eur:
395.37
usd:
366.45
bux:
65564.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Először csak az utazást fizették, ma már 15 millió eurót

Kiemelt pénzdíjakra számíthatnak a hétvégén kezdődő futball Világbajnokság dobogós csapatai. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség, a FIFA több mint 15 és fél millió euróval jutalmazza a bajnokot, a második helyezettet pedig 14 és fél millióval "kárpótolja" a vereséggel járó lelki sokkért. Jól járnak azonban azok a csapatok is, amelyek még idáig sem jutnak el, mert a csoportokból kiesők is közel négymillió euróval térhetnek haza. A díjazás gyakorlatáról az InfoRádió Mark Bushellt, a prestoni Angol Nemzeti Futballmúzeum történészét kérdezte.

- Miért fizet a FIFA ilyen sok pénzt a résztvevő csapatoknak? Korábban is létezett ilyen gyakorlat?

- A világbajnokságok kezdetétől fogva voltak dolgok, amivel ösztönözték a csapatokat. Az első vébén, Uruguayban, az ország kormánya felajánlotta, hogy állja az odautazó csapatok költségeit. Akkoriban ez azért volt, mert sok labdarúgó-szövetségnek nem volt pénze rá, hogy Európából Uruguayba vigye a játékosait. Tehát, készpénzzel ösztönözték őket, mert tudták, hogy a legjobb csapatok behozzák a nagy tömeget a stadionokba.

Ez azóta is így megy. Manapság sok játékos nagyon jól fizetett, és sokat költenek az ellátására és a felkészítésére. De a FIFA ösztönözni próbálja az összes csapatot a jó szereplésre.

- Felmerül a kérdés, hogy honnan van a FIFÁ-nak ilyen sok pénze, mert hát jelentős díjakról van szó, nem?

- Igen, és elsődlegesen szponzori szerződésekből jönnek be ezek a pénzek. A hetvenes évek óta több nagy szponzort vontak már be a vébébe, például üdítőital- és sportszergyártókat. Ezek csillagászati összegeket, több millió dollárt fizetnek a FIFÁ-nak azért, hogy exkluzív szerződéseket kapjanak a vébére. Ez pedig nagy nyilvánosságot jelent, mert tudjuk, hogy a focivébé a világ legnézettebb sporteseménye.

Persze, vannak, akik túlságosan is kommersznek nevezik a világbajnokságot, azt mondják, hogy egyre több pénz folyik be. Én azt mondom, hogy ameddig a nagy szponzorok hajlandóak egyre többet költeni, addig ez így is marad. A gond csak az lehet, ha a labdarúgó-szövetségek megszokják, hogy a FIFA pénzéből éljenek és egyszer csak elapadnak ezek a szponzori támogatások.

- Mekkora bevételt vár az angol csapattól?

- Ez egy jó kérdés. Ha visszatekintünk a korábbi szerepléseinkre, akkor nem sokat, mert mindig kimaradunk a nagy bajnokságok döntőiből. Úgyhogy, hogy ez alapján nem számítok nagy pénzre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×