eur:
390.7
usd:
364.04
bux:
68179.5
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Spar 100., zuglói franchise üzletének táblája az Ungvár utcában 2016. szeptember 7-én, a boltnyitás előtt.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Bepereli a kormány a SPAR-t – közölte a nemzetgazdasági miniszter - a nap hírei

Szerdától tovább drágulnak az üzemanyagok. Előválasztás kezdődött a 12. kerületben.

Bepereli a kormány a SPAR-t. A nemzetgazdasági miniszter egy mai sajtótájékoztatón az ATV kérdésére közölte: jogi lépések következnek, amelyekben az igazságügyminiszter lesz illetékes. Nagy Márton. hozzátette: az Európai Bizottság egyelőre csak vizsgálja, hogy indítson-e vizsgálatot a SPAR panasza miatt a kiskereskedelmi különadóról. Az uniós testület néhány napja jelentette be: vizsgálatot folytat a magyar kiskereskedelmi adó ügyében, miután az osztrák kormány és a Spar panaszt emelt az ellen. bekérette a Mol vezetőit a magas benzinár miatt.

A miniszter az Index-el pedig azt közölte: a hét második felére behívta az olajtársaságot és a Magyar Ásványolaj Szövetséget egyeztetésre, ugyanis úgy látja: elcsúszás van a megegyezésükben, miszerint a régiós középmezőnyben kell tartani a magyar üzemanyagárakat.

Szerdától tovább drágulnak az üzemanyagok. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 3 forinttal emelkedik, míg a gázolajért bruttó 6 forinttal fizetnek majd többet a kutak a nagykereskedőjüknek – írja a Holtankoljak.hu. A portál megjegyzi, hogy a múlt heti árváltozás eltérően jelentkezett a töltőállomások eladási áraiban, így a benzin átlagára alacsonyabb a vártnál és jelenleg 641 forint literenként. A múlt héten az Ásványolaj Szövetség még azt jósolta, hogy hamarosan drágább lehet a benzin, mint a gázolaj, ami utoljára tavaly nyáron fordult elő Magyarországon.

A lakásbiztosítási kampányban új szerződést kötő lakóingatlan-tulajdonosok és -bérlők 84 százaléka másik biztosítóhoz ment át - közölte saját adatai alapján a Netrisk. A legtöbb szerződést náluk a KÖBE, a Groupama, a Genertel és a K&H biztosítóknál kötötték. A piacvezető online alkusznál az átlagdíj a kampány hónapjában 34.600 forint volt: a lakásoknál 21 ezer, a családi házaknál 42 ezer.

Az új uniós tengeri misszió szavatolja a hajózás biztonságát a Vörös-tengeren - jelentette ki az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell Brüsszelben elmondta: 4 tagország ajánlott fel hajókat a művelethez, és 19 tagállam járult hozzá katonákkal, illetve más személyzettel a misszió sikeréhez. Azt hangsúlyozta, hogy a misszió létrehozása az EU gyors és egyértelmű válasza volt a kereskedelmi hajózást és a régió stabilitását fenyegető helyzetre a Vörös-tengeren.

Napokon belül visszakerül állami tulajdonba a budapesti repülőtér – jelentette be a miniszterelnök az Országgyűlésben. Orbán Viktor az azonnali kérdések órájában hozzátette: ahogy ez megtörténik, a kormány dönteni fog az oda vezető infrastruktúra kérdéséről is. A magyar állam tavaly nyáron tett vételi ajánlatott a Budapest Airport 51 százalékos tulajdonrészére.

Április 19-ig mindenkinek postázza a választási értesítőjét a júniusi önkormányzati és Európai Parlamenti választásokra a Nemzeti Választási Iroda. A testület ebben arról tájékoztatja a 7,8 millió választópolgárt, hogy a június 9-ei választáson melyik választás névjegyzékében szerepel és melyik szavazókörben élhet választójogával. A levél arról is tájékoztat, hogy hogyan és meddig lehet igényelni akadálymentes szavazókört, mozgóurnát, és meddig lehet jelentkezni a külképviseleti névjegyzékbe, vagy egy másik településre.

Előválasztás kezdődött a 12. kerületben ma reggel. Vasárnap estig lehet szavazni online és a helyi szavazópontokon. A választáson három jelölt közül választhatnak a Hegyvidéki lakosok: Kovács Gergely, a Kutyapárt, Farkas Csaba, a Momentum és Visi Piroska civil szervezetek jelöltjére. Eredetileg indult volna az előválasztáson az LMP jelöltje, Kendernay János is, aki azonban később úgy döntött, hogy nem vesz részt a megmérettetésen.

Mégis lesz előválasztás az 5. kerületben – értesült a hvg.hu. Sikerült megegyezni a feltételekről, így április 15-e és 18-a között dönthetnek a belvárosiak arról, melyik ellenzéki párt jelöltje legyen a fideszes Szentgyörvölgyi Péter kihívója az önkormányzati választáson. A lakosok a korábbi MSZP-s önkormányzati képviselő, Kovács Alex Gábor és Juhász Péter volt önkormányzati képviselő közül választhatnak.

Megkezdődtek a budapesti Városháza park bővítésének munkálatai. A jelenleg 4 ezer négyzetméternyi szabadon bejárható területet 7 ezer négyzetméteresre növelik, a parkot májustól vehetik majd birtokba a budapestiek. A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint a Városháza tömb fejlesztésének következő lépése a korábban ígérteknek megfelelően a Városháza park végleges kialakítása lesz

A csapadékos tél és az elmúlt napok magas hőmérséklete miatt a szokásosnál egy hónappal korábban, már ma megkezdődött a szúnyoggyérítés a Balatonnál. A szakértők 1.100 hektáron végeznek biológiai, légi permetezést. A Balaton térségében csaknem 3 ezer hektárnyi szúnyogtenyészőhelyet tartanak nyilván, amelyet folyamatosan figyelnek.

Megdőlt a fővárosi melegrekord vasárnap: Újpesten 26,5 Celsius-fokot mértek. Az erre a napra vonatkozó korábbi fővárosi rekord 26,1 fok volt, amelyet Budapest Krisztina meteorológiai állomáson jegyeztek fel 1986-ban. Vasárnap országszerte kora nyárias idő volt: az átlaghőmérséklet 10 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×