eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Forma-1: döntés az utolsó másodpercekben

Fernando Alonso, a McLaren-Mercedes spanyol pilótája nyerte az 58. Forma-1-es gyorsasági világbajnokság tizedik versenyét, a Nürburgringen rendezett Európa Nagydíjat. A második helyet a brazil Felipe Massa (Ferrari), a harmadikat az ausztrál Mark Webber (Red Bull) szerezte meg.

A rajt után a finn Kimi Raikkönen (Ferrari) haladt az élen, őt Massa és Alonso követte a második és harmadik helyen. Néhány másodperc múlva "leszakadt az ég", elkezdett zuhogni az eső, az első kör végén máris jöttek ki a boxba a versenyzők. Az élen haladók közül csak Raikkönen ment tovább.

A kerékcserék ellenére egymást követték az ütközések, kicsúszások, ennek nyomán bejött a safety car, majd a harmadik körben leintették a futamot. Hamilton is elhagyta a pályát, de mivel nem állt le kocsijának motorja, visszatérhetett az utolsó pozícióba.

A félórás szünetben a pályán állították be az autókat, és cserélték le a kerekeket. Az ismételt rajtnál, melyet a biztonsági autó vezetett fel több körön keresztül, az élete első Forma-1-es versenyén szereplő német Markus Winkelhock (Spyker) autózott az élen, mögötte Massa, Alonso volt a sorrend, Raikkönen hetedikként haladt.

Amíg bent volt a safety car, a szabályok szerint Hamilton elkezdhette ledolgozni körhátrányát. El is húzott mindenki mellett, majd kiment a boxba, és száraz gumikat tettek föl az autójára. Nem sokkal azután kezdődött újra a verseny, hogy visszajött a pályára. Kocsija kerekei azonban még nem tapadtak eléggé, így a mezőny utolérte és ismét elhagyta őt.

Az élen nyolc kör elteltével Massa, Alonso, David Coulthard (brit, Red Bull), Webber, Heikki Kovalainen (finn, Renault), Ra:ikkönen volt a sorrend.

Kezdett felszáradni a pálya, Hamilton felgyorsult, ismét körhátrányon belülre került, miközben a többiek is kereket cseréltek.

Tizennyolc kör után Massa vezetett, őt Alonso, Raikkönen, Webber, Kovalainen és a német Alexander Wurz (Williams) követte az élcsoportban. A következő nyolc körben nem változott a sorrend.

A 60 körös verseny felénél Kovalainen kerékcseréje miatt Coulthard autózott a hatodik helyen, előtte a sorrend változatlan volt. Hamilton a 14. pozícióban autózott. A 34. körben Ra:ikkönen Ferrarija leállt.

Tíz körrel a leintés előtt a sorrend Massa, Alonso, Webber, Wurz, Coulthard, Robert Kubica (lengyel, BMW-Sauber) volt.

Két körrel később ismét elkezdett esni az eső, kerékcserék következtek.

Aztán Alonso agresszíven támadta Massát, majd öt körrel a vége előtt - körbeautózva - meg is előzte őt.

A célba Alonso, Massa és Webber után Wurz, Coulthard és a német Nick Heidfeld (BMW-Sauber) ért be az élcsoportban.

A díjátadás előtt Massa és Alonso szóváltásba keveredett egymással az előzés körülményei miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×