eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A futball csodagyerekei - videókkal

Miközben meglehetősen nagy csendben bár, de megkezdődik a magyar labdarúgó-bajnokság, a világ másik felén a földkerekség legjobb fiatal futballistái tusakodnak egymással. A Kanadában zajló juniorvébé egyik döntőse a cseh válogatott lesz, a másik helyért éjszaka játszik az argentin és a chilei csapat.

A tornán rengeteg tehetséges futballista bukkant fel, vagy igazolta, már ismert tehetségét. Közülük mutatunk be egy csapatra valót. Először azokat, akiket már a mostani torna előtt is ismert a nagyvilág.

Kun már öt gólnál tart

A góllövőlistát - a második elődöntő előtt - az argentin Sergio Agüero vezeti öt góllal. Egyáltalán nem meglepetésre, hiszen a Kun becenévre hallgató csatár arra is esélyes volt, hogy a Copa Américán szereplő A válogatottban helyet kapjon.

Agüero 1988. június 2-án született Buenos Airesben - illetve a főváros Quilmes nevű negyedében. Az Independiente nevelése, először azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy 2003. július 6-án a San Lorenzo ellen megdöntötte Maradona rekordját: 15 évesen, egy hónaposan és három naposan már pályára lépett a profi csapatban.

A 18. életévét júniusban betöltött, "Kun" becenévre hallgató labdarúgó (becenevét egy démonról, egy rajzfilmhősről kapta) 2005 junior-világbajnok lett, majd az argentin bajnokság legjobb játékosai közé emelkedett.

2005-ben 11. volt az Amerikában játszó futballisták listáján - természetesen a felnőttek között. 2006 nyarán 23 millió (!) euró ellenében az Atléticóhoz igazolt. Tavaly szeptember elején, Londonban, a brazilok ellen már bemutatkozott az A válogatottban is. Az Atléticóban, első európai szezonjában minden mérkőzésen játszott - igaz, a meccsei több mint felét nem játszhatta végig.

A Kacsa, akiért a Milan és a Chelsea verseng

Alexandre Rodrigues da Silva, becenevén Pato 1989. szeptember 2-án született Pato Brancóban - azaz Fehér Kacsában. Innen a beceneve: Pato, azaz Kacsa. Õ volt a tavalyi klubvilágbajnokság felfedezettje.

Előtte már remekelt a bajnokság utolsó fordulójában: akkor, élete első bajnokiján, a Palmeiras ellen rögtön gólt szerzett és adott három gólpasszt. A brazil sajtó rögtön kikiáltotta az új "Fenoménnek". Aztán a klubvébé elődöntőjében ő lőtte klubja, a Porto Alegre-i Internacional győztes gólját, s jól futballozott a Barcelona ellen megnyert döntőben is. Tavasszal ő volt a gólkirálya és a győztes brazilok egyik legjobbja a dél-amerikai junior-válogatottak kontinensbajnokságán.

Az elmúlt hónapokban-hetekben gyakran lehetett olvasni arról, hogy Patót a Milan és a Chelsea is meg akarja szerezni, az érdeklődők köréhez azóta csatlakozott az Inter és a Real Madrid is, mindazonáltal állítólag előbbi kettőt között dönt majd a brazil futball egyik legnagyobb tehetsége.

Az ára körülbelül 30 millió euró - ami talán egy kicsit sok ahhoz képest, hogy a korosztály másik brazil csillagát, a junior-világbajnokságról sérülése miatt hiányzó Lucast (az idősebbek kedvéért: a hetvenes évek csillaga, Leivinha unokaöccsét) a Liverpool 8 millió euróért leigazolta.

Hála a lottónyereménynek

Freddy Adu 1989. június 2-án született a ghánai Temában. Az egy sorsoláson nyert zöld kártya révén Washingtonba emigráló család gyermekét egyik iskolatársa cipelte el első edzésére, ahol rögtön kitűnt a többiek közül.

A fővárosi együttes színeiben részt vett egy olaszországi korosztályos tornán, s, miután az egyiken a torna legjobbjának választották, az Inter képviselői is megkeresték - Freddy édesanyja azonban fia korára való tekintettel elutasította a milánóiak 750 ezer dolláros ajánlatát.

Tizenhárom évesen már az amerikai szövetég U 17-es programjának résztvevője volt. 2003-ban, miután aláírt a DC United együttesének, alig 14 évesen lett profi. Õ lett a valaha volt legfiatalabb amerikai profi sportoló, megdöntve Frad Chapman baseballozó 1887-ben (!) felállított csúcsát.

Egy évvel később már bajnoki címet ünnepelhetett - 2007 eleje óta pedig egy új klub, a Real Salt Lake játékosa. A mostani junior-világbajnokság már a harmadik (!), amelyen részt vesz az amerikai válogatott tagjaként. Az utóbbi időben a Parma szerette volna Európába szerződtetni - Adu azonban szívesen játszana egyszer majd a Real Madridban. A mostani tornán inkább a csoportmeccseken játszott jól, az osztrákok elleni találkozón Altidore jobb volt nála.


Gio, aki nagyon jó


Geovani dos Santos 1989. május 11-én született a mexikói Monterreyben. Pedig a neve brazil - a magyarázat, hogy Zizinho néven futballozó édesapja a nyolcvanas évek második felében két mexikói csapatban futballozott.

A srácot, akárcsak Lionel Messit szinte kissrácként vette meg a Barcelona, a Van Bronckhorsthoz hasonlóan Giónak becézett ballábas ifjú 13 éves kora óta a katalánok játékosa. 2005-ben az aranyérmes mexikói csapat tagja, s egyben a második legjobb játékos volt az U17-es világbajnokságon.

Csak azért nem tartozott már az előző idényben is a Barcelona első keretéhez, mert már foglalt volt az Európai Unión kívüli játékosok három helye. Nyáron a guadalajarai Chivas szívesen hazavitte volna Mexikóba, de ezt sem a Barcelona, sem a fiatal játékos nem akarta. Joan Laporta egyúttal közölte: Geovani a következő idényben a klub első keretéhez tartozik majd.

A virtuóz technikájú ifjú a kanadai junior-világbajnokságon különösen a csoportmérkőzéseken játszott jól, az argentinok elleni, kiesést hozó találkozón nem tudta megismételni remek játékát. Példaképe, Ronaldinho szerint Geovani a világ három legtehetségesebb tinédzserkorú futballistájának egyike...

Első gólját a Barcelonának lőtte

Adrián López Álvarez 1988. január 8-án született, idősebb a fenti négy játékosnál. Az Adrián néven szereplő futballista az Oviedo B csapatának nevelése, tavaly nyáron szerződött Galíciába. A Primera Divisiónban 18 meccsen játszott a legutóbbi idényben a Deportivo La Coruña színeiben.

Élete első élvonalbeli gólját a Barcelona ellen szerezte... A junior-világbajnokságon már öt gólnál tart, ezek közül hármat, alig tíz perc alatt, a jordánok ellen lőtte.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×