eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash

Újabb családtámogatási programot jelentett be az államtitkár

Hornung Ágnes a a Baba-Mama Expón harangozta be a tervet.

Hamarosan újabb fő pillére lesz a magyar családtámogatási rendszernek, amely a testi, lelki, szellemi egészség elemével bővül - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára a Baba-Mama Expón Budapesten.

Hornung Ágnes tájékoztatása szerint ezzel az otthonteremtéssel, az anyagi biztonsággal és a döntési szabadsággal együtt immár négy fő pillére lesz a magyar családtámogatási rendszernek.

Az államtitkár hozzátette, hogy már dolgoznak egy olyan csomagon, amely ezt a negyedik pillért fogja támogatni és reményét fejezte ki, hogy ez az újabb intézkedés segítséget nyújt ahhoz, hogy Magyarországon tovább nőjön a boldog családok száma.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) és a Családbarát Magyarország Központ közös kiállítóstandján tartott tájékoztatón Hornung Ágnes úgy fogalmazott, az új intézkedést is azért vezetik be, mert a magyar családpolitika is

folyamatosan keresi azokat a megújulási pontokat, amelyekkel a rendszert finomhangolni lehet.

Felidézte: a kormány 2010-ben döntött arról, hogy a családokat helyezi a középpontba, akkor indult el egy családbarát fordulat, amely a mai napig is tart és ez alatt a 13 év alatt több mint 30 családpolitikai intézkedés született.

"Csok"

Hornung Ágnes az eddig bevezetett intézkedéseket ismertetve elmondta, hogy a csok 2015-ben indult január 1-től megújul: a családok a leendő és a már meglévő gyermekeik számától függően egy maximum három százalékos kamattal rendelkező, államilag támogatott hitelt vehetnek igénybe, amely a gyermekek számától függően 15, 30, vagy akár 50 millió forint is lehet.

Ezeket a támogatási formákat ugyanúgy a hitelintézeteknél vehetik igénybe a családok, ahogy a korábbi kedvezményt is - tette hozzá.

"Anyagi biztonság"

Az anyagi biztonságról, mint második pillérről szólva az államtitkár hangsúlyozta, hogy 2010 óta ezek az intézkedések voltak a leghangsúlyosabbak, közülük a családi adókedvezményt, a csecsemőgondozási díjat, és az egyszeri személyi jövedelemadó visszatérítést emelte ki, hangsúlyozva, hogy 2021-ben és 2022-ben ezek az intézkedések mintegy négymilliárd forintot hagytak a családoknál.

"Döntési szabadság"

A harmadik pillér a döntési szabadság lehetősége, amely abban segít, hogy a gyermekvállalás által létrejövő számtalan feladat mellett sem a tanulás, sem pedig a karrier ne jelentsen hátrányt a gyermeket vállalók számára, ezért a bölcsődei férőhelyeket biztosító települések számát háromszorosára növelték - mondta. A kormány, a magyar családpolitika számára rendkívül fontos, hogy azok a gyermeket vállalók, akik szeretnének visszatérni a munka világába, ezt akadály nélkül meg tudják tenni, gyermeküket biztonságos helyen tudhassák - tette hozzá.

"Ép testben ép lélek"

A hamarosan bevezetésre kerülő negyedik pillérről szólva Hornung Ágnes az "ép testben ép lélek" elvet hangsúlyozta, hiszen ahhoz, hogy boldogságban lehessen nevelni a gyermeket, a testi lelki egészség elengedhetetlen, a jövőben erre a pillérre még nagyobb hangsúlyt fognak fektetni. Részleteket azonban nem árult el az elképzelésről.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke arról számolt be, hogy az expón megkérdezett családok túlnyomó többsége egyetért a családtámogatási rendszer intézkedéseivel és azokat igénybe is veszik. Úgy fogalmazott, hogy a családok legnagyobb része szerint Magyarország családbarát ország, ahol érdemes gyermeket vállalni, ezt pedig reprezentatív kutatásaik is igazolják, melyek szerint például a három évnél kisebb gyermeket nevelők 90 százaléka egyetért a családtámogatási intézkedésekkel.

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője elmondta, hogy az államtitkárság háttérintézményeként számos eszközzel segítik a gyermeket vállalókat a tájékozódásban, honlapjukon többek között nevelési tanácsokkal, családtámogatási kalkulátorral, a csok pluszról szóló információkkal szolgálnak. Emellett gyermekfejlődési kérdőívvel segítik, elsősorban a szakemberek - védőnők, óvónők - munkáját. Azon családok számára is próbálnak segítséget nyújtani, akik a gyermeknevelést a hivatásukkal szeretnék összeegyeztetni a szülők -tette hozzá az ügyvezető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×