eur:
390.94
usd:
366.77
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Talmácsi győzött, 10 pont az előnye az utolsó futam előtt

Talmácsi Gábor idei harmadik nagydíj-győzelmét megszerezve első lett a gyorsasági motoros világbajnokság Malajziai Nagydíján, a 125 köbcentis kategóriában. A világbajnoki pontversenyben 10 pontra növelte az előnyét Héctor Faubellel szemben. November 4-én, Valenciában dől el, megnyeri-e a világbajnokságot - ha akkor is a dobogóra tud állni, Faubel eredményétől függetlenül ő a világbajnok.

"Talma" nagyon jól motorozott már pénteken és szombaton is, mi több, ezúttal (is) kiváló munkát végeztek csapata, az Aspar mérnökei és szerelői is. A szabadedzéseken és az időmérőkön nyoma sem volt azoknak a gondoknak, amelyek Ausztráliában, Phillip Islanden hátráltatták.

A magyar motoros a szombati időmérőn szinte végig a legjobb volt, ám legnagyobb riválisa, Héctor Faubel az edzés utolsó szakaszában megelőzte. Így a világbajnoki pontversenyben akkor még egyetlen ponttal Talmácsi Gábor mögött álló spanyol indulhatott a pole pozícióból, a magyar motoros pedig a második helyről.

Már csak kettejüknek volt esélye a világbajnoki címre - következésképpen csak egymás ellen kellett versenyezniük, egymást kellett figyelniük. Persze, az is nyilvánvaló volt, hogy az lenne a jó - Talmácsi és egyre növekvő számú magyar szurkolója szempontjából - ha Talma és a spanyol közé a versenyen minél többen beékelődnének.

A matematika alapján egyébként Talmácsinak esélye volt arra, hogy akár már Szepangban megszerezze a világbajnoki címet, ehhez az kellett (volna), hogy megnyerje a versenyt, s Faubel ne szerezzen pontot. Az előbbi teljesült, az utóbbi nem, így a döntésre november negyedikéig, a Valenciai Nagydíjig várni kell.

Bizakodásra adott okot, hogy Talmácsi volt a leggyorsabb a verseny előtti, magyar idő szerint vasárnap hajnali bemelegítésen is. Akkor még kicsit esett az eső, ám a futamra teljesen felszáradt az aszfalt. Ugyan korábban sokan azt jósolták, Talmácsinak az esős idő kedvezne, napsütésben is mindenkit megvert.

Maga a verseny kevésbé volt hektikus, mint a géposztály korábbi futamai, s ez elsősorban Talmácsi érdeme. Ugyan kevéssel a rajt után Mattía Pasini az élre tört, de gyorsan visszaelőzte, s attól kezdve szinte nem is engedte át a vezetést. Héctor Faubel szinte csak a rajt utáni néhány méteren volt előtte.

Végül több mint hat és fél másodperccel előzte meg a második helyezett, japán Kojamát, s több mint hét és féllel Faubelt. Összetettben így tízpontosra növelte az előnyét a spanyollal szemben.

A világbajnoki sorozat hivatalos honlapja szerint "Talmácsi Gábor nagy lépést tett a 125 géposztály világbajnoki címe felé a Polini Malajziai Motoros Nagydíj megnyerésével", s ha a semleges szurkolók így látják, nem csoda, hogy a magyar szurkolók immár nagyon csalódottak lennének, ha nem sikerülne Talmának valóra váltania a nagy álmát.

{{keretes_cim}}

1. Talmácsi Gábor 262
2. Héctor Faubel 252
3. Kojama Tomojosi 186
4. Lukas Pesek 171
5. Simone Corsi 164
6. Mattía Pasini 161

Ha Valenciában is dobogóra tud állni - az eddigi 16 futamból ez kilencszer sikerült -, Faubel eredményétől függetlenül világbajnok lesz. Megérdemelné.

A versenyt követő sajtótájékoztatón sem "engedett még le" egyébként a magyar motoros, aki ezúttal versenyzésével rendkívüli lelkierőről is tanúbizonyságot tett. Õ a második legidősebb a mezőnyben, ehhez méltó rutinnal és higgadtsággal motorozott.

"Rendkívül meleg volt, de ez sem jelentett gondot, a csapat nagyon jól összerakta a motort. Az első öt körben volt, hogy száz százalék felett teljesítettem, aztán élveztem a verseny minden egyes pillanatát, még mosolyogtam is közben. Nem voltam könnyű helyzetben, hiszen, miként a csapaton, rajtam is nagy nyomás van. Ám szombaton sikerült tökéletesen beállítani a gépet, s ezért nagyon gyors tudtam lenni. Ez volt a győzelem titka" - mondta Talmácsi a verseny után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×