eur:
389.7
usd:
362.1
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A legyőzhetetlen kapus és a mini Maxi - videókkal

A junior-világbajnokság legjobb játékosait bemutató kétrészes összeállításunk első részében azokat a futballistákat mutattuk be, akik már a torna előtt hírnevet szereztek maguknak. Most azokon a sor, akiknek a nevét a kanadai torna alatt ismerte meg a nagyvilág.

A bronzmeccset játszó osztrákok és a döntőbe jutott csehek bebizonyították: a mi régiónkból is magasra lehet jutni, nem csak dél-amerikai válogatottak, vagy a játékosaikat korán légiósnak engedő nemzetek, esetleg a korán érő futballistákkal felálló afrikaiak lehetnek eredményesek. (Mindkét közép-európai csapat keretében egy-egy légiós szerepelt. Az osztrák Martin Harnik a német Werder Bremen, a cseh Tomas Pekhart az angol Tottenham Hotspur játékosa.)

Bombagól a spanyolok ellen


Lubos Kalouda számára nyilvánvalóan a kanadai torna hozta meg a nagy kiugrást. A legutóbbi idényben a cseh élvonalban az ötödik helyen végzett 1. FC Brno 1987. május 20-án született középpályása három gólt is szerzett a világbajnokságon.

A brnói csapat saját nevelésű futballistája, 1993, azaz hatéves kora óta a klub tagja. Érdekes, hogy tavasszal még a cseh élvonalban sem számított állandóan szereplő játékosnak, ezért is meglepő a kiugrása. Gólt szerzett az észak-koreaiak és a panamaiak elleni is, de a nagy dobás a spanyolok elleni negyeddöntőben szerzett gólja: ennek (is) köszönhetően ejtették ki a csehek a brazilokat búcsúztató, esélyesebbnek vélt spanyolokat.

Petr, cseh

A csehek sokat köszönhetnek a kapusuknak, Radek Petrnek. Az 1987. február 24-én született hálóőr juttatta tovább a csapatot a nyolcaddöntőből és a negyeddöntőből is: előbbin, a japánok ellen két, utóbbin, a spanyolok ellen egy tizenegyest védett ki a szétlövésben. (Kivédett egyet az észak-koreaiak ellen, a csoportmeccsek során is, de az ázsiaiak a kipattanó labdából gólt szereztek.)

Petrt máris Petr Cech örökösének tartják - s Csehországban mindenki biztosra veszi, hogy bár tavasszal még a Banik Ostravában, a harmadik ligában védett, hamarosan külföldre szerződik majd. A Fiorentina állítólag már az elmúlt napokban el is küldte a képviselőjét Ostravába...

"Fülig" Jimmy, a bécsi Rapidból

Erwin "Jimmy" Hoffer 1987. április 14-én született, 2004-ig kölyök- és amatőrcsapatokban futballozott. Pályafutása állomásai az 1. SC Haidhof, az FC Tribuswinkel, a Badener AC, majd az Admira Wacker Mödling ifjúsági és amatőrcsapata voltak.

Tizenhét évesen felkerült már utóbbi klub első keretébe, majd 2006-ban átigazolt a bécsi Rapidhoz. A zöld-fehéreknél az egykori ifjúsági futballistából az osztrák liga legtehetségesebb fiatal csatára lett: idén júniusban, Paraguay ellen bemutatkozott az A válogatottban is, s okkal remélheti, hogy jövőre tagja lesz az Európa-bajnokságon szereplő keretnek is.

Hoffer a legjobb két meccsét a nyolcad- és a negyeddöntőben játszotta: Gambia ellen a 81., az amerikaiak ellen a 105. percben talált a kapuba, mindkét találkozón döntő gólt szerezve, 1-1-nél. Aztán fülig érő szájjal ünnepelt.



A haiti hős

Josmer "Jozy" Altidore az amerikai futball legnagyobb tehetsége - sokak szerint Adu mögött, mások, de ugyancsak sokak szerint Adu előtt. Mindenesetre a haiti származású, 1989. november 6-án született, bikaerős csatár letette a névjegyét a nemzetközi porondon: kiválóan játszott a kanadai junior-világbajnokságon.

A New York Red Bulls támadója négy gólig jutott a tornán, ezek közül kettővel az amerikaiak a csoportmérkőzések során 2-1-re legyőzték a brazilokat. Rendkívül erős, stílusában George Weah-t idéző, 185 centis, tankszerű csatár.

Maxi, a mini középpályás

Az argentinok második legeredményesebb játékosa (Agüero mögött) a mindössze 160 centi magas középpályás, Maximilian, azaz "Maxi" Moralez. A nagy munkabírású, szorgalmas középpályás 2005 óta játszik az avellanedai Racing első csapatában.

Nem csak a gólszerzéshez, az előkészítéshez is nagyon ért. A még otthon játszó argentinok közül ő kelhet el leghamarabb Európában. Moralez három gólt szerzett már Kanadában, Legjobb meccsén, a panamaiak ellen kettőt is lőtt.



A legyőzhetetlen kapus


Cristopher Toselli június 15-én született, az Universidad Católica kapusa. Tavaly lett profi játékos, az első idényében még csak a harmadik számú volt a posztján. A junior-válogatottban sem ő volt az első számú kapus a dél-amerikai selejtezőtornán, de aztán a második meccs után beállt a "ketrecbe", s azóta nem engedte át másnak a helyét.

Az elődöntőig vezető úton a chileiek öt mérkőzésen 480 percet játszottak - Toselli kapuját még senki sem tudta bevenni. A kapus a remek középső középpályás, a Bayer Leverkusen tulajdonában lévő, már felnőtt válogatott Arturo Vidal mellett a remeklő chilei gárda legjobbja. Öt percet kell kihúznia az argentinok ellen, hogy megdöntse Claudio Taffarel 1985-ös góltalansági csúcsát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×