lesz Zlatan Ibrahimovicra.

SZERBIA: Pénteken meglepő vereséget szenvedett Torinóban a marokkóiaktól, majd utána Londonban 2-0-ra megverte a nigériaiakat. Utóbbi meccsen mindkét gólt Alekszandar Mitrovics, a Fulham csatára lőtte.

SZAÚD-ARÁBIA: Pénteken, Marbellán, 1-1-re végzett az ukránokkal, majd kedden sima, 4-0-s vereséget szenvedett a belgáktól.

SZENEGÁL: Két döntetlen a mérleg, pénteken, a marokkói Casablancában 1-1 az üzbégek ellen, majd kedden Le Havre-ban 0-0 a bosnyákokkal szemben.

TUNÉZIA: Pénteken 1-0-ra nyert otthon Irán ellen. Kedden 1-0-ra megverte a Costa Rica-iakat Nizzában.

URUGUAY: A Celeste tornát nyert Kínában, két európai válogatottat legyőzve, kapott gól nélkül. Előbb a csehek ellen győzött 2-0-ra, majd a walesieket gyűrte le 1-0-ra. A három gólból kettőt Edinson Cavani, egyet Luis Suárez lőtt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×