eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Szerb-uniós megállapodás a határvédelemről - a nap hírei

Marad a 9 tized százalékos jegybanki alapkamat. Várhatóan jövő tavaszra elkészül a kormány gyermekvédelmi stratégiája. 2021-től élesben működhet a közös távolsági busz és vasúti jegyértékesítés. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Nem változtatott az alapkamat szintjén és a kamatfolyosón a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. Elemzők szerint maradnak a laza monetáris kondíciók, a kamat emelése pedig 2021 negyedik negyedéve előtt nem valószínű.

Jövőre átalakul a szakképzés - határozott az Országgyűlés. A pedagógusok korábban több alkalommal is tiltakoztak a törvény ellen. A döntés értelmében a diákok a cégeknél munkaviszony létesítésével vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig egy program segítségével próbálják szakmához juttatni. A szakképző intézményeknek két típusa lesz: a technikum és a szakképző iskola.

Várhatóan jövő tavaszra elkészül a kormány gyermekvédelmi stratégiája - mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin elmondta: a koncepció a digitális veszélyekkel szembeni védelem mellett kiterjed egyebek mellett az örökbefogadás útjának hatékonyabbá tételére és a nevelőszülői hálózat további erősítésére.

A hatékonyság és a versenyképesség növelését tartja a mezőgazdaság legfontosabb feladatának az agrárminiszter. Nagy István egy budapesti konferencián azt mondta: az ágazat 2010 és 2018 közötti bővülése Belgium és Dánia után a harmadik legmagasabb érték az unióban.

Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat – jelentette ki a köztársasági elnök. Áder János köztársasági elnök az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott előadásában elmondta: a paksi atomerőmű új blokkjának felépítésével és a naperőművi kapacitások folyamatos bővítésével Magyarországon az áramtermelés több mint 90 százaléka 2030-ra szén-dioxid-mentessé válik.

2021-től már élesben működhet a közös távolsági busz és vasúti jegyértékesítés, illetve a valós idejű utas tájékoztatás - közölte a Volánbusz elnök-vezérigazgatója. Dávid Ilona az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: jövőre indul az új informatikai rendszer tesztüzeme. A cégvezető kiemelte a buszbeszerzések folytatását, amivel 2030-ra a mostani 13 év felére csökkentené a járműpark átlagéletkorát a vállalat.

Október végén befejeződött a próbaüzem és elkezdődött a mellső futómű-tengelyek sorozatgyártása a Rába Járműipari Holding új gyártósorán - közölte a győri székhelyű vállalat. Pintér István, elnök-vezérigazgató szerint a jövőben minden második-harmadik európai tehergépjármű a Rábánál gyártott mellső tengellyel gördül le a szerelőszalagokról.

Kimondta Tarsoly Csaba cégvezetői felelősségét a Quaestor-ügyben a Fővárosi Törvényszék. Az első fokú, nem jogerős ítélet indoklása szerint a cégvezető nem a hitelezők érdekeinek figyelembevételével látta el ügyvezetési feladatait 2012-től, ezért a bíróság 11,2 milliárd forint letétbe helyezésére kötelezte. A pert a Questor Pénzügyi Tanácsadó felszámolója indította azért, hogy a lehető legnagyobb mértékben megtérüljenek a károk.

Rekordszámú légi utasra számít a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség. Az IATA elnök-vezérigazgatója a szervezet konferenciáján kijelentette: Európában az idén 1 milliárdnál többen fognak repülni. Hangsúlyozta: a szektor vállalása szerint 2050-re a 2005-ös szint felére csökkentik a károsanyag-kibocsátást.

Határvédelmi együttműködési megállapodást írt alá Szerbiával az unió. Az egyezség lehetővé teszi, hogy a Frontex segítséget nyújtson Szerbiának a határigazgatás területén, közös műveleteket hajtson végre az országgal, és csapatokat telepítsen Szerbia unióval határos régióiba.

Vízgőzt észleltek a Jupiter Európa nevű holdja felett a NASA kutatói. A tervek szerint a 2020-as évek közepén útnak induló Europa Clipper misszió segítségével a tudósok közelebbről szemügyre vehetik az Európát és molekulákat gyűjthetnek légköréből, így megállapíthatják, élhető-e az égitest.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×