eur:
395.14
usd:
370.78
bux:
65156.26
2024. április 19. péntek Emma
Megvan a téli olimpiák első nyíltan homoszexuális bajnoka

Megvan a téli olimpiák első nyíltan homoszexuális bajnoka

Megvan az első címvédő, az első duplázó és az első nyíltan homoszexuális bajnok a téli olimpián. A holland Ireen Wüst pedig minden idők legeredményesebb gyorskorcsolyázónője lett öt arannyal és összesen tíz éremmel.

Az idei téli olimpia első női címvédője az amerikai hódeszkás, Jamie Anderson lett. Óriási fölénnyel végzett az élen a női slopestyle döntőjében. Alighanem tényleg a sportága legkiválóbb női versenyzője. Kaliforniában egy nyolcgyermekes család ötödik gyermekeként született, magántanuló volt, hogy minél többet a hegyekben lehessen, sportolhasson. El Dorado megyében nőtt fel – s immár csak az olimpiákról két aranyat maga is vitt oda.

Egyébként remek napjuk volt az észak-amerikaiaknak hétfőn, a kanadaiak is nyertek egy aranyat, a műkorcsolyázók csapatversenyében. A legjobbak voltak a jégtáncban is, noha már e szám előtt biztossá vált, hogy övék lesz az arany. Az amerikai sajtó beszámolói a sikerükkel kapcsolatban azt emelték ki, hogy a párosuk egyik tagja,

Eric Radford lett a téli olimpiák első olyan olimpiai bajnoka, aki nyíltan vállalja a homoszexualitását.

Megvan a téli olimpiák első nyíltan homoszexuális bajnoka

Az amerikai csapatban érmet szerzett – aztán Radforddal külön is fotózkodott – Adam Rippon, aki ismét csak az ottani sajtóhíreket idézve, az első olyan amerikai sportoló, aki az LGBT közösség tagjaként érmes lett. Rippon az a sportoló, aki az olimpia kezdete előtt nehezményezte, hogy a csapatukat a homofóbnak mondott alelnök, Mike Pence vezeti. Pence ugyanakkor üzenetben támogatásáról biztosította Rippont, s jelezte, szurkol neki, hogy aranyérmes legyen. Az egykori junior-világbajnok aranyat (egyelőre) nem nyert Phjongcshangban, bronzot már igen.

Még egy aranyat szereztek a kanadaiak: a férfi mogulban nem állt európai a dobogóra, Mikaël Kingsbury mögött az ausztrál Matt Graham és a japán Hara Dajcsi végzett. Kingsbury Szocsiban ezüstérmet szerzett, most előrelépett. Egyébként ebben a sportágban senki sem nyert nála több világkupafutamot, pedig még csak 25 éves.

Sílövészetben egy női és egy férfi számot rendeztek, egyikben sem született meglepetés.

Laura Dahlmeier lett a dél-koreai téli olimpia első kétszeres bajnoka.

A németek negyedik aranyérmét nyerte meg. A francia Martin Fourcade a 12,5 km-es üldözéses versenyben aktuális világbajnokként és olimpiai címvédőként indult, és győzött. Korábban még egyikre sem volt példa ebben a számban.

Síugrásban a norvégoknak jutott arany, Maren Lundby győzött. Ez élete legnagyobb sikere, ugyanakkor óriási favorit volt idei teljesítménye alapján, mind a tizenegy világkupaversenyen az első két hely valamelyikén zárt.

A gyorskorcsolyázást uralják a hollandok,  nyerte a női 1500 métert. Pályafutása ötödik olimpiai aranyérmét nyerte, egyben tizedik olimpiai érmével a német Claudia Pechsteint megelőzve

ő lett minden idők legeredményesebb női gyorskorcsolyázója.

Még egy rekordot tart: minden idők legsikeresebb holland olimpikonja öt aranyéremmel és összesen tíz éremmel.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×