eur:
392.64
usd:
366.03
bux:
66508.74
2024. április 26. péntek Ervin

Megszavazták Brüsszelben a jogállamiság magyarországi helyzetét bíráló különjelentést - Napinfo

Tarlós István főpolgármester azt mondta, hogy ilyen feltételekkel nem lesz többé repülőverseny a fővárosban. Átadta megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek az Egyesült Államok új budapesti nagykövete, David Cornstein.

Nagy többséggel elfogadta a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentést az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága. A dokumentum szerint fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítása Magyarországgal szemben. A döntésre Orbán Viktor miniszterelnök azzal reagált, hogy Soros-jelentésnek nevezte a dokumentumot, amellyel szerinte nyomást akarnak gyakorolni Magyarországra, hogy változtassa meg az álláspontját a bevándorlás kérdésében. Szanyi Tibor szocialista EP képviselő szerint Magyarországon alig vannak meg a demokrácia feltételei.

Magyarország támogatja az európai védelmi képességek fejlesztését - hangsúlyozta a honvédelmi miniszter Luxembourgban. Az Európai Unió külügy- és védelmi minisztereinek együttes ülésén Benkő Tibor hozzátette: fontos szempontnak tartja a NATO-val való párhuzamosságok elkerülését, a nemzeti szuverenitás tiszteletben tartását, valamint a terrorizmus elleni műveletek közös finanszírozását. Hangsúlyozta: Magyarország a rugalmas hozzáállást, az átláthatóságot és a harmadik országok bevonásának lehetőségét tartja különösen fontosnak. A tanácskozáson kilenc ország úgy döntött: közös intervenciós katonai erőt hoz létre. Magyarország nincs közöttük.

Az Európai Unió legsikeresebb térségének nevezte Közép-Európát a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter. a visegrádi országok tőzsdei vezetőinek bemutatkozó fórumán vett részt a Londoni Értéktőzsdén. A miniszter Magyarország és az egész Európai Unió érdekének nevezte, hogy sikeresen záruljanak a Brexit-tárgyalások. Hangsúlyozta: Magyarország azt szorgalmazza, hogy a Brexit-tárgyalások befejezése után is fennmaradjon a lehető legszorosabb védelmi és titkosszolgálati együttműködés Nagy-Britannia és az Európai Unió között.

Elnézést kért a hétvégi műrepülő-verseny okozta kellemetlenségek miatt a főpolgármester. Tarlós István az M1-en azt mondta: amíg ő a főpolgármester, nem lesz több ilyen a belvárosban. Mint fogalmazott: olyan sok panasz érkezett a zajra, és a szervezők olyan nagy közterületet foglaltak el hosszú időre, hogy akármilyen sikeres a rendezvény, ilyet nem lehet a budapestiekkel csinálni. Szólt arról is, hogy nem ellenzi egy vizsgálóbizottság létrehozását a 3-as metróvonal szerelvényei ügyében.

Átadta megbízólevelét Áder János köztársasági elnöknek az Egyesült Államok új magyarországi nagykövete, David Cornstein. A New York-i milliárdos üzletember kinevezése előtti szenátusi meghallgatásán az amerikai-magyar kapcsolatok erősítését, az amerikai gazdasági érdekek érvényesülését, a demokratikus értékek előmozdítását, valamint az antiszemitizmus visszaszorítását nevezte céljainak.

A cafeteria átalakításáról is szó volt napirend előtt az Országgyűlésben. Korózs Lajos, az MSZP képviselője bírálta, hogy a jövő évi adótörvény tervezete alapján megszűnik a kedvezményes adózása egyebek között az étkezési utalványnak, a közlekedési bérletnek, az iskolakezdési és a lakhatási támogatásnak. Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára úgy reagált, hogy nem helyettesítheti utalvány az elvégzett munkáért járó bért és közölte: a cafeteria nem szűnik meg, hiszen a SZÉP-kártyán bizonyos juttatások megmaradnak. A Magyar Szakszervezeti Szövetség egyeztetne a témáról az adótörvények elfogadása előtt.

A Parlament elé vonulnak az otthoni ápolást végző szülők és támogatóik szerda reggel, hogy a költségvetés általános vitájának kezdetekor felhívják a döntéshozók figyelmét méltatlan helyzetükre. Azt követelik, hogy a kormány ismerje el foglalkoztatási jogviszonyként a munkájukat, amelyért járjon tisztességes bér. A tiltakozók szerint a kormány példát vehetne a szomszédos államokról, amelyekben nagyságrendekkel több pénzt kapnak az otthoni ápolást végzők.

Ittas járművezetés miatt indítványozta Burány Sándor országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész. A képviselő hétfői Facebook posztjában is megerősítette, hogy autóját idén január 19-én este, egy közúti ellenőrzésen állították meg a rendőrök. Burány Sándor elismerte, hogy a vezetés előtt alkoholt fogyasztott és ezt a helyszíni szonda is kimutatta és még akkor lemondott mentelmi jogáról.

Egy teljes hétre leáll az MKB Bank összes szolgáltatása, csak a bankkártyás fizetés és a készpénzfelvétel fog működni. A bank lecseréli informatikai rendszerét, ezért lesz a leállás most péntek háromnegyed hattól július 5. csütörtök reggel 8-ig. Nem lesznek elérhetőek a bank pénzügyi és befektetési szolgáltatásai sem személyesen, sem elektronikus csatornákon, sem a TeleBANKár ügyfélszolgálaton keresztül.

A törökországi választásokon nem voltak egyenlők a feltételek az indulók számára az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői szerint. A szervezet küldöttsége közölte: a hivatalban lévő elnök, Recep Tayyip Erdogan és a kormánypárt túlzott előnyöket élvezett még a médián belül is. Az EBESZ delegációja elsősorban a szólás-, a sajtó- és a gyülekezési szabadságot hiányolta.

Spanyolország is megtagadta a kikötést a Mission Lifeline német civilszervezet mentőhajójának. A járművön mintegy 230 migráns tartózkodik. A német civilszervezet hajója múlt csütörtökön mentette ki az embereket Líbia partjai előtt, s jelenleg Málta közelében vesztegel, az időjárás pedig egyre rosszabbra fordul. A vallettai vezetés közölte: nem illetékes az ügyben. A római kormány szintén nem engedi partjaihoz a Lifeline-t.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×