eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
A SPAR nemzetközi élelmiszer-üzletlánc emblémája Taksonyban a Szent István téri  üzlet homlokzatán. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Kinyilvánította a Spar: nem tervez távozni az országból

Évértékelő eseményén az üzletlánc beszámolt a tavalyi eredményekről, a saját márkák egyre nagyobb sikeréről, és arról, hogy mi hiányzik ahhoz, hogy az élelmiszerlánc nyereségesen működhessen.

Rendhagyó körülmények között tartott sajtóeseményt a Spar, melyen ismertették az élelmiszerlánc éves eredményeit, és a résztvevők a vállalat eladása körüli botrányról is beszéltek - írja a Pénzcentrum. Kiderült, hogy a vállalat 1023 milliárdos bruttó árbevételt realizált, de a beruházások mértékét jócskán vissza kellett vágniuk a különadók mértéke miatt.

"Idén fokozott turbulenciák után érkeztünk ide. De a fő feladat az, hogy sugározzuk a nyugalmat és a stabilitást, ahogy működünk"

- mondta Heiszler Gabriella, a Spar Magyarország ügyvezető igazgatója az üzletlánc körüli felhajtásra utalva, ezt követően számolt be a 2023-as eredményekről.

Mint írják, ez 15,8 százalékos emelkedést jelent a 2022-es eredményhez képest. Az is elhangzott, hogy a vállalat a francihse-tagokkal együtt összesen 18 ezer embert foglalkoztat. 2023-ban a Spar 22 milliárd forintot ruházott be Magyarországon. Ez 2022-ben 31, 2021-ben 32 milliárd forint volt. Heiszler Gabriella elmondta, a beruházási összeg azért volt relatíve alacsony tavaly, mert a különadók óriási mértéke miatt komolyan át kell gondolniuk, hová csoportosítják a pénzt, és mi az, amire jut, és mi az, amire kevesebbet fordítanak. Szóba került a beszámoló elején a Spar online bevásárlótere is, ám ez az összes bevetél elenyésző részét adja. Jelenleg a szolgáltatás 200 településen érhető el, az átlagos bevásárlókosár értéke 26 590 forint volt Magyarországon - számol be róla a lap.

A vállalat hivatalos eredményei májusban jönnek majd ki. Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Spar 2023-ban is veszteséges volt, körülbelül ugyanakkora mértékben, mint 2022-ben.

A vállalat tavaly is mintegy 30 milliárd forint különadót fizetett be az államkasszába, enélkül nyereséget könyvelhettek volna el.

A Spar esetleges Magyarországról való kivonulásának kapcsán közölte, erről nem ő dönt, de a tulajdonossal való beszélgetések után azt mondhatja, hogy nincs tervben.

A Spar ügyvezető igazgatója, Voiner Eduard beszélt az események a vállalat saját márkáinak egyre nagyobb jelentőségéről. Elmondta, a 2023-as bevételek egyharmadát ezek adták. Ezeknek a termékeknek az eladási volumene ráadásul úgy is emelkedni tudott, hogy közben Magyarországon a kiskereskedelem eladási volumene csúnyán beesett. Három húzónév van a kínálatban: a Spar, az S-budget és a Regnum.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×