eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
A Paks II. atomerőmű építési területe a helyszínen tartott sajtóbejárás napján, 2023. szeptember 22-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

A Párbeszéd a Szuverenitásvédelmi Hivatalnál, az LMP az Országgyűlésben próbálkozik Paks II. ügyében

Leállítanák a beruházást.

A Párbeszéd a Szuverenitásvédelmi Hivatal felállása után azonnal benyújtja kivizsgálásra Paks II. szerződéseit, valamint a kínai és orosz megállapodásokat - mondta az ellenzéki párt európai parlamenti listavezetője szombati online sajtótájékoztatóján.

Jávor Benedek úgy fogalmazott: az újonnan felállítandó Szuverenitásvédelmi Hivatalnak "civilek, ellenzéki politikusok, újságírók vegzálása, lejárató propagandakampányok folytatása, orosz típusú kompromatok előállítása" lesz a feladata. Csupa olyasmi, aminek semmi köze függetlenségünkhöz, "csupán a demokrácia maradékainak leépítését jelenti" - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus szerint azonban lenne mit tenni nemzeti szuverenitásunk védelme érdekében, mert az elmúlt években az orosz és kínai befolyásszerzés a Balkánról és a harmadik világból ismert módszerekkel, gazdasági és politikai függőségek kiépítésével folyt Magyarországon.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal felállását követően ezért a Párbeszéd azonnal benyújtja hozzájuk kivizsgálásra az orosz-magyar nukleáris együttműködési megállapodást, a paksi bővítés szerződéseit annak finanszírozási megállapodásával, Magyarország hosszú távú gázszerződését és az azóta megkötött hosszú távú gázszállítási megállapodásokat, a Budapest-Belgrád vasútvonalról szóló megállapodást, és az MVM-nek juttatott kínai hitel ügyét - közölte Jávor Benedek.

Ezek kivizsgálása elkerülhetetlen annak érdekében, hogy megtudjuk, hogyan avatkozik be Oroszország és Kína Magyarország belügyeibe - jegyezte meg.

Az LMP országgyűlési határozati javaslatban követeli Paks II. leállítását

Az LMP országgyűlési határozatot nyújt be, amelyben a Paks II. projekt leállítását követeli a kormánytól - jelentette be az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szombati online sajtótájékoztatóján.

Kanász-Nagy Máté a jövő heti dubaji klímacsúcs kapcsán arról beszélt: a kormány gyakran hangoztatja, hogy az atomenergia a klímasemlegességi célokat szolgálja, azonban a megújuló energiákhoz képest az atomenergia nem zöldebb és a klímacélok elérésében sem tud segíteni.

Rámutatott: egy kilowattóra áram előállítása az atomenergia esetében 66 gramm károsanyag-kibocsátást jelent, míg a napenergiánál ez 30, a szélenergia teljes élettartamánál 10 gramm ez az érték.

Ráadásul a megújuló energiára való átállás rövidebb idő alatt megvalósítható, mint egy atomreaktor építése - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus a Paks II. projektet az évszázad legrosszabb üzletének nevezte Magyarországon, mivel a kormány orosz hitelből akarja azt megvalósítani, és mintegy 4800 milliárd forintos költséggel számol.

Jelezte: az LMP a klímacsúcs alkalmából bemutatott tízpontos klímasemlegességi javaslatának hatodik pontja arról szól, hogy meg kell szabadulni az atomenergiától. Helyette épületszigetelési programmal, valamint a megújuló energiákra való átállással lehet küzdeni az éghajlatváltozás negatív kihívásaival - mondta.

Kanász-Nagy Máté szerint az a politika, amely a szénhidrogénektől vagy az atomenergiától teszi függővé az országot, nem a klímasemlegesség és nem is a fenntarthatóság útja, nem egy zöld út Magyarországnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×