eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A lúdtalpas kissrác a Manchester Unitedig jutott

Szinte egész gyerekkorát Szuvonban töltötte. Kitűnt kortársai közül technikai képzettségével és munkabírásával, de nem kapott később profi szerződést, mert kicsinek tartották. Ráadásul erős lúdtalpa is volt. A moszkvai BL-döntő előtt az InfoRádió honlapján bemutatjuk a Chelsea és a Manchester United 17-17 játékosát. Ezúttal a két keret egyetlen ázsiai játékosának, Pak Dzsi Szungnak a pályafutásával ismerkedhetnek meg.

A dél-koreaiaknak nem kellett, a japánoknak igen. A Mjundzsi Egyetemen fedezték fel a J-League megfigyelői, ő lett az első koreai, aki profi múlt nélkül került volna a japán bajnokságba. 2000-től játszott a Kioto Purple Sanga csapatában. A csapat vele érte el addigi legnagyobb sikerét: a Császár Kupa győztese lett.

Akkoriban már tagja volt az olimpiai válogatottnak, amelyben védekező középpályást játszott. Csak később, a holland Guus Hiddink állította a szélre. Attól kezdve sokoldalú, több poszton is bevethető, nagyon hasznos játékosnak könyvelték el.

Azután, hogy a felkészülési időszakban az angoloknak és a franciáknak lőtt gólja után kiérdemelte az "Óriásölő" becenevet, szenzációs gólt lőtt a portugáloknak a tornán. Két évvel a bemutatkozása után már kulcsembere volt a világbajnoki negyedik helyig menetelő dél-koreai válogatottnak.

Néhány hónappal később a szövetségi kapitány, Guus Hiddink régi-új csapatához, a PSV szerződtette, honfitársával, Ri Jungpjuval együtt. Pak Eindhovenben is remekül megállta a helyét, különösen 2005 tavaszán, a Milan elleni BL-elődöntőkben játszott jól.

2005 nyarán - nyugodtan állítható, nagy meglepetésre - a Manchester United játékosa lett. Õ az első dél-koreai Európában, aki felveheti a versenyt a legendás Csa Bumkun hírnevével. Első tétmeccsét éppen a Debrecen ellen játszotta, a Bajnokok Ligája selejtezőjében.

Már a Manchester United játékosaként vett részt a németországi világbajnokságon, ahol éppen olyan jó teljesítményt nyújtott, mint 2002-ben. A franciáknak még gólt is lőtt, azon a találkozón a mérkőzés legjobbjának választották.

Sir Alex is nagyon sokra értékelte és értékeli a teljesítményét. Az angolok megállapították: olyan fizikai teljesítményre képes, mint egy maratoni futó. Pak Dzsi Szung az első szezonjában 33 bajnoki meccsen játszott, s a másodikban sem adta sokkal alább - egészen márciusig.

Akkor azonban Amerikában megműtötték súlyos térdsérülése miatt. Majdnem kilenc hónapot kellett kihagynia, végül 2007 karácsonyán térhetett vissza a csapatba. Januárban már bekerült a kezdő csapatba is.

Egy ilyen térdsérülés után kérdéses, milyen formában tér vissza a játékos: Pak Dzsi Szungon nem látszott a kihagyás. Õ lett az első ázsiai futballista, aki háromszor is bekerült a BL-elődöntőbe, s ő szeretne lenni május 21-én az első koreai, aki megnyeri a sorozatot.

Az utóbbi két szezonban 31 klubmérkőzésen szerepelt a kezdőcsapatban. Ezek közül csak kettőt nem nyert meg a Manchester United.

Angliában "Hablatynak" csúfolják, mert még mindig nem tudja magát megértetni angolul. Bár nem ő a legnépszerűbb játékos hazájában, szülővárosában, Szuvonban 2005. június 27-én utcát neveztek el róla.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×