eur:
395.33
usd:
365.24
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

"Két hatalmas kosárra való emlékem van Puskásról"

Rogan Taylor, a liverpooli egyetem professzora a nagyvilág egyik leglelkesebb Puskás-rajongója. Tíz évvel ezelőtt hosszú heteket töltött Budapesten, az angol könyvpiacon később nagy sikert aratott könyvét készítve. Az egykori futballhőst és a barátot gyászolja az Aranycsapat kapitányában.

Milyen emlékei vannak a legendás tízesről?

Két hatalmas kosárra való emlékem van. Az egyik a játékosról, aki elkápráztatott 1953-ban, az első futball-mérkőzésen, amit televízióban láttam. Puskás szenzációsan játszott. Miatta lettem aztán Honvéd-szurkoló, aztán a magyar válogatott, majd a Real Madrid szurkolója.

Szinte hihetetlen volt a számomra, hogy egy nem kifejezetten aszkétikus alkat mi mindent tudott a ballábával művelni a labdával. Mindig tudtam, hogy a legnagyobb közül való, nem véletlenül tüntették ki aztán az Évszázad gólkirálya címmel is.

A másik emlékem a kilencvenes évek közepéről származik, sokat beszélgettünk budai otthonában, a felesége, Erzsébet és a könyvünk társszerzője, Jamrich Klára társaságában.

Akkor tudtam meg, hogy a nagyszerű futballista egyszersmind hihetetlenül kedves, igazi magyar humorral megáldott ember is. Nagyon büszkévé tesz, hogy a barátjává fogadott.


Ha jól értettem szavait, Puskás Ferencet minden idők legnagyobb játékosai közé sorolja.


Õ volt a legjobb.


Hogyan emlékeznek rá Angliában?

Tudja, az angolok kissé furcsák. Imádják, aki megverték vagy legyőzték őket. Puskást imádták. Emlékeztek arra, hogy ő volt a csapatkapitánya annak a tizenegynek, amely a brit válogatottakon kívül először legyőzte a saját pályáján Angliát, s amelyik aztán bő fél évvel később 7:1-re győzött a visszavágón. De emlékeztek arra is, hogy a Real Madrid játékosaként négy gólt lőtt az 1960-as BEK-döntőben Glasgow-ban.


Önök voltak együtt is Londonban. Felismerték még több, mint harminc évvel a nagy mérkőzés után is Öcsi bácsit az angolok?

Mi az hogy! Részt vettünk a BBC meghívására egy ünnepségen, Ryan Giggstől Linford Christie-ig rengeteg akkori brit sztár társaságában. De mindenki Puskásra volt kíváncsi! Egyébként taxival mentünk, a sofőr, amikor beültünk, azonnal felismerte. Már hívta is a bátyját, hogy elújságolja, ki az utasa. Az ünnepségén végén én még bent maradtam egy kicsit. Õ kint várt. El akarták vinni egy autóval. Fáradt volt már, mégis azt mondta: megvár engem. Ilyen ember volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×