eur:
389
usd:
361.4
bux:
68585.28
2024. május 7. kedd Gizella

Melyik Chelsea-focista lőtt gólt a Fradinak is?

Először bátyja nyomdokain járt, majd hamar kiderült, hogy tehetségesebb nála, és mára sikeresebb is lett. Salomon Kalou példaképének Thierry Henryt tartja, de csapat- és honfitársától, Didier Drogbától is rengeteg trükköt lesett el. A moszkvai BL-döntő előtt az InfoRádió honlapján bemutatjuk a Chelsea és a Manchester United 17-17 játékosát. Ezúttal Salomon Kalou pályafutásával ismerkedhetnek meg.

A legújabb elefántcsontparti csillag, Salomon Kalou 1985. augusztus 5-án született. Összesen tizenegy testvére van. Pályafutása szinte az összes afrikai labdarúgóhoz hasonlóan az utcán kezdődött, majd az egykori francia válogatott, Jean-Marc Guillou által alapított abidjani futballakadémián, az ASEC-nél pallérozódott. Az iskola kiváló nevelőmunkát végez, innen indult többek között a Barcelona középpályásának, Yaya Tourénak, az Arsenal védőinek, Kolo Tourének és Emmanuel Ebouénak, továbbá az RC Lens támadójának, Aruna Dindanénak a karrierje is. Ma már valamennyien a nemzeti együttes meghatározó tagjai.

Kezdetben hét évvel idősebb bátyja, Bonaventure nyomdokain haladt, így csapott le rá 16 évesen a holland Feyenoord. A testvérpár egyszerre nem viselhette a rotterdamiak mezét, mivel az idősebb Kalou 2003 nyarán igazolt az Auxerre-hez, Salomon pedig addig még az ifjúságiaknál szerepelt.

2003 nyarán került fel a nagycsapathoz, de kevés lehetőséget kapott, így pár hónapot az alacsonyabb osztályban szereplő testvérklubnál, az Excelsiornál töltött. Hogy nem sértődött meg a "száműzetésen", azt jelzi: szórta a gólokat, így visszarendelték.

Kalou ideje 2004 nyarán jött el: a ma már a Liverpoolban játszó Dirk Kuyttal, valamint Romeo Castelennel félelmetes támadósort alkotott a piros-fehéreknél, és bár a rotterdamiak csak a negyedik helyen végeztek a bajnokságban, a góllövőlista első két helyén Feyenoord-futballista szerepelt - a 29 gólig jutó Kuyt, illetve Kalou 20 találattal. Leginkább szélsőt játszott, a mélységből indulva kamatoztatni tudta gyorsaságát és cselezőkészségét. Ebben az idényben kiérdemelte a legjobb fiatalkorú játékosnak járó Johann Cruyff-díjat is. Ekkor a magyar közönség is megcsodálhatta játékát: Kalou szerezte a Feyenoord egyenlítő gólját a Ferencváros elleni UEFA-kupa meccsen 2004 novemberében.

A remek szezon után több sztárgárda, köztük az Atlético Madrid és a PSG is megkörnyékezte az elefántcsontpartit, felvetődött, hogy az Auxerre-nél bátyjával játszhatna együtt, sőt, már a Chelsea érdeklődéséről is lehetett hallani, de Salomon maradt Rotterdamban. Góllövőcipőjét a következő szezonban sem hagyta el, 15-ször vette be az ellenfelek hálóját, ám ezzel is csak a dobogó harmadik fokáig tudta röpíteni a rotterdamiakat.

Remeklésében állampolgársági ügyének elhúzódása se, befolyásolta. Kalou ugyanis elefántcsontparti származása ellenére 2004-ben holland állampolgárságért folyamodott, és visszautasította szülőhazája utánpótlás-válogatottjának meghívóját. A 2006-os vb-keretben számított volna rá Marco van Basten szövetségi kapitány, az ügyet szorgalmazta Johann Cruyff is, ám Rita Verdonk idegenrendészeti miniszter nem járult hozzá a sürgősségi eljáráshoz, így három évet kellett volna várni a procedúra lezárultáig. Ezt követően Kalou kijelentette: már nem is vágyik arra, hogy a holland csapatban szerepeljen.2006 nyarán a kérők ismét sorban álltak, de a Chelsea ajánlatával nem versenyezhettek, így az ifjabbik Kalou három évre Londonba költözött. A vételárat nem hozták nyilvánosságra, de egyes források 8 és 10 millió font közé tették az összeget. "Nem is álmodtam arról, hogy ilyen fiatalon ekkora lehetőséget kapok. Büszke vagyok arra, hogy majd azt mesélhetem az unokáimnak, hogy a Feyenoord és a Chelsea színeiben is futballoztam" - mondta a kontraktus aláírása után. Szerződését éppen 21. születésnapján írta alá, így a 21-es mezszámot választotta.


Első idényében José Mourinho kiegészítő emberként, rendszerint csereként számolt a jövő emberének tartott játékossal, akinek erényei közé sorolta, hogy sokoldalú, nem ijed meg a fizikai párharcoktól, és fejlődni akar. A Kékeknél a Liverpool elleni Szuperkupa-meccsen mutatkozott be, majd a bajnokság nyitókörében, a Manchester City ellen is pályára lépett. Első találatát a Blackburn elleni októberi Ligakupa-találkozón érte el kék mezben.

Tavasszal egyre jobban belelendült, és meghálálta az egyre több bizalmat: az utolsó percben szerzett győztes gólt a Watford vendégeként, bevette a Portsmouth, a Blackburn és Sheffield kapuját is, míg a Tottenham elleni FA-kupa ütközet során csereként beállva a hajrában egyenlített egy remekbe szabott találattal. Az idény során 57 meccsen 9 gólt szerzett, egyúttal bizonyította, hogy a jövő Chelsea-jének egyik alapembere lesz.



Mourinho utódja, Avram Grant szélsőként szerepeltette, és több lehetőséget kapott, mint a nyáron érkezett Florent Malouda. A több bizonyítási lehetőségért hálás is volt az új menedzsernek egy interjúban. "Sok tanácsot ad az edzésen, és ezáltal védekezésben és támadásban is tudok fejlődni."

Az izraeli menedzser első bajnoki győzelmét éppen az elefántcsontparti gólja szállította a Bolton ellen 2007 októberében. Bár a Newcastle ellen is az elefántcsontparti támadó találata döntötte el a három pontot decemberben, majd három nappal később a Fulham ellen is eredményes volt, sok kritika érte amiatt, hogy nem elég higgadt még a kapu előtt, több helyzet kell számára a gólhoz, és akár a legnagyobb ziccereket is kész elrontani a megfelelő koncentráltság hiányában. Emellett hátrányaként említik, hogy keveset védekezik.

A 2008-as Afrikai Nemzetek Kupáján az elefántcsontparti válogatott egyik alapembere volt, három találatot szerzett a negyedik helyen végzett együttesben. A tornáról visszatérve nehezen lendült újra játékba, de az Olympiakosz elleni BL-nyolcaddöntőben az ő gólja jelentette a kegyelemdöfést a görög együttesnek, majd a Manchester City ellen újra eredményes volt.

Kalou egyébként példaképének az Arsenal egykori, a Barcelona jelenlegi sztárját, Thierry Henryt tartja, a francia mozgását, cseleit próbálja utánozni. Másik idolja Ronaldinho, a Barcelona brazil csillaga. Öltözője ajtaján is ennek a két játékosnak a képe látható. Emellett kiemelte, hogy sokat tanult honfitársától, Didier Drogbától, és szeretné, ha jövőre is egy csapatban szerepelnének.

Szerző: Kaposi Dávid

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×