eur:
396.28
usd:
370.38
bux:
70778.11
2024. június 26. szerda János, Pál
Robert Kalinák szlovák miniszterelnök-helyettes, védelmi miniszter nyilatkozik Robert Fico szlovák miniszterelnök állapotáról a besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 16-án. Fico állapota stabil, de továbbra is nagyon súlyos, miután az előző nap Nyitrabányán több lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Határozatot terjeszt elő a szlovák kormány a Robert Fico elleni merénylet elítéléséről

A parlament kedden felszólította a pártokat, a médiát és a civil szervezeteket, hogy fogadják el a parlamenti választás eredményét, és ne szítsanak gyűlölködést. A koalíció egyúttal kinyilvánította, hogy egységes.

A megfogalmazott határozati javaslattal a megbékélést akarják elősegíteni a kormánypártok. Robert Kaliňák, a Smer védelmi minisztere, kormányfőhelyettes elnézést kért azért, ha esetleg valamikor korábban túl indulatosan reagált egyes ügyekben, és a 21. századba nem illő megfogalmazásokat használt. Úgy véli, ezt a gesztust mindenkinek meg kellene tennie. Egyúttal felszólította az embereket, a megbékélést ne keverjék össze azzal, hogy szemet kell hunyni a történtek felett. „Tudnunk kell, hogy pontosan mi történt” – tette hozzá.

A határozat felszólít a gyűlöletkeltés beszüntetésére a demokratikusan megválasztott, legitim kormánnyal szemben, mivel – mint fogalmaznak – ez ilyen bűncselekmények elkövetéséhez vezethet. A hárompárti kormánykoalíció egyben mindenkit felszólít a társadalmi feszültség csökkentésére, és hangsúlyozza, hogy a politikai nézetei miatt senki sem válhat a gyűlölködés céltáblájává.

A határozat szerint a politikusoknak, a médiának és a civil szervezeteknek hozzá kell járulniuk a társadalmi megbékéléshez, a stabilitás és a nyugalom megteremtéséhez Szlovákiában. A kormánypártok azt szeretnék, ha a parlament leszögezné, hogy a munkájukat felelősen végző és kritikus nézeteket megfogalmazó újságírók szerepe nélkülözhetetlen az egészséges társadalomban, „de munkájuknak a tényeken kell alapulnia, nem a gyűlölködésen”. A határozat ösztönözné a kormányt olyan biztonsági intézkedések bevezetésére, amelyek megakadályoznák a közjogi méltóságok és a lakosok elleni erőszakos, politikai indíttatású támadásokat.

Ľuboš Blaha, a pozsonyi parlament alelnöke szerint a határozati javaslat békés és korrekt hangnemben íródott. Úgy érzi, a szolidaritás országos méretű, és az egész Smer Fico mögött áll. Juraj Blanár külügyminiszter szerint a merénylet a demokrácia alapértékei elleni támadás volt, és köszönetet mondott a külföldi vezetőknek, akik szolidaritásukat fejezték ki a szlovák kormányfővel. Ladislav Kamenický pénzügyminiszter szerint a határozattal a társadalom megnyugtatását szeretnék elősegíteni.

A legnagyobb kormánypárt, a Smer a koalíciós tanács hétfői ülése után azt is bejelentette, hogy a kormánynak továbbra is a Robert Fico miniszterelnök által meghatározott ütemben kell teljesítenie a programját. A koalíció egyúttal kinyilvánította, hogy egységes, és leszögezte, folytatni kell a parlamenti ülésnek, amelyet múlt héten szerdán a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet miatt függesztették fel.

A besztercebányai Roosevelt kórház kedden reggel tájékoztatott a kormányfő állapotáról. A közösségi médiában azt írták, hasi ellenőrző CT-vizsgálatot végeztek el a meglőtt miniszterelnökön, aki eszméleténél van és kommunikál a környezetével. „Robert Fico emellett további kezeléseket kap egészségi állapotának javulása érdekében” – tette hozzá a kórház.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×