eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Interest rate financial and mortgage rates concept. Hand putting wood cube block increasing on top with icon percentage symbol upward direction
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a jegybank - a nap hírei

A magyar élelmiszerárak utolérték az uniós árakat. A politikai erőszakot elítélő határozatot szavazott meg egyhangúlag a szlovák parlament a kormányfőt ért támadás után.

50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte a monetáris tanács. Ez megfelelt az elemzői várakozásoknak. A kamatdöntés után Virág Barnabás alelnök Ismét azt hangsúlyozta, hogy a változékony kockázati környezet továbbra is óvatos és türelmes megközelítést tesz szükségessé.

A magyar élelmiszerárak utolérték az uniós árakat, a magyar bérszínvonal a legalacsonyabbak közé tartozik, a fizetések vásárlóértéke azonban tagállamok átlagának mindössze 67 százaléka – hívta fel a figyelmet a GKI. Az intézet arra, a KSH kiadványra reagált, amely szerint az uniós átlag háromszorosával emelkedtek az árak a vendéglátóiparban.

A kínai elnök látogatása nem a magyar függetlenség feladásáról szól, hanem a magyar szuverenitás erősítését jelenti - hangsúlyozta az építési és közlekedési miniszter a Portfolionak. Lázár János jelezte: jövő nyárra elkészül a Budapest-Belgrád vasútvonal teljes pályája.

Hátrányos helyzetűek szakmatanulására nyílik 23 milliárd forintos pályázat - jelentette be az illetékes államtitkár a Tatabányai Szakképzési Centrumban. Hankó Balázs elmondta: a szakképzésnek egyszerre kell biztosítania a 3 éves iskolai rendszerben a tradicionális szakmák elsajátítását és az 5 éves technikumi képzés során a gyártási csúcstechnológiához szükséges szakmák képviseletét.

15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére a kormány - közölte az agrárminiszter. A Vidékfejlesztési Programban akár 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást igényelhettek az agrárszakképzési centrumok, a tangazdasággal rendelkező felsőoktatási intézmények, továbbá a fajtakísérletet végző kutatóintézetek.

Az aktív hallgatók száma csaknem 6 ezerrel nőtt, a hallgatói lemorzsolódás pedig jelentősen csökkent az egyetemi modellváltást óta az érintett intézményekben - mondta a kulturális és innovációs miniszter az Állami Számvevőszék és a tárca által közösen kidolgozott kötetre hivatkozva. Eszerint Magyarországon ma 34 közfeladatot ellátó közhasznú vagyonkezelő alapítvány működik, 21 tart fönn felsőoktatási intézményt.

Júliustól már 101 járóbeteg-szakrendelőbe az interneten keresztül is foglalhatnak időpontot a betegek – mondta az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese. Az alapellátásból körülbelül 9 millió esetben érkezik beutalóval szakrendelésekre beteg.

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között. A két ország ennek alapján működik együtt a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is - jelentette be Tokióban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta, hogy Ukrajna katonai támogatására és újjáépítésére lehessen felhasználni az európai bankokban zárolt orosz pénzeszközökből származó nyereséget. Az értintett uniós bankok az 1 millió eurót meghaladó orosz vagyon 2024. február 15. óta felhalmozódott nettó nyereségéből nyújtanak hozzájárulást, azok 90 százalékának erejéig.

Váratlanul Kijevbe utazott a német külügyminiszter. Annalena Baerbock további nemzetközi segítséget sürgetett az ukrán légvédelem erősítésére az orosz légitámadások ellen.

Oroszországban megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz déli katonai körzet rakétaalakulatai az Iszkander műveleti-taktikai rakétarendszer rakétáinak indítására való felkészülést gyakorolják.

Oroszországban hazaárulás címén 14 évi fegyházbüntetésre ítéltek egy 77 éves fizikust. A vád szerint Anatolij Maszlov államtitkot tartalmazó adatokat szolgáltatott ki hiperszonikus eszközökről a német hírszerzésnek.

Az önvédelmi jog tagadásával vádolta a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészét az izraeli védelmi miniszter. Tegnap Karim Khan elfogatóparancs kiadását kérte a tárcavezető és Benjámin Netanjahu miniszterelnök és a Hamász vezetője ellen is.

Eddig mintegy 570 tonna segélyszállítmány érkezett a Gázai övezetbe az amerikai hadsereg által kiépített móló segítségével a tengeren át. A Középső Parancsnokság közölte azt is: egyelőre még nem sikerült eljuttatni az összes segélyszállítmányt a kijelölt raktárakba.

Irániak ezrei búcsúztatták Tebríz városában Ebrahim Raisi elnököt, aki a hétvégén halt meg egy helikopterbalesetben, külügyminiszterével és 7 másik emberrel együtt, az azerbajdzsáni határ közelében. Az iráni állami hírügynökség szerint a helikopter műszaki hiba miatt zuhant le, a belügyminiszter korábban a rossz időjárási körülményeket említette.

A politikai erőszakot elítélő határozatot szavazott meg egyhangúlag a szlovák parlament. Eközben a besztercebányai kórház közölte: Robert Fico - akire egy 71 éves férfi lőtt rá Nyitrabányán, súlyosan megsebesítve őt - már nincs életveszélyben, eszméletén van és kommunikál. A korábbi tájékoztatás szerint a merénylő politikai indokból követte el a tettét.

Ausztria olyan új európai uniós migrációs politika kialakítása mellett fog kampányolni, ami biztosítja, hogy afrikai országokban is le lehessen folytatni a menedékkérelmi eljárásokat – közölte az osztrák kancellár, miután Bécsben tárgyalt a brit kormányfővel. Karl Nehammer szerint az EU-n belül már 15 ország támogatja ezt a megközelítést.

Megkönnyíti a brit kormány az uniós állampolgárok végleges letelepedett státusának megszerzését. A brit belügyminisztérium által ismertetett módosítások enyhítik emellett az EU-állampolgárok nagy-britanniai munkáltatói és szállásadói számára előírt ellenőrzési kötelezettségeket is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×