eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66687.09
2024. április 25. csütörtök Márk

Nincs többé titok: mennyit keresnek a sztárfutballisták?

Az ezredforduló óta 65 százalékkal nőtt az angol élvonalban futballozó játékosok átlagos éves bére, amely most 676 ezer font (közel 260 millió forint). Az összeg nem tartalmazza a győzelmi prémiumot és a pályára lépési díjat sem. Nem élnek rosszul a másodosztályban szereplő játékosok sem, ők átlagosan 195 ezer 750 fontot (75 millió forintot) keresnek.

Közel kétharmadával nőtt az angol élvonalban futballozó játékosok fizetése az elmúlt hat évben - állítja a The Independent című lap felmérése. Egy átlagos futballista így heti 13 ezer fontot (5 millió forintot), éves szinten pedig 676 ezer fontot (közel 260 millió forintot) keres, a prémiumok és az esetleges pályára lépési díj nélkül. Ezek az adatok a hat évvel ezelőttiekhez képest - akkor készült az utolsó felmérés - 65 százalékos növekedést jelentenek. A Premiershipben egy magyar, Gera Zoltán (West Bromwich Albion) játszik.

Érdekesség, hogy a húsz évnél idősebbek közül 150 játékos keres legkevesebb évi egy millió fontot (384 millió forintot), ami majdnem 30 százalékkal több, mint 2000-ben. A legjobban a 28 évesek keresnek (átlagosan 1 millió 160 ezer fontot, azaz 445 millió 870 ezer forintot).

Nem éheznek a másod- és harmadosztályban sem. Előbbiben az átlagbér megközelíti a 200 ezer fontot (egészen pontosan 195 ezer 750 font, azaz mintegy 75 millió forint), ami több mint 50 százalékos növekedés a hat évvel ezelőttihez képest. A League One-nak nevezett harmadik vonalban is több mint 67 ezer font (mintegy 26 millió forint) az átlagfizetés.

Igen a fizetési plafonra

Érdekesség, hogy megkérdezték a játékosokat az amerikai sportokban bevettnek számító úgynevezett "fizetési plafon" bevezetésének szükségességéről. A megkérdezettek 58 százaléka volt híve annak, hogy a klubok ne költhessenek többet fizetésekre, mint a bevételük 75 százalékát. Minél többet keresett egy játékos, annál inkább fontosnak tartotta volna a szabályozás bevezetését.

A The Independent felmérése szerint - nem meglepő módon - legjobban a csatárok keresnek (806 ezer font/310 millió forint), utánuk a középpályások (754 ezer font/290 millió forint), majd a védők (653 ezer font/251 millió forint) következnek. Legrosszabbul a kapusok keresnek, de alighanem ők is félre tudnak tenni átlagosan évi 533 ezer fontos, azaz 205 millió forintos fizetésükből.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×