eur:
389.58
usd:
363.24
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Változatos részvétellel zajlanak az ellenzéki előválasztások - körkép

A főváros XII. kerületében, Hegyvidéken elkezdődött az ellenzéki pártok előválasztása. Budapesten idén eddig csak a XXII. kerületben döntötték el ilyen módon, hogy az ellenzéki összefogásban résztvevő pártok kit indítanak. A következő hetekben még lesznek előválasztások, de nem mindenhol és azokon nem is vesz részt minden párt.

Két hete Perlai Zoltán nyerte meg a budafok-tétényi ellenzéki előválasztást. A DK jelöltje, aki mögé az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik is felsorakozott, a momentumos Havasi Gábort győzte le.

Hegyvidéken hétfő reggel kezdődött és vasárnap estig tart az előválasztás.

Farkas Csaba a Momentum jelöltje, akit a DK és a Párbeszéd is támogat. "Szeretnék mindenkit megszólítani, nem csak a momentumos választókat. Nagyon régóta dolgozunk azon az együttműködésen, azon az egységen, amelyet most sikerült összekovácsolnunk" - hangsúlyozta.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt Kovács Gergő társelnököt indítja. "Az előválasztáson először legyőzzük az ellenzéket, és akkor nyáron már csak a Fideszt kell. Az ellenzéket nem lesz szerencsére túl nehéz, mert egy olyan jelöltet indítanak, aki még soha semmit nem csinált a kerületben" - fogalmazott.

A helyi civil szervezetek színeiben pedig Vissi Piroska indul az előválasztáson. "Hónapokig küzdöttünk az előválasztásért, és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült a pártoknál kiharcolni, hogy elfogadják a feltételeket" - fejezte ki örömét.

Kendernay János, az LMP jelöltje is indult volna, ám végül úgy döntött, hogy nem vesz részt az előzetes megmérettetésen, de a júniusi választáson elindul.

Hegyvidék polgármestere 2006 óta, immár 18 éve Pokorni Zoltán. Ő nemrég jelentette be, hogy újabb ciklust már nem vállal, így a Fidesz-KDNP a jelenlegi alpolgármestert, Fonti Krisztinát indítja.

A belvárosban várhatóan a jövő héten lesz előválasztás, amelyen a jelenlegi kormánypárti polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter kihívójáról lehet dönteni. Juhász Péter függetlenként a Momentum, a DK, a Párbeszéd, a Mindenki Magyarországa és a Jakab Péter-féle Nép pártján támogatásával indulna, míg Kovács Alex Gábort helyi politikusok támogatják.

Zuglóban bonyolultabb a helyzet, ott ugyanis Horváth Csaba jelenlegi polgármester nem kíván részt venni az előválasztáson. Őt az MSZP, a Párbeszéd és a DK támogatja. Az előzetes ellenzéki megmérettetésen így csak a Momentum által indított Rózsa András korábbi alpolgármester, és a Szikra Mozgalom jelöltje, Sudár Orsolya vesz részt.

Az önkormányzati választási kampány jövő hét végén kezdődik, így az ellenzéki erőknek addig kellene lebonyolítaniuk az előválasztásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×