eur:
391.25
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
TEL AVIV, ISRAEL - NOVEMBER 25: Friends and family of hostages participate in the ‘50 Days of Hell’ rally in support of the 212 hostages that are still being held by Hamas, as another 13 Israeli hostages are supposed to be released from Gaza and brought back to Israel, during the second day of the temporary truce, outside The Museum of Modern Art known as the The Hostages and Missing Square on November 25, 2023 in Tel Aviv, Israel. According to event organizers 50,000 people were expected to attend with organized buses from around the country, as well as flights with the displaced families staying in Eilat of hostages from the communities around the Gaza Envelope.A total of 50 hostages currently held by Hamas are to be released during a four-day truce with Israel, the first such pause in fighting since Oct. 7, when Hamas launched its surprise attack and Israeli responded with a vast military offensive to destroy the militant group that governs Gaza. Under the deal, 150 Palestinian prisoners are also to
Nyitókép: Alexi J. Rosenfeld

Késik a Hamász túszainak szabadulása, engedne Ukrajna a kisebbségi nyelvhasználat ügyében - a nap hírei

Késlelteti a Gázai övezetben fogva tartott túszok 2. csoportjának szabadon bocsátását a Hamász. Ukrajna visszaállíthatja a magyar kisebbség nyelvhasználati jogait. Még az év vége előtt véglegesíti a gázvásárlási megállapodást a magyar kormány a legnagyobb török energiavállalattal.

Késlelteti a Gázai övezetben fogva tartott túszok 2. csoportjának szabadon bocsátását a Hamász. A terrorszervezet katonai szárnya szerint Izrael nem tartja magát a tűzszüneti megállapodásban foglaltakhoz, többek között nem tartják be a palesztin foglyok kiválasztásának kritériumait. Az izraeli televízió biztonsági illetékesekre hivatkozva közölte: az izraeli hadsereg kész felújítani a katonai műveleteket az övezetben, ha nem adják át a túszokat közép-európai idő szerint 23 óráig. Előzőleg az izraeli hadsereg megkapta azon izraeliek listáját, akiket a Hamász ma, a tűzszünet 2. napján engedett volna szabadon: 14 embert, köztük 8 gyermeket. Az izraeliek cserébe 42 palesztin fogoly elengedésére készültek. Londonban tízezrek tüntettek a palesztinok mellett, követelve a tűzszünet véglegesítését.

Ukrajna visszaállíthatja a magyar kisebbség nyelvhasználati jogait. Az ukrán kormányfő pénteken mutatta be a javaslatot az ukrajnai kisebbségek képviselőinek. A javaslat hamarosan a parlament elé kerül, és még a decemberi EU–Ukrajna csúcs előtt elfogadhatják.

Az orosz hadsereg drónokkal támadta hajnalban az ukrán fővárost. Vitalij Klicsko kijevi polgármester szerint a légvédelem által megsemmisített drónok darabjai épületekbe, köztük lakóházakba csapódtak, elektromos vezetékeket szaggattak le. Kijev központjában 77 lakóépület és 120 intézmény maradt áram nélkül.

Még az év vége előtt véglegesíti a gázvásárlási megállapodást a magyar kormány a legnagyobb török energiavállalattal – erősítette meg a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter erről Dunakeszin tárgyalt a török ipari és technológiai miniszterrel.

Országgyűlési határozatot nyújt be az LMP, amiben a Paks II. projekt leállítását követeli a kormánytól. Az ellenzéki párt szerint Paks 2 az évszázad legrosszabb üzlete: a megújuló energiára való átállás rövidebb idő alatt megvalósítható, mint egy atomreaktor építése.

A jövő évi európai parlamenti választások tétje, hogy sikerül-e az önsorsrontó, progresszív liberális őrületet megállítani Európában, és az uniót a józanság útjára visszatéríteni - hangsúlyozta az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség fővárosi küldöttgyűlésén Varga Judit szerint nagy közös európai változásra van szükség.

Más módszerekkel, de napjainkban is veszélyeztetik azokat a hagyományos értékeinket, amelyeket egykor a szovjet diktatúra igyekezett lerombolni - mondta a pénzügyminiszter a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapján, a szovjet megszállás áldozatainak fővárosi emlékművénél. Varga Mihály hangsúlyozta: ma ismét a családok, az egyházak és a nemzetállamok vannak útban.

Hamarosan újabb fő pillére lesz a magyar családtámogatási rendszernek, amely a testi, lelki, szellemi egészség elemével bővül - jelentette be a családokért felelős államtitkár a fővárosi Baba-Mama Expón. Hornung Ágnes részleteket nem árult el a készülő új csomagról.

Hatékonyabb fellépést sürget a nők elleni erőszak megszüntetésére az LMP és a DK. Az ellenzéki pártok a nők ellen elkövetett erőszak megszüntetésének világnapján arra figyelmeztettek, hogy a kapcsolaton belüli vagy családon belüli erőszakok száma nem csökkent. A világnapon ezrek tüntettek Rómában és Milánóban is. Ferenc pápa ez alkalomból az X-en azt írta: a nők elleni erőszak olyan gyomnövény, amely mérgezi társadalmat, és amelyet gyökerestül kell kiirtani.

Az össznépességet tekintve Magyarországon volt az egyik legalacsonyabb a felsőfokú oktatásban tanulók aránya Európában az elmúlt években – írja a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Népszava. Népességarányosan Törökországban, Görögországban és Cipruson van a legtöbb egyetemista.

Álmos Pétertválasztotta a Magyar Orvosi Kamara küldöttgyűlése a szervezet új elnökévé. Álmos Péter a visszavonuló Kincses Gyulát váltja a poszton. A MOK két új alelnöke Böszörményi-Nagy Géza és Meglécz Katalin lett. A fogorvosokat képviselő alelnök Skapinyelcz Tibor, az orvoskamara főtitkára pedig Svéd Tamás lett.

Olaszországban áldozatokat követelt a viharos időjárás - jelentette az olasz média. Rómában egy 81 éves nő életét vesztette, amikor rádőlt egy fa, egy másik római nő ugyancsak kidőlő fától szenvedett sérüléseket.

Életének 66. évében, váratlanul meghalt Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke. A KMKSZ szerint Barta József Kárpátalja egyik legtapasztaltabb önkormányzati vezetője volt, és alapításától fogva aktívan bekapcsolódott a szervezet munkájába. 2015 és 2020 között a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének első helyettese, 2020-tól a megyei tanács KMKSZ-frakciójának vezetője volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×