eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
A logo for the Magyar Nemzeti Bank, the Hungarian central bank, during the Lamfalussy conference in Budapest, Hungary, on Monday, Feb. 6, 2023. Hungary and the global economy have passed the worst on inflation in part due to softer demand, National Bank of Hungary Deputy Governor Mihaly Patai told the conference. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Itt a jegybank kamatdöntése

Keddi ülésén 50 bázisponttal, 7,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

A legutóbbi, áprilisi kamatdöntő ülésen a tanács 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte. Elemzők ugyanilyen mértékű változtatásra számítottak a májusi kamatdöntésre is.

Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője az InfoRádióban kedden délelőtt, a kamatdöntés előtt elmondta: vagy ez lehetett az idei utolsó 50 bázispontos csökkentés, vagy még júniusban lehet egy ekkora lépés. Ezután az infláció emelkedése miatt, illetve a forint erősen tartási szándékával, valószínűleg ennél kisebb mértékű változtatások várhatók.

Mint ismert, áprilisban új szakaszba lépett a monetáris politika, a korábbinál lassabb ütemben haladva, hónapról hónapra adatvezérelten döntenek az alapkamat további mérsékléséről. A kamatpolitika alakítása során a jegybank négy tényezőt követ kiemelt figyelemmel:

  • az inflációt,
  • az ország kockázati megítélését,
  • a nemzetközi monetáris politikai környezetet és
  • a pénzpiaci stabilitást.

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke az előző havi kamatdöntés után június végére a 6,5-7 százalékos alapkamat elérését reálisnak nevezte.

A legutóbbi ülésen a tanács egyetlen döntési opciót tárgyalt, az 50 bázispontos csökkentést, amit a tagok egyhangúan támogattak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×