eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Doppingügyek: nem lehet országváltással kicselezni az eltiltást

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) fenntartja az orosz tagszövetség felfüggesztését, továbbá hétfőtől nem engedi az országváltást a sportágban, amíg annak új szabályait nem vezetik be.

Sebastian Coe, az IAAF elnöke a szervezet vezető testületének hétfői ülését követően arról beszélt, hogy november előtt nem várható az orosz szövetség felfüggesztésének feloldása, ami egyúttal azt jelenti, hogy az ország atlétái idén augusztusban a londoni világbajnokságon sem indulhatnak orosz színekben.

Az IAAF másik fontos hétfői döntése, hogy ideiglenesen azért nem engedélyezi a sportolók országváltását, mert az elmúlt időszakban megszaporodtak az erre vonatkozó kérelmek, ráadásul többen olyan ország színeiben szeretnék folytatni pályafutásukat, amelyhez semmi sem köti őket. Coe ezeket az országváltásokat a klubfutballban megszokott átigazolásokhoz hasonlította. A döntés nem érinti a már folyamatban lévő 15 országváltásra vonatkozó beadványt, de újat nem lehet kezdeményezni.

Az IAAF 2015 novemberében meghatározatlan időre függesztette fel az orosz sportági szövetség tagságát, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálata során arra a megállapításra jutott, hogy Oroszországban szisztematikus doppingolás zajlik. Ez volt az első eset, hogy az IAAF egy tagszövetségét felfüggesztette sorozatos doppingesetek miatt. A szankció következményeként egyetlen orosz atléta sem indult a riói olimpián.

Az IAAF januárban új feltételrendszert alakított ki azoknak az orosz versenyzőknek, akik indulni szeretnének nemzetközi viadalokon, ez alapján az ország atlétáinak kérvényt kell benyújtaniuk ahhoz, hogy független színekben részt vehessenek a versenyeken. Eddig ezt 35-en tették meg.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×