eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Messi nélkül történelmi verést kaptak az argentinok a spanyoloktól

Több mint 115 éves történetében még soha nem szenvedett súlyosabb vereséget az argentin válogatott, mint kedd este, a spanyolok ellen Madridban. A Lionel Messi nélkül felálló Albicelestét – a mesterhármast szerző Isco vezérletével – 6-1-re ütötte ki a Julen Lopetegui szövetségi kapitánnyal még veretlen spanyol csapat.

Az argentin válogatott korábban kétszer szenvedett ötgólos vereséget hatot kapva: 1958-ban a csehszlovákoktól kapott ki a svédországi világbajnokságon, 2009-ben pedig a bolíviai magaslaton szenvedett ugyancsak 6-1-es vereséget. Az elsőt a teljes argentin futball reformja követte, a dél-amerikaiakra jellemző látványos futball helyett akkor fordultak a klubjaik számára a hatvanas években kétségtelenül sikereket hozó antifutból felé. Kilenc éve a La Paz-i magaslattal indokolták az összeomlást.

Most Lionel Messi hiányzása az indok, még Diego Costa, a spanyolok középcsatára is emlegette, hogy nincs miért izgulniuk az argentinoknak, hiszen van Messijük. Ám az ötszörös világbajnok nélkül sem kellett volna feltétlenül hat gólt kapni...

Jorge Sampaoli szövetségi kapitány, aki Spanyolországban, a hazaszerződése előtt, a Sevilla klubedzője volt, nincs könnyű helyzetben. A pénteki, az olaszok elleni könnyed győzelem után azt gondolhatta, tőle akár másnap kezdődhetne a világbajnokság. Most ellenben nagyon távolinak tűnik Lionel Messi jövendölése a világbajnoki címről („Most, vagy soha”).

Hozzátartozik a teljes képhez, hogy az argentinok 2009 után is gyorsan kiheverték a súlyos vereséget, mint ahogyan 1994-ben is a csoportmérkőzések alapján az arany egyik várományosának tűntek, nem egészen egy évvel a kolumbiaiak elleni, Buenos Aires-i, 5-0-s vereség után.

Sampaoli nyilván nem fog új csapatot építeni, de talán nem annyira rossz a helyzet, mint amilyennek a Sky Sports szakértője, Danny Murphy – a Liverpool korábbi angol válogatott középpályása – vázolta. Szerinte az argentinok támadójátéka Higuaínnal, és a most hiányzó Messivel és Agüeróval rendben van, de „a védelemben nem sok olyan játékos van, amilyet szeretne egy kapitány.” Aztán kimondta azt az evidens mondatot, ami mélyen igaz a keddi mérkőzésre: „Messi nagyon sokat számít, de nem hiszem, hogy ő meg tudta volna akadályozni, ami történt.”

Messi egyébként nem is tudta végignézni a mérkőzést. A hatvanadik perc után elege lett.

A vereség azért jött rosszul az argentinoknak, mert a világbajnoki selejtezők vergődése után az olaszok elleni manchesteri győzelem azt ígérte, „rendben vannak” a világbajnokság előtt.
A spanyolok nagyszerűen futballozta történetük első, az Atlético Madrid új stadionjában rendezett mérkőzésükön. Julen Lopetegui szövetségi kapitánnyal 18 mérkőzés után még veretlenek, s mindegyik meccsükön szereztek gólt. Mondjuk, ez kedd este nem volt igazán kérdéses, hogy sikerül-e.

A mérkőzés hőse a Real Madridban gyakran mellőzött, de Lopeteguitől kulcsszerepet kapott Isco volt, aki mesterhármast szerzett. A meccs után beszélt a benne dúló kettősségről: „A válogatott mérkőzések tartják a lelket bennem. Érzem a szövetségi kapitány bizalmát. Talán ez a gond a Madridban. Nem tudom, mit tehetnék, hogy elnyerjem Zidane bizalmát.”

Spanyolország–Argentína 6-1 (2-1)
Madrid, Wanda Metropolitano, 65 000 néző. Játékvezető: Anthony Taylor (angol)
Spanyolország: De Gea – Carvajal, Piqué (Azpilicueta, 72.), S. Ramos, Jordi Alba – Koke, Thiago Alcantara (Dani Parejo, 82.), Iniesta (Saúl, 56.) Isco (Lucas Vázquez, 76.), Marco Asensio – Diego Costa (Aspas, 46.)
Argentína: Romero (Caballero, 23.) – Bustos (Mercado, 62.), Otamendi, Rojo, Tagliafico – Mascherano (Pavón, 58.), Banega (Pablo Pérez, 62.) – Lo Celso, Meza, Biglia – Higuaín (L. Martínez, 61.)
Gólszerzők: Diego Costa (12.), Isco (27., 52., 75.), Thiago Alcantara (55.), Aspas (73.), ill. Otamendi (39.)

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×