eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Drogba barátjának nézőként is tetszett a Stamford Bridge

Didier Drogba jó barátja, Florent Malouda a magyarok ellen szerezte első gólját a francia válogatottban. Az elefántcsontparti támadó és Michael Essien után a harmadik játékos, aki azt követően igazolt a Chelsea-be, hogy az év játékosának választották Franciaországban. A moszkvai BL-döntő előtt az InfoRádió honlapján bemutatjuk a Chelsea és a Manchester United 17-17 játékosát. Ezúttal a remekül cselező Florent Malouda pályafutásával ismerkedhetnek meg.

A Chelsea villámléptű balszélsője, Florent Malouda Francia Guyana fővárosában, Cayenne-ben született 1980. június 13.-án. Mint sokan, a grundon kezdett focizni, majd első klubja az ASC Rémire volt. 12 évesen nyert egy párizsi edzőtáborozást, annyire kiugróan tehetségesnek bizonyult. 1995 szeptemberében költözött át véglegesen az anyaországba, miután a Châteauroux-nál dolgozó egykori válogatott védő, az ex-marseille-i Victor Zvunka a hírességek klubjával túrázva felfigyelt rá.

Franciaországban a Berrichonne de Châteauroux másodosztályú csapatában kezdte felnőtt karrierjét 16 évesen, majd 1998. január 14-én egyetlen meccsen, a Cannes ellen az élvonalban is játszhatott. Összesen 58 másodosztályú meccs és öt gól után igazolt az élvonalba, a feltörekvő Guingamp csapatához 2000 nyarán.

Ebben a csapatban együtt játszott Didier Drogbával, és rendkívül hatékony kettőst alkottak, bár a csapat meglehetősen ellentmondásosan szerepelt: 2002-ben csak a liga létszámának 18-ról 20-ra duzzasztása mentette meg őket a kieséstől, egy évre rá a 7. helyezéssel elérték a klubhistória legmagasabb csúcsát. A Guingampban 92 meccsen 15 gólt lőtt. A legjobb idénye a 2002-2003-as volt, ekkor tíz gólt szerzett.

Ezek után nem volt meglepő, hogy a nagycsapatok is érdeklődtek iránta, végül 2003-ben elfogadta a bajnok Lyon invitálását. Itt együtt játszott Michael Essiennel, valamint Juninho és Diarra egészítette ki a félelmetes középpályássort. A Lyon Maloudával a fedélzeten minden évben megnyerte a Ligue 1 pontvadászatát, a sikercsapatnak stabil tagja lett a szélső. A lyoniakkal a BL-ben is bemutatkozott, és összesen hat nemzetköz kupagólt szerzett.

A remeklő középpályás a válogatottban 2004 őszén mutatkozott be a lengyelek ellen, és gyorsan a nemzeti csapat alapemberévé vált. Első gólját a magyarok elleni barátságos meccsen szerezte 2005 májusában. A 2006-os németországi világbajnokságon valamennyi találkozón szerepelt az ezüstéremig jutó együttesben.

A 2006-2007-es szezonban valósággal brillírozott, hiszen a gólpasszok mellett tíz gólt szerzett, és az év végén megválasztották a bajnokság legjobb játékosának. Nem volt rossz ajánlólevél, ha hozzávesszük, hogy korábban Didier Drogba és Michael Essien is ezen elismerés elnyerése után igazolt a Chelsea-be.

2007 nyarán a Liverpool és a Real Madrid is hívta, de a szélső már a kezdetektől jelezte, szíve szerint a Chelsea-hez igazolna, és egy kis alkudozás után létre is jött az üzlet a Kékek és a Lyon között. Malouda egy interjúban elismerte: döntésében közrejátszott, hogy ismét együtt játszhat barátjával, Didier Drogbával. A balszélső hozzátette: emellett fontos volt az is, hogy nézőként is többször járt a Stamford Bridge-en, és élvezte a találkozókat és a hangulatot. A Kékek 13,5 millió fontot fizettek Maloudáért, aki hároméves kontraktust írt alá. A francia játékos megszerzése után José Mourinho már könnyebb szívvel mondott le Arjen Robbenről, aki a Real Madridba igazolhatott.


A felkészülési meccseken a csapat egyik legjobbja volt, majd a Manchester United elleni Szuperkupa-meccsen bemutatkozásként remek gólt szerzett. A Birmingham elleni idénynyitón is eredményes volt, így a Stamford Bridge-en már dörzsölték a tenyerüket, hogy milyen jó vásárt csináltak a francia szélsővel.



Kezdetben állandó kezdőnek számított, de José Mourinho távozása után teljesítménye visszaesett, így az új edző, Avram Grant többször is kihagyta a csapatból. Előkészítésben jeleskedett, a Schalke elleni BL-csoportmeccsen egy szerencsés gólt szerzett, de sérülés miatt hosszú hetekre kidőlt. Januárban térhetett vissza, de továbbra sem nyerte vissza ősz eleji formáját, így a Kékek menedzsere inkább a Cole-Drogba-Kalou támadószekciót favorizálta. A francia akkor kapott lehetőséget, ha óvatosabb taktikával álltak ki a londoniak, ugyanis védekező munkája hatékonyabb, mint Kaloué.



Az utolsó előtti bajnoki a Newcastle ellen higgadt mozdulattal szerzett gólt, így elmondható róla, a szezon elején és a végén jól teljesít. Első Chelsea-s idényében 36 meccsen 3 gólt szerzett, nem csoda, hogy több internetes szakportál az év legrosszabb igazolásai között említette.

Szerző: Kaposi Dávid

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×